Skrivande

Skrivcoachning – hur funkar det?

I dagens inlägg ska jag berätta mer om skrivcoachning och vad det är för något.

Vad är skrivcoachning och vad är det bra för?

En skrivcoach kommer alltså med synpunkter på din text och ger dig förbättringsförslag. Ofta lämnar du in texter med lite mellanrum så att du själv hinner ta åt dig tipsen som du fick förra gången. Skrivcoachning innebär också att du kan få stöttning, råd och tips kring skrivprocessen och hur du ska tänka när du till exempel fördjupar dina karaktärer, strukturerar din roman eller huuuva – kör fast och får skrivkramp!

Jag har redan tidigare pratat mig varm för att skrivcoachning är fantastiskt, ofta något riktigt bra för en nybörjare. Okej, jag förstår vad du tänker. Jenny, du vill bara att jag ska köpa din coachningtjänst, säg det istället så behöver du inte skriva ett långt reklaminlägg…!

I och för sig så brinner jag för att se andra skribenter att utvecklas utifrån tips och råd från lilla mig som bara läser och ser saker som kan förändra texter till det bättre. Så ja, till viss del har ni kanske rätt. Men jag ska förklara varför en coach ibland kan tillföra mer än en lektör i detta inlägg. Och du behöver absolut inte välja mig till coach. Det viktigaste är att du anlitar en coach som du känner dig trygg med och som kan och förstår den genre du skriver inom.

skrivcoach

Skillnaden mellan skrivcoachning och lektörsläsning

En lektör läser ditt manus en gång och skriver en sammanfattning samt styrkor och förbättringsområden. Med fokus på det sistnämnda. Det kan vara hårt att få ett antal sidor som förklarar svagheterna med texten. Jag hade själv testläsare till ett av mina projekt där en av dem återkom med något som var i princip tre sidors sågning av min text. Utan förslag till förändringar. Vad ett lektörsutlåtanden innefattar varierar från lektör till lektör, förbättringsförslagen likaså. Ibland kan en lektör enbart ange till exempel att du ska ”utöka gestaltningen i kapitel 10” eller “utöka dina miljöbeskrivningar genom hela manuset”. Det bästa är exempel från lektören på var det ”brister” men lektören kommer aldrig kunna ange vartenda ställe där din text behöver utökad gestaltning eller miljö. En skrivcoach däremot kommer ta emot några sidor åt gången och djupdyka i din text, denne kommer att kunna ge konkreta exempel utifrån denna text kring var du behöver gestalta mer (om det är där bristen ligger).

När du väl integrerar coachens tips kommer du att lyfta även resten av din text eftersom du lär dig vad coachen menar och applicerar detta på hela ditt sätt att skriva. Du kommer alltså höja din prestation. Ett lektörsutlåtande ger dig svart på vitt vad du behöver förbättra och kanske lite hur om du har tur, men främst VAD. En coach kan sätta fingret på vad du behöver öva på samt stötta dig i processen för HUR du ska förbättra ditt sätt att skriva.

Ytterligare en fördel med skrivcoachning är att om du fortsätter anlita samma person så lär sig denne sitt sätt att skriva och kan skräddarsy råden till dig på ett sätt som en lektör inte gör (och inte heller ska göra, för det är inte lektörens uppgift).

Så, vad menar du Jenny? Kan jag klara mig bara med en coach? Eller ska jag lägga pengar på både och? Detta är helt individuellt, beror ju också på din ekonomiska situation och vad du har för mål med ditt skrivande. Många coacher är också lektörer och då kan en person som coachat dig också så småningom lektörsläsa. Eller så kan coachen säga att den tycker du växt så i och med coachingen att du kanske inte ens behöver en lektör alls. Skrivtjänster kostar, så vad är du beredd att lägga? Har du fler vänner som skriver? Ett tips kan vara att be om en offert för ett gäng samtidigt. För det första kan ni boka in möte med skrivcoachen tillsammans där ni bollar frågor med både coach samt varandra, men får respons individuellt skriftligen. Dessutom kan ni sinsemellan dela texter och ge feedback till varandra också, vilket är jättebra. Så småningom kan ni, med rätt verktyg, bli helt självgående och klara er utan coach. Så varför inte göra något tillsammans med vännerna?

Vidare så höjer jag också en flagg för att det faktiskt finns andra sätt att få koll på sitt sätt att skriva som att gå en författarkurs eller utbyta texter med en vän som också skriver. Det är helt individuellt vad som behövs för just dig!

Vad funderar du på i ditt skrivande just nu? Skicka mig gärna ett mejl eller skriv en kommentar och lämna förslag på kommande blogginlägg

Skrivcoachningtjänst

Behöver du ytterligare hjälp och lotsning vidare i ditt skrivprojekt? Jag hjälper dig gärna vidare i rollen som skrivcoach eller lektör, du hittar mina skrivtjänster här.

Nyhetsbrev

Missa inga nyheter på bloggen – prenumerera på mitt nyhetsbrev. 

Vanligtvis skickar jag ut ett inlägg per månad. Där delger jag nyheter på bloggen och reflekterar lite allmänt kring skrivande.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *