Anna Breitholtz Monsén
Författarporträtt,  Skrivande

Författarporträtt – Anna Breitholtz Monsén

Anna Breitholtz Monséns debut Stranden släpptes 3/6 och är deckare med både värme och svärta. Den avhoppade polisen Lina Lantz beger sig till Sandinge, en liten kuststad i Skåne. Där dras hon in i ett mordfall som leder tillbaka i tiden till ett mystiskt försvinnande 1988.

Vad fick dig att börja skriva (och hur länge har du skrivit): Jag har alltid skrivit och läst mycket, men mest “i smyg”. Under ett antal år kom jag ifrån att skriva skönlitterärt. Flera dödsfall och andra jobbiga händelser ledde till att jag tog tag i livsdrömmen. Nu eller aldrig, kände jag.

Hur har din skrivprocess sett ut? För några år sedan var jag sjukskriven och så utmattad att jag varken kunde skriva eller läsa. Att därefter skriva en hel bok låter i backspegeln helt vansinnigt! Men jag hade viljan och det gav mig kraft och mod att fortsätta. Och glädjen att kunna fullfölja och dessutom bli utgiven och uppmärksammad har varit obeskrivbar.

Anna Breitholtz Monsén

“Glädjen att kunna fullfölja och dessutom bli utgiven och uppmärksammad har varit obeskrivbar.”

Hur är du utgiven? Till min stora glädje så ville fyra förlag ge ut boken.  Jag valde Bokfabriken.

Hur har utgivningsprocessen varit? Att gå från råmanus till färdig bok var en bra mycket tuffare process än jag någonsin kunde föreställa mig. Inte själva samarbetet med förlaget men all väntan och ovisshet! Nervös väntan på att testläsare skulle läsa och tycka till, ännu nervösare väntan på att förlagen skulle svara om utgivning, väntan på att förläggare och redaktör ska läsa, väntan på tryck, att boken ska släppas … Jag trodde att jag hade mycket tålamod, men det har verkligen prövats. Det krävs också disciplin och stor envishet. Jag har nog jobbat igenom boken hundra gånger. Jag har insett hur mycket det krävs för att sticka ut i bruset, både i form av kvalitet och kring hur man ska navigera i lanseringen. Jag är glad att jag haft ett helt team med mig på vägen.

Stranden Anna Breitholtz Monsén

Mitt bästa tips till den aspirerande författaren: Skriv! Var din egen chef och skapa tid och rutiner. Sök upp skrivvänner eller ett sammanhang med andra som förstår.

“Flera dödsfall och andra jobbiga händelser ledde till att jag tog tag i livsdrömmen. Nu eller aldrig, kände jag.”

Var hittar man din/dina böcker: I de flesta bokhandlar, nätbokhandel och ljudbokstjänster. Signerade böcker finns på annabreitholtzmonsen.se

Skriver du på något nytt just nu? Nu skriver jag på del två som är en fristående uppföljare på Stranden.

Vad läser du själv för böcker? Mycket deckare och en hel del fackböcker. Michael Connelly, Håkan Nesser, Patricia Cornwell, Jo Naesbo är författare som jag läst många böcker av.

Vill du veta mer om Anna?

Jag blir jätteglad om någon vill följa mig på:

Instagram: annabreitholtzmonsen

Webb: annabreitholtzmonsen.se

FB: FörfattareAnnaBreitholtzMonsén

 

Källförteckning bilder Anna Breitholtz Monsén

Författarbilden överst på sidan är tagen av fotograf Leva Evertsson
Författarbilden mitt i texten är privat
Illustrationen till framsidan av boken är illustrerad av Emma Graves

Vill du precis som Anna Breitholtz Monsén dela med dig av din författarresa i ett kommande författarporträtt?
Om du som läser detta har publicerat något (egentligen enda kravet för att få vara med) och känner att du kan tänka dig att berätta om din författarresa, så kontakta mig gärna! Då får du ett formulär tillbaka som du kan ha till grund när du skriver ihop ditt porträtt. Du når mig på jenny.hansson@midgardsormen.nu eller genom kontaktformuläret som finns här.

Andra författare som delat med sig av sina författarresor, besök dem gärna:
Anna Fridh, som skrivit romanen En pil i mitt hjärta, finns här.
Elisabeth Hochschorner, som skrivit barnboken Mo och myrorna, finns här.

Nyhetsbrev

Missa inga nyheter på bloggen – prenumerera på mitt nyhetsbrev. 

Vanligtvis skickar jag ut ett inlägg per månad. Där delger jag nyheter på bloggen och reflekterar lite allmänt kring skrivande.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *