två blogginlägg
Skrivande

Att skriva – Vad ska jag skriva om?

Och så tiotusenkronorsfrågan… För att skriva behöver du ju också ha något att skriva om. Vad ska du skriva om? blir helt enkelt dagens ämne i bloggen!

Syftet med att skriva - Varför skriver du?

Det här är inget enkelt blogginlägg att skriva eftersom detta är så individuellt. Jag skulle först vilja ställa en annan fråga. Varför skriver du? Vad du ska skriva har starka kopplingar till dig som person. Kanske vill du bara skriva en reseskildring av familjens resa till Kreta. Kanske vill du skriva din släkthistoria. Kanske vill du bearbeta en upplevelse som du haft. Eller så vill du bara skriva för att du tycker att det är så fantastiskt kul och du älskar att se krumelurer växa fram på skärm eller papper? Ibland är svaret givet, som när du behöver konstruera en rapport på jobbet. Själv producerar jag myndighetsbeslut till vardags. Detta har blivit så mycket rutin att jag inte behöver reflektera kring innehållet (formuleringar ja, men jag vet ju syftet).

Vad har du för mål med ditt skrivande?

Börja med att rannsaka dig själv, vad har du för mål med ditt skrivande? Vill du bli författare? Eller bara skriva av dig? Lära dig skrivandets konst?

 

Jag har själv aldrig haft brist på fantasi och jag satte tidigt upp målet med mitt skrivande till att göra färdigt ett romanprojekt från start till mål. Det här målet höll jag stenhårt. Jag påbörjade inte något annat projekt under tiden jag höll på med projektet (Eller jo, det gjorde jag, men bara när det ursprungliga behövde vila för det måste bokprojekt göra. Vi återkommer till det när vi ska gå igenom ett av mina favoritområden: Redigeringsfasen).

att skriva

Några tips för att hitta något att skriva om

Har du svårt att hitta idéer till en roman? Påbörja en novell istället. Noveller kan ibland dessutom vidareutvecklas till romaner. Börja med att utgå från dig själv. Finns det något du brinner för? Någon i din närhet som har en spännande historia som du kan utgå ifrån? De lärde tvistar om ifall man ska skapa karaktärer först eller huvudberättelse först. Jag blandar nog ganska fritt själv, men skulle nog ändå säga att jag har en idé till grundhandling innan jag bekantar mig med karaktärerna.

Ett tips som man ofta får i skrivkretsar är att man ska skriva om något man känner till. Jag tycker rådet är halvbra. Om du har någon unik kompetens så kan du absolut använda den i ditt skrivande och läsaren kommer bli imponerad över att du har så bra insikt. Ett bra exempel på detta är Ewa Klingbergs serie om Begravningsbyrån Tranan (helt underbar serie för alla som gillar feelgood för övrigt). Ewas bok hade förmodligen inte blivit hälften så bra om hon inte haft en insikt i begravningsbranschen. Men det är andra sidan av myntet jag sätter mig emot. Visst kan man skriva en bok om något man har mindre insikter i, låt inte detta bli något hinder! Om alla författare följt denna regel hade vi knappt haft någon fantasylitteratur att hänvisa till (Även om det är likadant att skriva sci-fi och fantasy som annan skönlitteratur egentligen med tanke på att det är känslor vi författare vill förmedla). Mitt råd blir istället att skriva om saker som engagerar dig. Det tycker jag känns mycket bättre än att tänka på att du ska känna till ämnet. Det kan vara samma sak, men behöver inte vara det.

I videon nedan reflekterar jag lite kring det här med “gräv där du står” och att detaljer ändå kan bli problematiskt…

@jennyviolahansson

Skrivtips! Gräv där du står. Vad betyder det? Och vad gör man om man skriver om något man känner till mindre bra? Läs mer om mitt skrivande på jennyhansson.se. Fler skrivtips finns på www.midgardsormen.nu #skrivtips #aspirerandeförfattare #författare #författarepåtiktok #skrivande #skrivabok #ungdomsförfattare #booktok #booktoker #svenskabooktok #Vänersborg

♬ originalljud - jennyhansson.se

Själv skriver jag feelgood. För att jag tycker det är så fantastiskt roligt. För att jag får koppla av en vardag som annars blir rutinmässig. Mitt nuvarande projekt utspelar sig i Berlin. I mitt förra manus var min protagonist på Madeira. Jag kan alltså ena kvällen sitta på en uteservering vid Brandenburger Tor eller stå på en bergssluttning ovanför molnen på en Atlantö för att i nästa sekund vakna upp i min fåtölj hemma i vardagsrummet. Men allra mest skriver jag för att mina karaktärer (som till slut börjar leva sina egna liv) får mig att känna. Jag gläds, blir förälskad (ja, min man är helt och fullt medveten om detta), gråter och lider med dem.

Hitta ditt sätt att skriva

Kanske är du som jag och vill koppla bort vardagen. Eller så skriver du av en helt annan anledning. Men du måste hitta ditt sätt att skriva och det som är rätt för dig. Man hittar inte alltid rätt direkt, men man hittar aldrig rätt utan kompass. Det jag menar är att du måste börja någonstans för att sedan kunna ta dig vidare!

Ta fram penna och papper, sätt dig ned och skriv ned fem idéer till bokuppslag (eller till novell) och se vart din hjärna drar iväg! Gör gärna detta för hand och inte på dator. Och kommer det inte några uppslag till dig så skriv några rader om varför du tror att din hjärna är tom istället. Gör sedan ett nytt försök nästa dag.

 

Och när du väl bestämt dig för vad du ska skriva är det väl easy-peasy, va? Dags att lägga ner bloggen? Okej, det är kanske inte helt easy-peasy att skriva en bok. Det finns massor att tänka på. Och jag kommer tillbaks…

Vill du ha en rekommendation på ett bra första inlägg att hämta inspiration ifrån? Börja gärna med att läsa om författarens verktygslåda, det inlägget hittar du här. Jag har också släppt ett inlägg om att kroka läsaren från start i sitt manus, det inlägget hittar du här.

Vad funderar du på i ditt skrivande just nu? Lämna gärna en kommentar med förslag på ämnen till kommande inlägg.

Behöver du ytterligare hjälp och lotsning vidare i ditt skrivprojekt?

Behöver du ytterligare hjälp och lotsning vidare i ditt skrivprojekt? Jag hjälper dig gärna vidare i rollen som skrivcoach eller lektör, du hittar mina lektörstjänster här.

Nyhetsbrev

Missa inga nyheter på bloggen – prenumerera på mitt nyhetsbrev. 

Vanligtvis skickar jag ut ett inlägg per månad. Där delger jag nyheter på bloggen och reflekterar lite allmänt kring skrivande.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *