Jobbsökande,  Skrivande

Jobbsökarångest och examensdags?

Är du en av dem som snart ska ta examen? Stort grattis! Jag hoppas du är en av dem som kan njuta av dagen och klappa dig på axeln för väl utförda år i skolan. Själv har jag för det mesta haft svårt att njuta av dagen eftersom jag tänker så mycket på framtiden. Och allt kan man ju inte planera…

 

Jag har tagit examen inte mindre än tre gånger. Första gången från det naturvetenskapliga programmet på gymnasiet. Andra gången från lärarhögskolan och tredje gången som färdigutbildad lantmätare. Studentfirandet var bäst – första gången. Då trodde jag att jag var oslagbar och att den där sista efterfesten aldrig skulle ta slut. Men det gjorde den. Och så stod jag där några dagar senare och insåg att jag visserligen hade en gymnasieutbildning i bagaget, men att den var anpassad efter att man skulle söka vidare till högskolan. Och det hade jag ju inte gjort.

 

Nu några år senare har jag bytt karriär både en och två gånger. Dessutom har jag blivit så passionerad i mitt intresse för skrivande att jag överväger att skapa en karriär även av detta. En hel del jobbansökningar har det alltså blivit, både av okvalificerade och kvalificerade jobb.

 

Poängen, som jag aldrig kan komma till direkt, är denna. Ångest inför jobbsökandet? Du är inte ensam… När ballongerna svävat iväg, girlangerna fallit till marken och studentskylten förflyttats till ett hörn av rummet och vardagen kryper sig på kommer känslan. Jag har varit där och jag önskar att någon hade kunnat tala om för mig hur jag skulle gå till väga för att få till en lyckad arbetsansökan.

 

Kanske är du en av de lyckliga som sökt en utbildning och kan fortsätta skjuta upp känslan några år? Eller så står du på tröskeln på väg ut i arbetslivet efter just en sådan utbildning? Oavsett så har jag några tips till dig i ditt jobbsökande.

 

  1. Arbetsgivare efterfrågar oftast både personligt brev och CV. Skicka därför in båda, slarva inte. Läs igenom annonsen noga och se vad de eftersöker.

  2. Den här punkten kan vara svår att följa, men slarva inte: Anpassa brevet och CV:t efter tjänsten du söker. Lätt att tänka att det inte är så noga. Men det är det. Arbetsgivaren kommer märka om du skickar in ett massproducerat brev. Ibland kan man skicka samma CV till olika arbetsgivare, men personliga brevet ska du ALLTID anpassa.

  3.  Läs noga igenom arbetsbeskrivningen och kraven arbetsgivaren ställer. Uppfyller du kraven? Krav på erfarenhet kan man såklart inte alltid uppfylla om man är nyexad, så där söker du givetvis ändå.

  4. Varför ska arbetsgivaren välja just dig? Det är här arbetsgivaren kommer märka om du skickar in samma brev till en tjänst som brevbärare som biträde på ICA. Du måste framhäva dina personligheter och/eller erfarenheter kopplat till just den tjänst du söker. Fuska som sagt inte med detta!

  5. Använd alltid en trevlig ton. Inget ”Företag X kommer aldrig klara sig utan mig”… Vissa företagsledare har humor, men för många innebär det att ditt brev hamnar direkt i papperskorgen och det vill du ju undvika, eller hur!?

  6. Framhäv dig själv så gott du kan utan att skryta.

  7. Försök undvika klyschor. Det här med många bollar i luften är rätt uttjatat (ja, jag har använt det jag också tidigare).

  8. Längd på personliga brevet: Max 1 sida. Du fokuserar på vad du kan bidra med hos arbetsgivaren. Mindre fokus på privatlivet, du kan nämna något om du vill på en rad eller två.

  9. CV:t ska innehålla de erfarenheter som är intressanta för tjänsten. Övriga erfarenheter kan du nämna, men behöver inte beskriva ingående.

  10. Längd på CV, 1-2 sidor. Kan innehålla en bild, men är inget måste. Om du ska ha en bild ska den vara en normal (ansikts)bild med bra skärpa. Inga festbilder. Absolut inga avklädda bilder. Nej, blivande chefen vill (förhoppningsvis i alla fall) inte se dig i badkläder heller… CV kan vara längre om du har specifik erfarenhet, till exempel om du behöver ange någon form av portfolio för projekt du tidigare deltagit i i detalj. Detta är dock relativt ovanligt men kan variera beroende på bransch.

Någon av er sitter säkert och undrar: Men jag har ju ingen erfarenhet sedan tidigare? Vad gör jag då? Här letar du efter saker i din personlighet som du kan trycka på. Kanske har du genomfört något specialprojekt i skolan där du fått använda någon egenskap du har? Sommarjobb? Ideella projekt? Spelar du någon lagsport? Vänd och vrid på dig själv och din fritid, krama ut allt positivt du kan komma på. Om ditt CV enbart består av skolgång då är det ju så – alla måste börja någonstans. Börja då med en kort inledning och förklara vad du letar efter hos en arbetsgivare och hur mycket du ser fram emot att komma ut i arbetslivet!

 

Jag önskar dig stort lycka till i ditt jobbsökande!

Nyhetsbrev

Missa inga nyheter på bloggen – prenumerera på mitt nyhetsbrev. 

Vanligtvis skickar jag ut ett inlägg per månad. Där delger jag nyheter på bloggen och reflekterar lite allmänt kring skrivande.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *