skrivcoach
Skrivande

Vad kostar en lektör?

Förutom frågan om vad en lektör gör så är en annan fråga jag ofta får vad ett lektörsutlåtande kostar. Och jag tänkte kort reflektera kring detta i det här inlägget: Alltså vad kostar en lektör?

Vill du veta mer om mina egna lektörstjänster hittar du dem här.

Vad är du beredd att betala för ett lektörsutlåtande?

Låt mig vända på frågan istället. Vad är du beredd att betala för en lektör? Konstig fråga tycker du kanske. Målet är väl att komma undan så billigt som möjligt? Din första lösning var att kolla en prisjämförelsesite, men där fick man inget bra svar. Och så dök du upp på min blogg istället?

Men frågan är högst relevant…

Så vad kostar en lektör?

Det korta svaret: Priset för ett lektörsutlåtande varierar väldigt mycket beroende på vad man väljer för lektör, jag har nog sett det mesta inom intervallet 3 000 – 10 000 kronor-ish.

Det här sa väl ungefär lika mycket som prisjämförelsesiten, eller? Låt oss gräva lite djupare…

vad kostar en lektör?

Vad kostar en lektör - ett exempel

Låt oss utgå ifrån att någon nöjer sig med 3 000 kronor för att läsa ditt manus. Låt oss också ponera att denna någon gör rätt för sig och betalar skatt för sina surt förvärvade pengar. Eftersom 25 % betalas i moms så återstår alltså 2 250 kronor för denna någon som åtar sig att läsa ditt manus. Vidare betalar egenföretagare ca 25 % i egenavgifter, ni vet sådant som staten vill ha för att säkra upp om man blir sjuk eller liknande. Vidare ska personen skatta på inkomsten, riktlinjen i egenföretagarkalkylatorer räknar med ca 33 %, men låt oss för enkelhetens skull tänka 25 % även här så att vi kan halvera våra 2 250 kronor. Återstår ca 1 125 kronor för personen. Då har vi inte ens tagit hänsyn till att denne behöver spara undan till pension eller ta ut semester.

Hur lång tid tar det att läsa en bok? Helst ska man hinna läsa den två gånger, en gång utan för mycket reflektion och sedan en gång med mer analyserande ögon. Beror på längd naturligtvis, men om vi utgår från standardlängden 90 000 ord så tar en omgång ca 6-7 timmar om man läser relativt snabbt. Detta ska alltså multipliceras med två. 14 timmar alltså.

Ett utlåtande ska också skrivas, även detta tar ett antal timmar. Åtminstone 4 timmar eftersom det bör läsas igenom några gånger också. Detta är egentligen i underkant. Men vi tog ju i för genomläsningen så… Totalt 18 timmar alltså. För ett standardutlåtande. Och då har vi inte ens lagt någon tid på att göra kommentarer i manus. Men ändå.

1125/18= 62,50 per timme.

Skulle du själv acceptera denna timpeng? Om du inte är egenföretagare motsvarar detta alltså ungefär 83 kronor i timmen innan skatt. (Utgår här ifrån att du betalar ca 25 % i skatt i en vanlig anställning) Få personer skulle tycka att detta är en vettig lön.

kan vem som helst skriva

Tycker du det låter som att jag säger att du inte kan få ett bra utlåtande för 3000 kr? Det menar jag inte. Men det är omöjligt att utlåtandet tagit den tiden jag kalkylerat med ovan. Det innebär att du får ett utlåtande som är kortare och inte går in lika mycket på djupet i din text. Men det kanske är precis det du är ute efter?

Det jag egentligen försöker säga: Kolla vad du får för pengarna så att du blir nöjd. Sätt mål för ditt skrivande så att du vet vart du egentligen vill. Bestäm hur mycket du är beredd på att lägga på ett utlåtande (det går ju också att jämföra med vad du eller andra betalar för andra hobbys).

Om det är oklart vad du får för pengarna: Fråga lektören du tänkt anlita vad som ingår. Låt mig återigen understryka: Du kan fortfarande bli nöjd med ett utlåtande för 3000 kr. Men se till att utlåtandet täcker den nivå du önskar så att du inte blir missnöjd och måste anlita ny lektör till högre summa!

Vad kostar ett lektörsutlåtande hos mig? - Ett exempel

Mitt lektörsutlåtande på övergripande nivå kostar ca 6500 kr inkl. moms. Vad som ingår i det framgår på min sida för lektörstjänster (se länk nedan). Jag har också lagt upp exempel på hur ett lektörsutlåtande kan se ut (även detta länkar jag nedan). Vi räknar ut min timkostnad i det hela:

Efter att momsen är dragen återstår 4875 kr.

Hälften av 4875 kr är 2438 kr. Nu har jag alltså betalt skatt och sånt där.

2438/18= 135 kr/h (Dividerar kostnaden med antalet uppskattade timmar, bedömde ovan hur jag kom fram till ca 18 h).

Normal arbetstagarlön ca 180 kronor/h innan skatt (som ovan när jag räknar med ca 25 % skatt). Och då har jag inte ens fått semester eller pension för det här arbetet. Det är ingen svältlön, men det är inte så att jag gnuggar händerna varje gång jag får ett uppdrag heller.

Det finns lektörer som tar betalt mindre än vad jag gör. Det finns de som tar betalt mer. Vi jobbar alla olika. Detta var ett exempel för att visa på varför vi överhuvudtaget tar betalt. Vissa människor hissnar nämligen när de ser summorna som vi lektörer önskar få betalt för vårt jobb. Jag hoppas ovanstående ger lite perspektiv. Inlägget är inte till för att smälla någon på fingrarna. Inte heller för att någon ska tycka synd om oss som faktiskt valt det här som en karriär. Men bara lite som en upplysning…

Min egen prislista har jag satt något lägre nu till en början, ändå är det många som tycker att priset är högt. Självklart får man fundera på vad man vill lägga sina pengar på och vad man tycker att olika tjänster är värda. Men när man har det som yrke att läsa andras texter så vill man såklart ha betalt för sin tid, annars kan man ju lika gärna sitta i kassan på ICA liksom. Eller skriva på sitt eget litterära alster…

Få av oss som är lektörer gör det alltså för att tjäna storkovan (jag har förstått att det faktiskt finns de som tror detta) utan helt enkelt för att vi brinner för det vi gör. Jag tror inte jag behöver säga så mycket mer än såhär.

Jag läser mer än gärna texter från aspirerande författare, men jag får fortfarande förfrågningar ibland om jag inte kan testläsa gratis. Bara för dem. Faktum är att jag innan man anlitar mig gärna läser och ger respons på några hundra ord gratis, bara för att vi ska lära känna varandra. Men annars är det tyvärr omöjligt att vara så snäll. Även om jag önskar att jag kunde. Att läsa ett helt manus och lägga ungefär en halv arbetsvecka på det… ja ni fattar!

Däremot är jag alltid uppriktig och ärlig när någon skickar önskemål om att anlita mig. Flera av mina vänner frågar varför jag ibland tackar nej till uppdrag där jag kan tjäna pengar, jag är ju i en uppstartsfas av mitt företag och borde vara desperat efter uppdrag? Det är jag inte. Jag har ett annat jobb vid sidan om just för få tid till att kunna bygga upp mitt varumärke och lansera mig som en professionell lektör. Av den anledningen tar jag inte på mig uppdrag som jag inte känner att jag kan utföra tillräckligt professionellt, till exempel korrekturläsning som jag fått ett antal förfrågningar om. Eller att läsa böcker inom genrer jag verkligen inte kan något om (till exempel facklitteratur). Jag rekommenderar också att man startar med skrivcoachning eller förstakapitelanalys om det är vad jag tror att personen behöver istället för att direkt ta betalt för ett helt utlåtande.

Jag hoppas som sagt att det här inlägget varit upplysande och inte uppfattas som gnälligt. För det är inte meningen att raljera!

Tre sammanfattande tips för dig som överväger att anlita lektör

  • Se till att du får klart för dig vad utlåtandet verkligen kostar. Att det är inklusive moms till exempel.
  • Kolla upp lektören. Det är ingen skyddad titel. Visst är utbildning bra, men inte avgörande. Det finns lektörer utan en enda högskolepoäng som har hjälpt flera aspirerande författare till utgivning medan en person med en miljard högskolepoäng i svenska kanske inte ens förstår dramaturgisk struktur till fullo… Intresse är så mycket viktigare. Kolla istället att personkemin stämmer så att du får rätt typ av feedback, att lektören läser din typ av genre. Har personen intresse för skrivande? Har den själv gett ut några böcker? Stort läsintresse? Osv. osv.
  • Se efter att kolla upp vad du får för utlåtande för pengarna. De flesta seriösa lektörer provläser text gratis. Många erbjuder också förstakapitel-analys vilket är en bra start för att ”testa” lektören och om ni trivs tillsammans. Personligen erbjuder jag avdrag för förstakapitelanalysen om jag sedan får läsa hela ditt manus.
skrivkramp2

Dagens övning - vad kostar en lektör

Jag skrev ovan att det är bra att ha mål med sitt skrivande. Varför inte passa på att plita ner dem nu?

Vad har du för mål med ditt skrivande? Hur ska du nå dit du vill? Vanliga strategier är att gå skrivkurser, läsa skrivarhandböcker och/eller anlita skrivcoach eller lektör.

Du vet väl att jag har en blogg full av skrivtips. Dessa är alltid gratis! Startsidan för bloggen hittar du här.

Länktips

Om du är osäker på vad en lektör är och när du bör anlita en hänvisar jag också till mina tidigare blogginlägg om detta:

Blogginlägget om vad en lektör är hittar du här.
Blogginlägget om när du ska anlita lektör hittar du här.
Exempel på lektörsutlåtande hittar du här.
Vad skrivcoachning innefattar läser du om här.

Det här inlägget hos Wrinspo.se tycker jag ger bra fakta om lektörer överlag, både vad gäller prisbild men också vad du bör tänka på innan du anlitar lektör. Läs det gärna! Här finns också en lista med bra lektörer att anlita (och självfallet står jag med på den), inlägget hittar du här.

Behöver du ytterligare hjälp och lotsning vidare i ditt skrivprojekt?

Behöver du ytterligare hjälp och lotsning vidare i ditt skrivprojekt? Jag hjälper dig gärna vidare i rollen som lektör eller skrivcoach, du hittar mina lektörstjänster här.

Nyhetsbrev

Missa inga nyheter på bloggen – prenumerera på mitt nyhetsbrev. 

Vanligtvis skickar jag ut ett inlägg per månad. Där delger jag nyheter på bloggen och reflekterar lite allmänt kring skrivande.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *