vad kostar en lektör?
Skrivande

Kan vem som helst skriva?

Kan vem som helst skriva? Jag tänkte börja reflektera kring ett ämne som återkommer lite då och då i skrivarbloggar och poddar. Och då vill ju inte jag vara sämre.

Kan vem som helst skriva? Kan du?

Kan du skriva? Fråga vem som helst och du kommer få ett antal olika svar. Vad innebär ordet skriva för dig? För mig är det just nu romanskrivande. För någon annan att kladda ned en matlista på en post-it. De flesta av oss moderna människor ser det nog i alla fall som givet att man lär sig alfabetet och sedan sätter samman ord, det vill säga lär sig läsa och skriva. I dagens samhälle ofta på dator. Skrivstilen lär måhända vara död och dagens ungdomar använder kanske sällan vanlig penna. Men skriva kan de – tro det eller ej. Jag har faktiskt upplevt det själv efter att ha rättat salstentor. Ibland med sådana kråkfötter att jag fått använda förstoringsglas och alla mina kunskaper i texttolkning för att lyckas lösa gåtan kring vad som angavs i svaret, men någon form av symbolik i form av bokstäver hade de lyckats få fram allihop.

kan vem som helst skriva

Kan vem som helst skriva vad som helst?

Okej. Svaret är sålunda ja. Alla kan skriva. Men kan alla skriva vad som helst. Kan alla bli författare? Svaret är mer komplext än att säga ja eller nej. Jag tror definitivt att den som har en historia att berätta kommer se till att få den ur sig på ett eller annat sätt. Vissa behöver skriva, andra få utlopp genom musik eller på något helt annat sätt. Men om viljan finns att sätta något på pränt – ja, då är jag säker på att alla kan. Men som med allt annat krävs det träning. Mozart blev inte tonsättare utan övning. En skribent blir inte författare över en natt. Det här kommer jag återkomma till i nästa blogginlägg.

 

Nästa blogginlägg är nu publicerat och handlar om ifall det verkligen går att lära sig skriva. Du hittar det här.
Vet du inte vad du ska skriva om? Ta då gärna en titt på blogginlägget där jag ger tips kring detta dilemma, du hittar det här.

Behöver du ytterligare hjälp och lotsning vidare i ditt skrivprojekt?

Behöver du ytterligare hjälp och lotsning vidare i ditt skrivprojekt? Jag hjälper dig gärna vidare i rollen som skrivcoach eller lektör, du hittar mina lektörstjänster här.

Nyhetsbrev

Missa inga nyheter på bloggen – prenumerera på mitt nyhetsbrev. 

Vanligtvis skickar jag ut ett inlägg per månad. Där delger jag nyheter på bloggen och reflekterar lite allmänt kring skrivande.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *