Skrivande

Testläsare

Jag har precis lämnat ifrån mig ett manus på testläsning till några få utvalda och kom på att det nog är dags för ett inlägg om just detta. För testläsare är viktigt för en författare. I dagens inlägg redogör jag alltså för vad en testläsare (eller betaläsare) är för något och varför du behöver sådana.

Vad är en testläsare?

Vad är då en testläsare? Kortfattat är det en person som läser din roman och som inte betalt för jobbet utan läser av andra anledningar.

När du slitit ditt hår över din bok ett antal redigeringsrundor (hur det här med redigering funkar tar vi en annan gång) och efter att du låtit manuset vila för att därefter återigen läsa igenom och korrigera på nytt DÅ kan du lämna iväg ditt manus till en annan person som läser, tar in det du skrivit och delger dig sina synpunkter på din text. Det innebär alltså att du bör ha arbetat igenom texten så många gånger att du anser att du redan borde fått minst två nobelpris bara för insatsens skull. Av ren respekt för personen som läser din text. Du ska själv inte tycka att den kan bli bättre. Även korrekturmässigt. Med det sagt – Visst kan du ha ofärdiga stycken i din text där du ber om synpunkter för hur du ska hantera just det här problemet men du bör inte lämna för stora luckor.

Wait, whaaat?

Så… jag som redan skrivit den perfekta romanen behöver alltså låta ANDRA läsa mitt manus? Det är ju redan perfekt ner på detaljnivå om jag redigerat så många vändor som du beskriver, Jenny. Ja, det kan man ju tro kanske. Och visst finns det författare som anser sig ha just den här förmågan – att det de producerat verkligen är världsbäst så fort de tryckt ner sparatangenten efter sista redigeringsrundan. Men du vinner ingenting på att lura dig själv. Alla (ja, jag använder det ordet) texter mår verkligen bäst av att bli lästa med utomstående ögon. Du som skrivit texten blir blind för saker i din text – hur mycket du än vill inbilla dig något annat. Karaktärerna blir så levande att du känner dem utan och innan, därför glömmer du till exempel kanske att motivera någon handling som de utför.

Testläsaren - ett filter mellan dig och din text

Testläsaren kommer kunna öppna dina ögon för vilka oklarheter som finns i din text. Om du klarar av att lyssna – för det är jobbigt att höra negativa saker om texten. Det är ofta ett skötebarn som du haft hos dig i flera månader, ja ibland till och med år. Manuset jag precis lämnat ifrån mig påbörjade jag 2011. Det är tio år sedan i år. Det är redan skickat till förlag i två omgångar. Efter ytterligare omskrivningar hoppas jag såklart ha fått det rätt, men vem vet vad testläsningsrundan kommer avslöja?

Läskigt, va? Ja, det kan det vara. Bara steget att MÅSTE JAG LÄMNA IFRÅN MIG EN TEXT TILL NÅGON ANNAN? kan vara väldigt stort för dig som är van att sitta ensam i skrivandet och som kanske till och med hemlighåller för andra att du skriver. Så har det varit för mig också. Jag har till och från haft väldigt dåligt självförtroende i mitt skrivande och har också haft ett uppehåll på nästan tio år innan jag tog upp författandet igen. Det här en naturlig del av processen.

Målet med att skriva kan vara olika för olika människor. För en del är det något man gärna gör i ensamhet och man känner inte för att dela med sig. Det är såklart helt okej. Men för dig som vill bli utgiven så är det i princip ett måste att gå igenom ett steg med testläsare någon gång i processen. Och handen på hjärtat – blir du utgiven så kommer massor med människor kunna ta del av din text och de kommer alla ha åsikter om den. Då är det bättre att ha rättat till de där småskavankerna innan, eller hur? Den som blir utgiven på förlag får visserligen stöttning av en redaktör i de flesta fall, men denne är EN person med EN åsikt. Visserligen är redaktörer duktiga på struktur och allmän skrivteknik men för de flesta som arbetar med böcker så gör dessa kunskaper också att det analytiska tar över – känslan från ”vanliga läsare” kan därför också vara ovärderlig. Sedan kan vi också vara ärliga – utan grundliga genomgångar av dig själv i ditt manus och av testläsare så kanske din text inte ens hamnar hos den där redaktören alls.

testläsare

Hur hittar du testläsare?

Hur hittar man då testläsare? De vanligaste kategorierna skulle jag säga är (utan inbördes ordning, men jag skulle ändå misstänka att den första gruppen är vanligast).

  1. Familj och vänner
  2. Testläsare från grupper/annonser på sociala medier
  3. Skrivkompisar från t.ex. skrivarkurs

Hur väljer du testläsare?

Jag rekommenderar starkt att du inte enbart låter människor från kategori 1) läsa din berättelse. Du kan säkert redan nu lista ut varför – risken är att de inte ser några saker att anmärka på och tycker allt är bra. Det kanske känns bra att höra just då, men det tillför ju inte dig och ditt manus något som kan öka chanserna till en eventuell utgivning.

 

En testläsare behöver inte ha någon skrivarkurs i bagaget utan det räcker med att denne är intresserad av läsa. Och intresserad av att läsa det just du skriver. Det sista är EXTREMT viktigt. Det plus att personen också lämnar konstruktiv kritik. Ett exempel på konstruktiv kritik: Testläsaren tilltalades inte av karaktär X. Just detta påstående blir intetsägande och faller platt till marken. Du skulle kunna grubbla i en evighet kring vad karaktär X har för fel. Testläsaren måste också motivera VARFÖR denne inte tilltalades av karaktär X. Kanske fanns det ingen förklaring till att personen var butter hela tiden? Karaktär X gav sig oprovocerat på en av de övriga karaktärerna i berättelsen? Karaktär X var inte tillräckligt utvecklad utan kändes platt eftersom denne inte hade några intressen förutom att dricka öl. Ja, ni förstår grejen? Att du får konstruktiv kritik eller feedback är alltså viktigt för att du som författare ska kunna göra rätt redigeringar efter testläsningsrundan. Och om testläsaren själv inte lämnar förklaringar – fråga.

 

Det här med att personen också läser din typ av genre är också superviktigt. Om du lämnar en deckare till en person som läser fantasy så kommer denne inte ge dig samma typ av återkoppling som en läsare som normalt sett läser deckare. Jag lämnade mitt förra manus på testläsning till en läsare som återkom med tre sidors sågning av min text. Enligt personen var verkligen ingenting riktigt bra – jo, möjligen så var det inget fel på språket. Jag blev väldigt förvånad eftersom andra människor som läst min text återkopplat positivt till största delen. Övriga testläsare var också positiva (även om de såklart hade frågor och förslag på vissa förändringar och fördjupningar). Eftersom jag inte ens visste var jag skulle börja frågerundan kring vad som gjorde boken så dålig för just denna testläsare så struntade jag helt i dessa kommentarer sedan. Och efter ett tag insåg jag att personen helt enkelt förmodligen inte läste feelgoodlitteratur. Dessutom upptäckte jag att kategorin äldre läsare sällan lockades helt av mitt manus (och testläsaren tillhörde den kategorin). Gör därför research på dina testläsare. Det har jag gjort denna gång!

FAQ

FAQ - Testläsare

Är det inte bra att skaffa testläsare tidigare i projektet än när allt är klart? Tänk om de har så stora förslag på förändringar att jag annars måste skriva om ALLT? Och det orkar jag inte!! Jo, det kan absolut vara en idé att låta testläsare ta del av några kapitel, men även då gäller ovanstående – att du av respekt för att läsaren ställer upp bör ha arbetat igenom denna text så att du verkligen inte tycker den kan bli bättre. En del författare gör delavstämningar med testläsare och lämnar över 25-50 av de första sidorna för att se om det finns intresse hos testläsarna att fortsätta läsa. Alltså som en koll för att se om handlingen och temat alls är gångbart.

Behöver jag inte anlita lektör och/eller skrivcoach om jag har testläsare? Den här frågan har inte ett enkelt ja- eller nej-svar. Det beror helt på dina egna kunskaper inom skrivteknik/struktur och eventuella sådana kunskaper hos dina testläsare. Jag skrev ovan att en testläsare är utvald för sitt stora läsintresse vilket ju är det primära syftet. Men om en av dina testläsare också råkar vara duktig inom skrivande (och då menar jag verkligen duktig, skrivutbildad på författarkurs eller utgiven-duktig) så kan nog denne hjälpa dig även med haltande struktur och andra saker som du behöver tänka på i författarens verktygslåda. Eller om du själv kan skrivtekniken tillräckligt bra… Ja, då kan du klara dig på ”enbart” testläsare. I annat fall så är det alltid bäst att låta ett proffs se igenom din text antingen via skrivcoachning där denne kan bedöma din nivå eller genom lektörsläsning av hela ditt manus. Anledningen? En testläsare kommer antagligen också att uppleva att din text haltar på några ställen men kommer ibland ha svårt att förklara varför. Testläsaren kan säga att ”jag tyckte det var konstigt att de inte hittade bomben förrän då” men kanske inte kan motivera var bomben istället borde detoneras. Halvdåligt exempel, men jag tror ni fattar?

Ska jag anlita lektör före testläsningsrunda? Här vet jag att författare gör olika. Men min spontana tanke är: Varför inte låta en lektör gå igenom manuset först så att din struktur sitter? Det är ändå den som är avgörande för om storyn håller ihop. Och nu har vi gått runt litegrann, för jag sa förut att det var viktigt att ha gjort sitt bästa när man lämnar över en text till testläsare. Detsamma gäller ju för lektör. I det HÄR inlägget beskriver jag vad du bör tänka på innan du skickar ditt manus till lektör. Flera lektörer lämnar dessutom en rabatt om du anlitar dem flera gånger för samma manus, så du kan även välja att i sista skedet anlita lektören igen.

Kan jag låta samma testläsare läsa två gånger? En gång före lektören och en gång efter? Finns inget enkelt svar här heller. Men jag skulle generellt tänka att idén inte är helt dum. Däremot skulle jag i så fall dela upp testläsarna i två omgångar, så några läser innan och några andra efter lektörsrundan. Varför? För att de också blir blinda för din text. Och dels av respekt för dina läsare – du kan knåpa på din text ett antal redigeringsrundor men det är inte lika spännande för en läsare att ta del av nästan samma text gång på gång. Och var rädd om dina testläsare – när du väl har ett nytt manus på gång vill du ju inte att de säger nej av anledningen att de fick läsa ditt tidigare utkast fem gånger…

Kan en testläsare senare korrekturläsa mitt manus? Generella rådet: Nej. Även testläsaren blir blind för ditt manus efter en genomläsning. Men det är såklart bättre att låta någon annan än dig själv granska ditt manus innan du trycker det eller skickar till förlag än att helt låta bli utomstående korrektur.

Hur många testläsare är lagom? Därom tvistar de lärde. Jag har hört rekommendation om få testläsare, men några som ändå känns vassa på att ge dig rätt feedback och jag har hört andra säga att ju fler desto bättre. Själv är jag av åsikten att några få utvalda räcker. Upp till tre ungefär. Jag har själv brutit mot denna regel några gånger för att jag även vill låta vänner läsa – men generellt skulle jag säga få läsare. Anledningen? Åtminstone jag blir förvirrad av att få så många olika åsikter om mitt manus. Det snurrar ganska bra redan vid tre läsare enligt mig. Och på så få läsare kan även åsikterna gå stick i stäv med varandra. ”Den här karaktären var fantastisk” säger en medan den andra: ”Den karaktären måste du utveckla”. När två eller fler av dina läsare anmärker på något: Ja, då är det dags att ändra. Men annars bör du väga varje åsikt för sig och överväga om ändringen tillför något eller om den istället kanske till och med riskerar att störa andra läsare? Du kommer ALDRIG kunna göra alla läsare till lags i alla fall. Någon sitter kanske och hummar för sig själv. Jenny måste ha räknat fel: Minst en testläsare skrev hon. Och sen att minst två ska tycka något. Självklart räknas DU som är författaren också som en läsare vars åsikt vägs in. Det är alltid dessutom din åsikt som väger tyngst. Du ska aldrig ändra på saker ENBART av den anledningen att någon annan tycker det. Däremot är det viktigt att lyssna in och ta till sig kritik och feedback. Testläsare vill ju för det mesta väl även om det ibland går snett. Personen har ju dessutom lagt tid på att läsa ditt manus. Men det är också svårt att ta till sig kritik kring sin text. Kanske återkommer jag till hur man kan hantera detta i ett senare inlägg.

Har du andra frågor kring testläsare? Mejla mig gärna så fyller jag på med frågor och svar i inlägget.

Och som avrundning. Hur glad blir man inte när en testläsare utbrister: ”Men Jenny! Du måste ju skriva mer!” efter att ha läst ett helt manus? Jag har också fått en av mina andra testläsare från förra manusomgången att ställa upp igen nu under sommaren för att läsa mitt nya feelgoodmanus. DET är en underbar känsla som väger tyngre än tre sidors sågning.

Under sommaren kommer jag ha en följetong på bloggen som handlar om karaktärer med start nästa vecka. Missa inte! Längre ner kan du gå med i min e-postlista. Då får du ett meddelande varje gång jag släpper nyheter på bloggen.

Behöver du ytterligare hjälp och lotsning vidare i ditt skrivprojekt?

Behöver du ytterligare hjälp och lotsning vidare i ditt skrivprojekt? Jag hjälper dig gärna vidare i rollen som skrivcoach eller lektör, du hittar mina skrivtjänster här.

Nyhetsbrev

Missa inga nyheter på bloggen – prenumerera på mitt nyhetsbrev. 

Vanligtvis skickar jag ut ett inlägg per månad. Där delger jag nyheter på bloggen och reflekterar lite allmänt kring skrivande.

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *