anlita mig som lektör
Skrivande

Bonusinlägg om karaktärer – med exempelövning

Dagens inlägg blir ett bonusinlägg om karaktärer där jag kommer delge några exempel på texter där ni själva får fundera kring texterna och vad som gör dem bättre, bra, sämre eller kanske rentav sämst (!) vad gäller läsbarhet… Jag kommer också dela med mig av lite referenstips mot slutet. Vi har ett lite udda inlägg framför oss alltså!

Bonusinlägg om karaktärer - exempelövning

Jag ska ge några exempel på hur man kan tänka kring sina karaktärsframställningar genom att låta er läsa igenom några exempel på en text med samma karaktär men med lite olika vridningar. Men jag varnar er redan på förhand. Några av dem är gäääääspande tråkiga.

Jag vill att ni funderar på följande när ni läser exemplen:

  • Hur framställs huvudkaraktären?
  • Känner du något med huvudkaraktären? Vad i så fall? Om du inte känner något – varför?
  • Har huvudkaraktären något mål för respektive scen? Hur märker du det? (Mål kan också ändras under scenens gång) Om karaktären inte verkar ha något mål – vad händer med dig som läsare då?
  • Kan du hitta action – reaction – decision i varje exempel? (den sista förekommer inte alltid i en och samma scen). Hur funkar det när inte alla finns med? (Om du inte minns vad action – reaction – decision är så hittar du mer kring detta i blogginlägg fem om karaktärer, du hittar det här.)
om karaktärer

Exempel 1

Börje kom in i rummet. Han såg sig omkring och plockade upp vattenkannan. Han vattnade blommorna. Det stod en kaktus mellan pelargonerna. Den vattnade han också. Kaktusar måste ju ha vatten de med, även om det inte var lika ofta som andra typer av växter. Kanske hade han vattnat den igår också. Han satte ner vattenkannan igen. Börje plockade upp tv-kontrollen. Det var inget kul på tv så han stängde av den och gick och lade sig eftersom han var trött. Senare väcktes han av Pelle som ringde.
  ”Har du vattnat blommorna?” sa han.
  ”Ja”, sa Börje.
  ”Så bra”, tyckte Pelle. ”Dig kan man lita på.”
  ”Ja”, sa Börje.

Exempel 2

Börje kom in i rummet. Han såg sig omkring och plockade upp vattenkannan. Kaktusen mellan pelargonerna behövde inget vatten, den hade han vattnat igår. Han tog några danssteg till nästa fönster. Tänk att hon sagt ja till att gå ut med honom. En mobilsignal letade sig ut från fickan, vibrationerna spred sig längs låret.
  ”Vi är några som ska se matchen hos mig i kväll”, sa Pelle. ”Du kommer väl?”
  Börje funderade på hur han skulle kunna förklara att han skulle på dejt med vännens syster.
  ”Nej, jag är upptagen”, sa han.
  ”Upptagen?” Pelle lät misstänksam på rösten.
  Börje hostade till.
  ”Sjuk, menar jag”, sa han. ”Jag har blivit förkyld.”

Exempel 3

Börje snubblade över tröskeln till Pelles lägenhet. Varför kom han aldrig ihåg att den brukade vara så hög? Han snörade av sig skorna och fortsatte in i vardagsrummet innan han slog sig ner framför tv:n. Börje plockade fram godispåsen från soffbordslådan. Det skulle bli en underbar kväll framför EM-finalen i fotboll.
  Börje vaknade av att telefonen ringde.
  ”Har du vattnat blommorna?” sa Pelle.
  Börjes blick gled över de prunkande pelargonerna i fönstret.
  ”Jadå”, sa han.
  ”Så bra”, sa Pelle. ”Sist gång när Marcel passade huset dog en av orkidéerna. Men dig kan man alltid lita på.”
  ”Självklart”, sa han. ”Blommorna mår prima. Allihop.”
  ”Vi ses i morgon då”, sa Pelle.
  Det var lördag kväll. Tidigt i morgon skulle Pelle landa med Düsseldorfplanet på Landvetter.

om karaktärer

Exempel 4

Börje snubblade över tröskeln till Pelles lägenhet. Varför kom han aldrig ihåg att den brukade vara så hög? Han snörade av sig skorna och fortsatte in i vardagsrummet innan han slog sig ner framför tv:n. Det var alltid en fröjd att passa Pelles hus. Inte nog med att vännen hade både pool och bastu, han hade en 80-tums tv också. Börje plockade fram godispåsen från soffbordslådan. Det skulle bli en underbar kväll framför EM-finalen i fotboll.
  Börje vaknade av att telefonen ringde.
  ”Har du vattnat blommorna?” sa Pelle.
  Börjes blick gled över de slokande pelargonerna i fönstret. Jävlar. När hade han vattnat dem sist egentligen? Blomvattningen var ju det enda Pelle krävde när han skulle bo i huset.
  ”Jadå”, sa han.
  ”Så bra”, sa Pelle. ”Sist gång när Marcel passade huset dog en av orkidéerna. Men dig kan man alltid lita på”
  Ett förmultnat blad trillade ner på fönsterhyllan från en av pelargonerna. Börje gick fram till växten. Jorden var kruttorr.
  ”Självklart”, sa han. ”Blommorna mår prima. Allihop.”
  ”Vi ses i morgon då”, sa Pelle.
  Det var lördag kväll. Tidigt i morgon skulle Pelle landa med Düsseldorfplanet på Landvetter. Vad skulle Börje nu ta sig till?

Exempel 5

Börje snubblade över tröskeln till Pelles lägenhet. Varför kom han aldrig ihåg att den brukade vara så hög? Han snörade av sig skorna och fortsatte in i vardagsrummet där han greppade tag om vattenkannan. Börje drog andra handen över pannan och lät blicken glida upp och ner längst fönstret. Blommor. Blommor överallt. Som skulle vattnas enligt bevattningsschema. Hur var det nu igen. Skulle orkidéerna ha vatten varje dag? Varför kunde han aldrig komma ihåg? Bäst att ta en titt på lappen i köket. Samtidigt som han lyfte upp lappen knackade det på dörren. Var hon redan här? Han tog en hastig titt runtom i rummet och kastade in några av smutskläderna under soffan.
  ”Välkommen?” Börje öppnade dörren.
  Hedda klev in i hallen och såg sig runt med stora ögon. Hon fastnade med blicken på Zorntavlan på väggen.
  ”Oj, så fint du bor.”
  Börje ryckte på axlarna, försökte se ut som om det var normalt att inreda hörnen med kinesiska porslinsvaser.
  ”Kan du ge mig en rundtur innan vi sticker?”
  Börje stelnade till. Hoppas hon inte lade märke till dörren som ledde till finrummet, därinne hade han dyrt och heligt lovat Pelle att inte vistas.
  ”Självklart”, sa han. ”Följ med här.”

Exempel 6

Börje snubblade över tröskeln till Pelles lägenhet. Varför kom han aldrig ihåg att den brukade vara så hög? Han snörade av sig skorna och fortsatte in i vardagsrummet innan han slog sig ner framför tv:n. Det knarrade i lädret då han lutade sig bakåt i soffan och han gav ifrån sig en lång suck samtidigt som han lade upp fötterna på glasskivan på bordet. Han vickade på stortån som kikade ut genom ett hål i strumpan. Pelle hade inte tyckt om att han hade fötterna på hans specialbeställda skrytbord, men det kunde han gott ha när han hållit inne bonusen för alla utom sig själv i julas.
  Börje plockade upp en tom chipspåse från golvet, vände den upp och ned över soffan. Smulorna skulle förhoppningsvis leta sig in i varje skrymsle av möbeln. Han log för sig själv samtidigt som han slog på tv:n. EM-finalen skulle snart börja.
  Börje vaknade av att telefonen ringde.
  ”Har du vattnat blommorna?” sa Pelle.
  Börjes blick gled över de slokande pelargonerna i fönstret och munnen drogs upp i ett grin.
  ”Jadå”, sa han.
  ”Så bra”, sa Pelle. ”Sist gång när Marcel passade huset dog en av orkidéerna. Men dig kan man alltid lita på”
  Ett förmultnat blad trillade ner på fönsterhyllan från en av pelargonerna. Börje gick fram till växten. Jorden var kruttorr. Han höll tillbaka ett fnittrande. Det var inte bara en orkidé som skulle stryka med den här gången.
  ”Självklart”, sa han. ”Blommorna mår prima. Allihop.”
  Pelle skulle bara veta vad han gjort i poolen och bastun. Där väntade en extra stor överraskning åt honom när han kom hem.
  ”Nu ska jag iväg på massage”, sa Pelle. ”Men vi ses i morgon.”
  ”Vi ses i morgon”, sa Börje och lade på luren.
  Tidigt i morgon skulle Pelle landa med Düsseldorfplanet på Landvetter. Vilken fröjd det skulle bli att få berätta om lotto-vinsten och sen be honom boka sin egen jävla taxi hem.

julkaraktärer

Facit till exempelövningarna om karaktärer

Nä! Så lätt trodde ni väl inte det skulle gå? Läs, reflektera och läs på igen kring det ni tidigare lärt er om karaktärer. Att några av texterna flyter bättre än andra lär ni väl ha märkt?

Några saker kommer vi också komma till längre fram, till exempel berättarteknik och det här med konflikter som är vitala delar för att få till en läsvänlig text.

Bonusinlägg om karaktärer - dagens övning

Gör en egen lek liknande de exempel jag delade ovan. Bestäm dig för en person, plats och situation och försök vrida och vända på den för att se hur karaktären reagerar genom att skriva några olika versioner. Försök också se om du kan få till en twist i minst en av dem.

Referenser (läsa mer och fördjupa sig om karaktärer)

Jag kan starkt rekommendera K M Weilands böcker Crafting unforgettable characters och Creating character arcs. De är visserligen på engelska men språket flyter väldigt lätt att läsa. Den sistnämnda är lite avancerad och man bör inte sätta ribban för högt om man är nybörjare. Weiland bloggar också på sidan www.helpingwritersbecomingauthors.com på engelska.

På svenska kan jag rekommendera Jorun Modéns bok Skriv! Skriv! Skriv! Täcker hela skrivprocessen men har ett bra avsnitt som hanterar karaktärer. Detsamma gäller även Catrine Tollströms bok Fängsla dina läsare. Båda böckerna passar bra för nybörjare. Jag har ännu inte hittat en svensk bok som inriktar sig enbart på karaktärer.

Självklart ger övning färdighet och jag rekommenderar också att du reflekterar över karaktärer i böcker du själv läser och i filmer/serier du tittar på.

För studie av karaktärer kan jag speciellt rekommendera:
Kritalägret – animerad ungdomsserie som fängslar alla åldrar (om man har minsta intresse för dinosaurier). Här har manusförfattarna verkligen jobbat med karaktärerna och deras utveckling. Lika imponerad varje gång en säsong rullar hemma hos oss (och det gör det ofta när man har en femåring som vill se allt gång på gång)

Stolthet och fördom – Miniserie från 1995 med bl.a. Colin Firth. Bästa versionen av SOF enligt mig. 330 minuters ren njutning vilket till stor del beror på de underbara personporträtten! Extremt imponerande att över fem timmars tedrickande i stora salar kan suga fast en tittare på det här sättet. Betyg 8,8 på IMDB säger det mesta.

Vänner – Tappar normalt sett intresset för amerikanska komediserier ganska snabbt. En serie som håller ända in i kaklet är Vänner som startade 1994. Ja, den börjar bli lite föråldrad och nostalgiskt 90-tal vid det här laget MEN karaktärerna är ganska tidlösa och manusförfattarna och skådespelarna har lyckats skapa karaktärer som håller än idag personlighetsmässigt. Många av referenserna går fortfarande hem hos de flesta när man citerar Rachel, Monica, Phoebe, Joey, Chandler eller Ross.

Det är alltid svårare att hitta böcker tillräckligt många har läst, men Margit Sandemo är duktig på att skapa djupa karaktärer trots en berättarteknik med mindre gestaltning. Sagan om Isfolket håller hög nivå på persongalleriet, speciellt i början av serien. Serien blev populär under 80-talet, men har en trogen läsekrets även på senare tid och har nyligen även blivit serieillustrerad av bl.a. Ray och Mona Husac.

Delar i följetongen om karaktärer

Delarna i följetongen om karaktärer:

Del 1, att skapa en huvudkaraktär hittar du här.
Del 2, hur jag byggde en huvudkaraktär hittar du här.
Del 3, att bygga ett persongalleri hittar du här.
Del 4, att namnge karaktärer hittar du här.
Del 5, att levandegöra karaktärer hittar du här.
Del 6, att ha flera huvudkaraktärer hittar du här.
Del 7, om motsträviga karaktärer hittar du här.
Del 8, om bakgrundsinformation hittar du här.

Julen 2021 bloggade jag också om julkaraktärer som har ett mindre uppskattat förhållningssätt till julen, de har exempel på fantastiskt fina utvecklingskurvor! Har tidigare skrivit att detta inte är spoilerbloggen, men några sådana utlovas ändå i detta inlägg, du hittar det här.

Behöver du ytterligare hjälp och lotsning vidare i ditt skrivprojekt?

Behöver du ytterligare hjälp och lotsning vidare i ditt skrivprojekt? Jag hjälper dig gärna vidare i rollen som skrivcoach eller lektör, du hittar mina lektörstjänster här.

Nyhetsbrev

Missa inga nyheter på bloggen – prenumerera på mitt nyhetsbrev. 

Vanligtvis skickar jag ut ett inlägg per månad. Där delger jag nyheter på bloggen och reflekterar lite allmänt kring skrivande.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *