vad kostar en lektör?
Skrivande

Lektör – vad är det?

I det här inlägget kommer jag gå igenom vad en lektör egentligen är och varför du som aspirerande författare (troligtvis) behöver en.

Har du skrivit Sveriges nästa bestseller?

Du har skrivit nästa stora bestseller och tycker att den är klar att skickas till förlaget som borde anta den direkt. Kanske har du låtit några vänner eller släktingar provläsa och de höjer alla din bok till skyarna? Japp, jag har varit där. Trots vännernas beröm fick din bestseller en refusering redan efter en månad? Japp, jag har var där också…

Du sitter spänd som på nålar. Har Jenny lösningen på detta problem? Äntligen, som du googlat detta svar utan att finna något. Och så fanns svaret i Jennys blogg… Innan jag bygger upp förväntningarna för mycket så väljer jag att grusa dem redan här. Nej, jag har ingen universallösning på det här ”problemet”. Men jag har några tips och råd. I det här inlägget så kommer jag gå in på en av lösningarna som du kan tillämpa. Nämligen att anlita en lektör.

Vad är en lektör?

Vad är då en lektör? En lektör är en person som läser din text med utomstående ögon och kommer med synpunkter kring hur du kan förbättra ditt manus, alltifrån hur du strukturerar helhet till dina scener och kapitel samt hur dina karaktärer framställs och utvecklas. För att nämna några saker. En lektör ser över helheten. Du bör dock vara medveten om att en lektör INTE korrekurläser, dvs. ser över ditt språk i större utsträckning. Så fint! Tänker du. Då är väl biffen kirrad? Du undrar kanske varför jag sa att jag inte har någon universallösning? Det här låter ju vattentätt, eller?

Välj lektör med omsorg

Du bör välja lektör med omsorg. Det finns en uppsjö lektörer där ute (undertecknad är en av dem). Dessvärre varierar kunskapen hos lektörer och kring vad du får tillbaka när du betalt för deras tjänster. Betalt? Japp. Dina vänner läser säkert gratis, men en lektör som lever på att se över andras skrivande tar betalt. Och det tar tid att läsa samt analysera text. En googling ger att du får vara villig att åtminstone lägga några tusenlappar på en lektörstjänst, det är inte ovanligt att ett utlåtande kostar mellan 6-10 000 kronor. Det trixiga i detta är att lektör inte heller är en skyddad titel. Vem som helst kan kalla sig lektör. Högskoleutbildning finns inte. Det finns lektörer med oräkneliga högskolepoäng i svenska språket som ändå inte ser helheten i ditt manus medan det också finns lektörer som inte har en enda högskolepoäng (och som ändå kan lotsa någon rätt för att bli utgiven).

lektör

Så hur kollar jag lektören? Det viktigaste är intryck och personkemi. Läs på. Ställ frågor direkt till lektören. Hur ser lektörens hemsida ut? Finns där bra skrivtips som du förstår? Verkar lektören ha ett eget intresse för skrivande? Bakgrund? Hur får du respons och vilken typ av feedback lämnar lektören? Och så vidare. Jag upplever att seriösa lektörer ofta kan tänka sig att läsa igenom en kortare text från dig och ge respons innan ni påbörjar samarbetet. En del lektörer har också förstakapitel-analyser vilket kan vara en bra start. Där ser du om du tycker att lektören har vettig input. Oftast dras kostnaden för förstakapitelanalys ifrån summan på hela lektörsutlåtandet. Det är viktigt att ni kommer bra överens och att lektören är van vid din typ av text (genre). Jag säger själv ifrån om jag inte kan ge den respons som krävs utifrån en viss genre.

Anlita lektör - garanterad utgivning?

Och så kommer haken… Att anlita en lektör är aldrig en garanti för att du blir utgiven – men det blir ju helt klart ännu svårare om lektören inte kan ge dig rätt råd inom din genre.

Varför blir man inte automatiskt utgiven när man anlitat lektör? Vi får väl reda lite mer i det i ett annat inlägg, men faktorerna för antagning hos förlagen beror på ett antal olika saker. Hur stora omarbetningar har du gjort efter lektörsutlåtandet? Kanske har lektören i första rundan behövt fokusera på nybörjarmissar? Har du ett tillräckligt unikt koncept till historia? Är den trovärdig? Med mera, med mera…

Så vad behöver du tänka på mer när du anlitar lektör? För så fort du har ett utkast ska du väl kasta iväg detta till en lektör? Korta svaret är nej. Men i nästa inlägg återkommer jag till när det kan vara lönt att lägga sina surt införskaffade slantar på just en lektör. Då kommer jag också gå in på andra lösningar (ja, det finns faktiskt sådana).

Vad funderar du på i ditt skrivande just nu? Lämna gärna en kommentar eller skicka ett mejl och ge mig förslag på ämnen ni vill läsa om i bloggen.

Vad är en lektör? Länkar

Nu är inlägget om när det är lönt att anlita en lektör publicerat, du hittar det här.
Varför anlita mig som lektör? Sidan hittar du här.
Vad ingår i ett lektörsutlåtande med exempel, sidan hittar du här.

Behöver du ytterligare hjälp och lotsning vidare i ditt skrivprojekt?

Behöver du ytterligare hjälp och lotsning vidare i ditt skrivprojekt? Jag hjälper dig gärna vidare i rollen som skrivcoach eller lektör, du hittar mina lektörstjänster här.

Nyhetsbrev

Missa inga nyheter på bloggen – prenumerera på mitt nyhetsbrev. 

Vanligtvis skickar jag ut ett inlägg per månad. Där delger jag nyheter på bloggen och reflekterar lite allmänt kring skrivande.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *