Elisabeth Hochschorner
Författarporträtt,  Skrivande

Författarporträtt – Elisabeth Hochschorner

Elisabeth Hochschorner har gett ut boken Mo och myrorna. Det är en bilderbok för barn i åldern 3-6 år och vuxna medläsare.

Vad fick dig att börja skriva: Jag ville skriva en bok som öppnar upp till samtal mellan barnet och den vuxne. Tanken är att den ska kunna läsas flera gånger och bidra till olika samtalsämnen. För mig har det varit viktigt att bokens hjälte är det tystare barnet, i det här fallet Mo, och att Mo får lösa berättelsens konflikt på sitt sätt. Mo skrivs bara som Mo och inte som han, hen eller hon. Det är för att läsaren själv ska få bilda sig en uppfattning om Mo, och i förlängningen för att stimulera samtal om identitet. Boken handlar också om vänskap, djurlängtan och att våga säga ifrån. För vuxna som vill jobba vidare med bokens teman finns det ett fördjupningsmaterial på förlagets hemsida.

 

“Mina första manus skapades innan jag kunde skriva, jag ritade och berättade för mamma som fick skriva själva texten.”


Vad fick dig att börja skriva? Som många andra skrivande har jag skrivit sedan jag var barn. Mina första manus skapades innan jag kunde skriva, jag ritade och berättade för mamma som fick skriva själva texten. Sedan dess har jag skrivit skönlitterärt i perioder. Längtan har alltid funnits där, men inte tiden. Det var när jag började läsa skrivkurser och lärde mig hantverket som jag också började prioritera skrivandet.

Elisabeth Hochschorner

Hur har din skrivprocess sett ut? Idén och mina första manus om Mo kom till under en kurs i att skriva barnlitteratur. Där fick jag chansen att utveckla flera manus och förbättra dem utifrån respons. Efter kursen hörde jag av mig till förlag och fick napp!

Hur har utgivningsprocessen varit? Efter positivt besked från Idus förlag var nästa steg att hitta en illustratör. Jag tog själv kontakt med henne och efter några mail och en testbild bestämde vi oss för att göra färdigt boken tillsammans. Jag gick också igenom texten tillsammans med förlagets redaktör. Samarbetet med både illustratör och redaktör har fungerat jättebra, vi har bollat idéer fram till färdigställandet av boken.


“Mitt bästa tips till den aspirerande författaren är att läsa kurser i kreativt/skönlitterärt skrivande.”


Mitt bästa tips till den aspirerande författaren är att läsa kurser i kreativt/skönlitterärt skrivande. Det ger mycket inspiration, glädje och kunskap att jobba med sina texter tillsammans med andra skrivande. För mig är det väldigt givande att ge och få respons. Jag lär mig mycket om hur jag vill och inte vill skriva genom själva responsarbetet.

medverka i författarporträtt

Var hittar man din/dina böcker: Mo och myrorna finns i bokaffärer och på internetbokhandlar, så som Adlibris, Bokus och på Idus förlag. Boken finns också på Nextory och på bibliotek.

Skriver du på något nytt just nu? Ja, jag skriver på en serie spänningsromaner för 12-15 åringar och på fler manus om Mo.

Vad läser du själv för böcker? Jag läser en hel del barnböcker som inspiration till mitt eget skrivande. För mitt eget nöje läser jag gärna självbiografiska böcker och feelgood.

Här hittar du mer information om Elisabeth Hochschorner

Det bästa sättet att komma i kontakt med mig är genom mitt instagramkonto på @apelebooks, du kan också klicka här.

Mer om mig finns också på Idus förlags hemsida, länken finns här.

Källförteckning bilder
Författarporträttet är privat.

 

Vill du precis som Elisabeth Hochschorner dela med dig av din författarresa i ett kommande författarporträtt?
Om du som läser detta har publicerat något (egentligen enda kravet för att få vara med) och känner att du kan tänka dig att berätta om din författarresa, så kontakta mig gärna! Då får du ett formulär tillbaka som du kan ha till grund när du skriver ihop ditt porträtt. Du når mig på jenny.hansson@midgardsormen.nu eller genom kontaktformuläret som finns här.

Tidigare har även följande författare delat med sig av sina porträtt, besök dem gärna:
Anna Fridh, som skrivit romanen En pil i mitt hjärta, finns här.
Anna Breitholtz Monsén, som skrivit romanen Stranden, finns här.

Nyhetsbrev

Missa inga nyheter på bloggen – prenumerera på mitt nyhetsbrev. 

Vanligtvis skickar jag ut ett inlägg per månad. Där delger jag nyheter på bloggen och reflekterar lite allmänt kring skrivande.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *