stop
Skrivande

Fast halvvägs i skrivandet

Dagens blogginlägg kommer att fokusera på ett område som jag snuddat vid tidigare, nämligen en form av skrivkramp. Men det är inte riktigt rätt begrepp ändå… Det här inlägget är för dig som känner att du kommit en bit på ditt projekt, men så plötsligt händer något. Skrivandet tar stopp och du kör fast halvvägs i skrivandet.

Att känna att man är fast halvvägs i skrivandet är fullt normalt

Jag skriver meningen igen bara för att den riktigt ska sjunka in. Att känna att man är fast halvvägs i skrivandet är fullt normalt. Visst känns det bättre redan där? Nästan så att du skulle kunna skriva några rader till?

Många författare eller aspirerande författare får god skrivfart när man har en historia i huvudet. Det kan rassla på ganska bra. Ofta hamnar man till slut i något som kallas flow – det är hjärnans sätt att belöna dig för att du skriver och allt känna bara bra! I mina flow-perioder lever jag i princip på luft och adrenalin brukar jag skämtsamt säga till mina vänner. Det är bara det att de verkligen tror att jag säger det på skämt när det i princip är sant.

Ibland klarar man av att hålla uppe gnistan tills hela manuset sitter, men oftast stannar man åtminstone någon gång på vägen. Den där känslan av att ”jag är oslagbar” tynar bort och har man otur försvinner den. Själv är jag ofta ganska lyckligt lottad och kan rätt så snabbt hitta tillbaka till den där euforiska känslan, men den sträckan är olika lång för olika författare.

skrivarkurs ungdom distans

Olika lösningar när man är fast halvvägs i skrivandet

Jag ska nu gå igenom några olika lösningar som jag vet används av aspirerande författare för att hitta tillbaka till sin historia. Några av dem är mindre bra. Men det är bra att ha kunskaper även om dem som inte är lika bra – då kan du ju lära dig hur du ska undvika att hamna där!

Strategi 1 – Jag lägger bort skrivprojektet så kommer inspirationen tillbaka av sig själv så småningom. Den här taktiken kan funka för vissa (inte för mig personligen). Risken är dock att du inte hittar tillbaka utan fastnar just… ja halvvägs i skrivandet. Lösningen: Sätt en deadline för hur länge du får vara ifrån manuset, jag rekommenderar egentligen inte längre tid än två veckor. Anledningen till det är att det annars är lätt att hamna i en nedåtgående spiral där du aldrig återfår lusten att skriva igen naturligt. Jag är inte inspirerar varje gång jag slår mig ner vid datorn, men jag måste utnyttja all tid jag har för att få något gjort – annars kommer jag inte vidare.

Strategi 2 – Jag påbörjar ett nytt projekt och återkommer till det andra när jag får lust. Det här kan också fungera för vissa. Man kan ibland lura hjärnan på det här sättet. Genom att börja skriva på något nytt så börjar hjärnan automatiskt leta sig tillbaka till det förra manuset och du börjar tänka på det igen. För andra funkar det inte alls. Istället får man flow i det nya manuset och driver det ungefär halvvägs. Och vad händer sedan? Jo, manusstopp! Fast halvvägs i skrivandet igen alltså. Och då kanske du påbörjar ett nytt manus så blir du nog småsugen på att återvända till något av de tidigare projekten? Lösningen: Om du vet med dig att du gärna slukas upp av nya projekt, påbörja inte ett nytt sådant innan du gjort det andra så klart du kan. Istället skriver du upp nya manusidéer på ett separat papper och sparat till dess att du och din hjärna är redo! Ibland skriver jag till och med en synopsis för att få ro, men där sätter jag alltid punkt tills pågående projekt är färdigt.

Strategi 3 – Skriv på ändå. Det här är den strategi jag själv tillämpar. Jag älskar inte varenda minut som jag sitter framför datorn för att skriva. Ibland kan jag sitta fast på en jobbig scen som jag inte alls har lust att skriva. Då kan jag ibland känna för att bara stänga av och gå därifrån. Lösningen: Skriv lite ändå. Varje dag. Sätt ribban lågt om det känns trögt. Själv hade jag en jobbig period privat ett tag under sommaren. Jag kände sällan för att sätta mig ner och skriva fastän det var det jag främst behövde. Jag satte ett skrivmål om 15 minuter per dag. Detta blev oftast mer när jag väl bestämde mig för att sätta mig ner. Till slut hamnade jag i flow och jag skrev största delen av hela mitt manus i detta tillstånd på ett par veckor.

Strategi 4 – Skriv på annat ställe i manuset. Det här är en delstrategi av nummer 3. Om något stycke känns extra jobbigt att skriva – hoppa över det just nu och återkom senare. Sätt gärna en deadline för när du senast ska återvända till texten.

fast halvvägs i skrivandet

Strategi 5 – Ta hjälp av skrivande vänner/professionell skrivcoach. Du kanske inte tar dig vidare för att du behöver hjälp med var din historia är på väg. Kanske behöver du råd och stöttning från någon annan som skriver. Jag rekommenderar starkt att man bygger ett närverk med skrivande vänner om man har möjlighet. Själv driver jag ett skrivforum där vi är några medlemmar som hjälper och stöttar varandra i skrivandet. Jaha, lätt för dig att säga Jenny, jag känner INGEN annan som skriver! Det gjorde inte jag heller för bara något år sedan. Då anmälde jag mig till en författarkurs och där träffade jag flera andra människor som plötsligt förstod vad jag menade när jag pratade om dåligt självförtroende och svackor i skrivandet. Att gå en författarkurs är mycket givande och jag kan verkligen rekommendera det, har man inte råd så kan man annonsera på sociala medier. ”Vanliga” vänner är bra, men skriver de inte själva kommer de aldrig förstå dig till 100 %. Du kan självfallet också ta kontakt med en skrivcoach (till exempel undertecknad) men det är ju förknippat med en kostnad…

Strategi 6 – Gör dig av med ditt dåliga självförtroende. Kör du ofta fast halvvägs i skrivandet för att du har en inre röst som säger att det du skriver inte är tillräckligt bra? Ångest för att skriva färdigt och skicka in till förlag där du blir refuserad? Detta fenomen lider i princip alla författare av, oavsett om man blivit utgiven eller inte. Själv har jag kämpat länge med dåligt självförtroende och detta gjorde även att jag höll upp med skrivandet i 10 års tid. Mycket förlorad tid som jag dessvärre aldrig får igen. Lättare sagt än gjort? Japp, jag vet, men det finns knep för att göra sig av med sitt dåliga skrivsjälvförtroende, men det kommer bli ett eget inlägg…

Strategi 7 – Det här är så jobbigt att jag lägger ner helt. Ja. Detta vill jag inte ens skriva, men jag förstår ju att inte alla därute har samma genuina intresse för författarskap som jag. Är det verkligen en sann plåga varje gång du sätter dig ner för att skriva så är det kanske inte hobbyn för dig helt enkelt. Det finns ju mycket annat att göra – skaffa hund, surfa, måla akvareller och så vidare.

skrivkramp

Fast halvvägs i skrivandet – en form av skrivkramp?

Jag har tidigare reflekterat kring fenomenet skrivkramp, läs gärna igenom detta inlägg för att se om du kan hitta några tips där. Du hittar inlägget här.

Dagens övning - fast halvvägs i skrivandet

Dagens starkaste råd – skriv på ändå. Sätt ett mål om att skriva minst 15 minuter varje dag på ditt projekt.

Länktips

Har du inget pågående projekt? Läs gärna blogginlägget ”vad ska jag skriva om?”, du hittar det här.

Hitta och kroka läsaren från början, inlägg om startkapitel hittar du här och inlägg del 1 om prologer finns här.

Behöver du ytterligare hjälp och lotsning vidare i ditt skrivprojekt?

Behöver du ytterligare hjälp och lotsning vidare i ditt skrivprojekt? Jag hjälper dig gärna vidare i rollen som lektör eller skrivcoach, du hittar mina lektörstjänster här.

Nyhetsbrev

Missa inga nyheter på bloggen – prenumerera på mitt nyhetsbrev. 

Vanligtvis skickar jag ut ett inlägg per månad. Där delger jag nyheter på bloggen och reflekterar lite allmänt kring skrivande.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *