att ge ut en bok
Skrivande

När ska du anlita lektör

Första utkastet är färdigt. Skönt. Du orkar ändå inte läsa en enda rad till nu när du äntligen sytt ihop slutet. Då måste det vara dags att anlita en lektör. Eller?

Anlita lektör när manuset är klart - inte första utkastet

För att få ut mesta möjliga av en lektör bör du ha kommit så långt i ditt skrivande att du känner att ditt manus är klart. Finito. Avslutat. Varenda tråd ihopknuten. Åtminstone bör du ha ett så utförligt synopsis för var din handling ska ta vägen att du har alla huvuddrag i din historia. Klart innebär att du behöver gå igenom ditt manus så många gånger att du själv nästan kräks. När du har gjort ditt bästa kan du fundera på att skicka texten till en lektör. Observera dock att lektören inte korrekturläser, men även ur denna aspekt är det så klart bra om du försökt redigera ordentligt.

Varför du själv bör se över din text på nytt

Men vänta lite nu Jenny, vad sa du? Du ger mig panik! Jag kommer aldrig nå dit som du skriver om nu. Och jag som trodde jag kunde lita på dig. Du har ju haft vettiga åsikter förut… Okej. Vi tar det från början. En lektör kan se var din roman brister, både vad gäller struktur, stil och ton, karaktärer… ja rubbet (enligt författarens verktygslåda, du kan läsa mer om den här. Observera dock som sagt att lektören inte korrekturläser). MEN du bör själv ha sett över det här från början. Annars är risken att du lägger pengar på en lektörstjänst i onödan. Lektören ser direkt dina nybörjarmisstag och påpekar dem. Det innebär att lektören kanske inte ens kommer till roten av det som du behöver förändra i en första genomläsning. Och då behöver du anlita lektören igen efter att ha åtgärdat de här bristerna. Alternativt sliter du ditt hår för att du återigen fick en refusering av alla förlag du skickade boken till.

Så ska du aldrig anlita lektör innan du är klar och tänk om du aldrig blir klar?
Jo. Du kan anlita professionell hjälp eller handledning redan tidigt i processen! Ibland kan det rentav vara mer fördelaktigt att ta tidig hjälp för att få manuset ordentligt på banan och i rätt riktning! Men då är det kanske inte ett lektörsutlåtande du behöver. Själv brukar jag be den jag ska lektörsläsa åt att tänka över detta och gärna skicka mig ett kort utdrag så att jag kan se vilken nivå denne ligger på (jag provläser och ger respons på 500 ord kostnadsfritt). Ibland rekommenderar jag att man anlitar mig som skrivcoach istället. Jag vill att vi båda blir nöjda med utförd tjänst men också att den som anlitar mig ska få ut så mycket som möjligt även värdemässigt (för det kostar ju att anlita mig).

anlita lektör

Alternativa lösningar till att anlita lektör

Jaha? Det där blev du inte ett dugg lugnare av. Gav jag dig dagens inhalation av skrivkramp? Kanske dags att kasta datorn genom fönstret? Nej. Det är ingen idé att hetsa upp sig. Jag har varit där du är nu. Även när jag gjorde mitt bästa var det inte nog (refuseringarna haglade in). Min lösning var att gå en skrivkurs där jag lärde mig hantera skrivverktyg. Din lösning kan vara densamma. Du kan också läsa skrivarhandböcker för inspiration. Alternativt anlita en skrivcoach som hjälper dig med de här svackorna. En lektör läser och bedömer din text. En skrivcoach gör detsamma men hjälper dig även vidare i skrivandet med ännu fler konkreta tips och råd. Jag upplever att många, speciellt nybörjare med ett förstamanus, har mer nytta av en coach än en lektör. I nästa blogginlägg ska jag beskriva varför, detta inlägg är släppt och du hittar det här.

Kortfattade sammanfattningen: Om du har en bokidé som du inte vet hur du ska ro i land är det bättre att du antingen anlitar en skrivcoach eller går en författarkurs.

Vad brottas du med i ditt skrivande just nu? Lämna gärna en kommentar eller skicka ett mejl och önska framtida blogginlägg!

När ska du anlita lektör? - länkar

Vad är en lektör? Blogginlägget hittar du här.
Varför anlita mig som lektör? Sidan hittar du här.
Vad ingår i ett lektörsutlåtande med exempel, sidan hittar du här.

Matnyttig info från Wrinspo.se om när det är dags att anlita lektör hittar du här. Här hittar du också en lista med ett antal bra lektörer att anlita (självklart står jag också med på den!!).

Jorun Modén på forfattarkurs.se delar också med sig av råd kring när hon tycker att ett manus är redo för lektör, du hittar hennes inlägg här.

Behöver du ytterligare hjälp och lotsning vidare i ditt skrivprojekt?

Behöver du ytterligare hjälp och lotsning vidare i ditt skrivprojekt? Jag hjälper dig gärna vidare i rollen som skrivcoach eller lektör, du hittar mina skrivtjänster här.

Nyhetsbrev

Missa inga nyheter på bloggen – prenumerera på mitt nyhetsbrev. 

Vanligtvis skickar jag ut ett inlägg per månad. Där delger jag nyheter på bloggen och reflekterar lite allmänt kring skrivande.

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *