Rebecca Romero
Författarporträtt,  Skrivande

Författarporträtt – Rebecca Romero

Den 15 september debuterar jag med “Den osynliga buren” som handlar om den destruktiva relation som jag länge var fast i. Den skildrar hur processen från kärlek till destruktivitet och våld ser ut på ett sätt som ger läsaren möjlighet att följa med in i situationen; utan att jag som författare är efterklok. Via lögner, kontroll och hot kommer vi längre in i den bur som till slut känns omöjlig att lämna; men, det finns ljus på andra sidan.

När jag var yngre skrev jag hela tiden, framförallt noveller; jag drömde om att bli författare. Jag la sedan de drömmarna åt sidan och utbildade mig till lärare. När jag började skriva “Den osynliga buren” hade jag inte skrivit på länge. Det började som något terapeutiskt, ett nödvändigt ont. Jag skrev för egen del och för att tids nog visa texterna för min sambo, som insisterade på att detta måste bli en bok.

 

“När jag var yngre skrev jag hela tiden, framförallt noveller; jag drömde om att bli författare.

 

Till en början skrev jag om specifika händelser och mer sporadiskt men i mars 2020 bestämde jag mig för att försöka mig på att faktiskt få ihop det till en bok. Jag gjorde en tidslinje över allt som jag ville ha med och började från början. Under våren och sommaren fortsatte jag att skriva så fort tillfälle gavs; vid sidan av heltidsjobb och sommarlov med fyra barn. Jag fick vänja mig vid att skriva så fort jag fick chansen eftersom att det inte riktigt gick att planera in skrivtid. Under denna period upptog tankarna på boken en stor del av mig och jag blev även inspirerad att skriva dikter. Andra gånger kom meningar och budskap till mig när jag t.ex. körde bil, fortfarande är dessa delar de som jag är allra mest nöjd med – det som kommer direkt från mitt inre. I slutet av juli kände jag mig färdig, hade låtit några personer läsa och komma med synpunkter samt arbetat mig igenom det färdiga manuset. Jag kände mig också fruktansvärt trött på att arbeta med det!

Jag skickade in manuset till de förlag jag tyckte kändes aktuella, ungefär ett dussin. Sedan väntade jag otåligt. Några månader senare hade jag fått två “tack, men nej tack” – resten svarade överhuvudtaget inte! Jag sökte vidare och hittade då Ordberoende förlag, använde mig av deras lektörstjänst och fick ett väldigt fint utlåtande samt några tips. Därefter skrev jag kontrakt med förlaget, och firade såklart med skumpa!

Rebecca Romero Den osynliga buren

Jag hade ingen som helst kunskap om vilket arbete som återstår när manuset är antaget, men det var såklart en del. Jag fick kontakt med en redaktör och tillsammans arbetade vi igenom manuset ett antal gånger, fram och tillbaka. Vi hade ett gott samarbete och det var kul, även om jag efter ett tag kände som att jag kunde min text utantill. Efter två-tre månader var arbetet klart. En höjdpunkt var när jag fick bokens omslag skickat till mig från förlaget, det är så vackert och representerar boken på ett utmärkt sätt!

Mitt bästa tips till dig som vill skriva är att hitta ett ämne som du verkligen brinner för; det behöver inte vara självupplevt, men om du har en historia och ett budskap du verkligen vill få fram tror jag att det är lättare att hitta både tid och inspiration. Att ta hjälp av en lektörstjänst kan också vara väl investerade pengar.

“Mitt bästa tips till dig som vill skriva är att hitta ett ämne som du verkligen brinner för.”

 

Jag älskar själv att läsa, även om tiden inte riktigt räcker till. Några favoriter från senaste tiden är diktsamlingen “Tvångsamheten” av Alexandra Sundqvist som beskriver våld i nära relation på ett oerhört gripande, vackert och sorgligt sätt. Även “Kärlekspsykosen” av Frida Andersson som är en kort bladvändare som på ett tydligt och gripande sätt berättar om hur det är att drabbas av en psykos. “Sverigevänner” av Arash Sanari rekommenderar jag också varmt.

“Den osynliga buren” går att hitta hos Akademibokhandeln och diverse bokhandlar, samt på de vanliga nätbokhandlarna.

Det går även att komma i kontakt med mig via sociala medier @denosynligaburen hos Instagram och som “Rebecca Romero författare” på Facebook, du hittar sidan här.

Livet börjar på andra sidan buren!

Rebecca Romero

 

Källförteckning bilder Rebecca Romero

Författarbilden är tagen av Aspetegs foto
Illustrationen till framsidan av boken är illustrerad av Michael Ceken

Vill du precis som Rebecca Romero dela med dig av din författarresa i ett kommande författarporträtt?
Om du som läser detta har publicerat något (egentligen enda kravet för att få vara med) och känner att du kan tänka dig att berätta om din författarresa, så kontakta mig gärna! Då får du ett formulär tillbaka som du kan ha till grund när du skriver ihop ditt porträtt. Du når mig på jenny.hansson@midgardsormen.nu eller genom kontaktformuläret som finns här.

Tidigare har även följande författare delat med sig av sina porträtt, besök dem gärna:
Anna Fridh, som skrivit romanen En pil i mitt hjärta, finns här.
Anna Breitholtz Monsén, som skrivit romanen Stranden, finns här.
Elisabeth Hochschorner, som skrivit barnboken Mo och myrorna, finns här.

Nyhetsbrev

Missa inga nyheter på bloggen – prenumerera på mitt nyhetsbrev. 

Vanligtvis skickar jag ut ett inlägg per månad. Där delger jag nyheter på bloggen och reflekterar lite allmänt kring skrivande.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *