egenutgivning
Skrivande

Att skaffa självförtroende inom skrivande

Jag vet att jag egentligen hade utlovat fortsättningen inom myndighetsspråk till det här inlägget, men jag fick något mer akut att ta tag i, nämligen det här med att skaffa självförtroende inom skrivande.

Att skaffa självförtroende inom skrivande – ingen självklarhet

Jag har nog lidit av dåligt självförtroende inom det mesta och jag har haft svårt att ta motgångar. Vad det beror på vet jag inte riktigt. Kanske för att jag blev mobbad en period när jag var yngre. Kanske för att jag alltid satt höga krav på mig själv och haft en ambitionsnivå som inte är av denna värld. Och alldeles oavsett hur duktig jag varit har det ändå alltid funnits någon som varit bättre. Kanske för att ingen någonsin sagt till mig att jag duger som jag är. Jag klandrar ingen. Mina föräldrar har aldrig pressat mig till något. Men jag har alltid haft svårt att veta: När är det nog? När är min ribba nådd?

Skrivandet har inte varit något undantag. Jag har som sagt skrivit berättelser så länge jag kan minnas. En vanlig egenskap hos blivande författare. Mitt dåliga självförtroende fick mig att helt ta en paus från skrivandet efter några standardrefuseringar när jag var i tjugoårsåldern. Mina texter dög inte. Skulle aldrig någonsin göra det.

Så småningom hittade jag det refuserade manuset. Visst, det fanns en del att jobba med. Men det var bra. Grundstoryn definitivt värd att bli läst. Jag jobbade om. Skickade in. Blev refuserad igen. Den här gången gav jag inte upp utan gick en skrivarkurs (vilket jag berättat om i ett annat inlägg). Skrivläraren bad oss göra upp med våra inre kritiker, ni vet den där rösten som ibland viskar inom en att texten inte duger. Att du inte kan prestera.

skaffa självförtroende inom skrivande

Självförtroende kommer automatiskt med första bokkontraktet?

Jag trodde att när jag väl fått ett utgivningskontrakt skulle den försvinna. Men det gjorde den inte. Istället har kraven och oron ökat. För mig. Jag hoppas naturligtvis att det inte är eller kommer bli detsamma för dig. Men jag vill vara ärlig i det här inlägget. Ju fler skrivarhandböcker jag läser – desto svårare inser jag att det jag håller på med är. Hur ska någon kunna leva upp till alla krav på en utgiven bok? Ett fängslande första kapitel, karaktärer som lever egna liv, utvecklingskurvor. Allt snurrar runt. Ett kontrakt innebar visst inte att man hade gräddfil till förlaget för nästa bok (åtminstone inte i mitt fall). En bok är ingen bok. Inte ens författarförbundet släpper in en författare efter EN utgiven bok.

Och så är det ju den stora frågan – kommer människor tycka om min bok? Kommer de lyssna på den? När allt omkring så var den väl inte sådär lysande egentligen (tyst med dig, inre kritiker!).

Okej. Paniken stegras. Kraven ökar alltså. Pulsen rusar. Det är nu man måste ta ett steg tillbaka. Nu vet du att om du är en nervös person, liksom jag, så är det ingenting som går att ändra på. Istället för vi försöka att hantera stressen och pressen som bor inom oss på ett rationellt sätt. Jag vet, det är inte alltid lätt. Men Jag ska dela med mig av de knep som hjälpt mig på vägen mot utgivning. Utan dem hade jag inte ens nått så långt.

att redigera manus

Tips för att skaffa själförtroende inom skrivande

  • Ge inte upp. Det är lätt att tänka att bara för att man fick en ny refusering så är texten värdelös. Det är den inte. All textproduktion är bra (för den innebär övning inom skrivandets konst).
  • Bit ihop. Skriv om. Gång på gång. Alltså återigen ge inte upp. Min skrivlärare sa att det är de som försöker gång på gång som så småningom blir utgivna. Detsamma sa författaren Neil Gaiman i podcastavsnittet när han besökte David Tennant och berättade om när han höll skrivarkurser för aspirerande författare. Det är inte de som skriver bäst som till slut lyckas utan de som inte ger upp utan istället ger sig fan på att lära sig hantverket.
  • Kört fast? Försök lätta på skrivkrampen. Jag har tidigare skrivit om detta fenomen, länkar inlägg nedan.
  • Acceptera att någon annan alltid kommer vara bättre än du. Det finns de som får bokkontrakt tidigare än dig. De vars förstaupplaga säljer bättre än din. De som blir bästsäljare. Någon som erbjöds tryckt bok av förlaget när du erbjöds ljudbok. Den som erbjuds en ofantlig summa av Netflix när bokserien blir film… Ingenting säger att det där som händer andra inte kan hända dig. Men det kan garanterat inte hända om du ger upp!
  • Sätt begränsningar för hur mycket du är på sociala medier. Grupper där kan naturligtvis vara givande, men eftersom alla visar upp en så välputsad fasad så orsakar det  stress (åtminstone i mig). Oj, ytterligare en som skrev en bok på två veckor och fick ett bokkontrakt efter en dag! Hur ska jag… Ni fattar grejen? Hänger ihop med punkten nedan. (Sociala medier är också tidskrävande, försök lägga så mycket tid du kan på skrivandet istället!)
  • Försök att inte jämföra dig med andra. När du väl lyckats acceptera föregående punkt (jag är inte där än) så har du nått så långt att du kommit hit! Och det är naturligtvis det bästa.
  • Acceptera att det kommer svackor i skrivandet. Bit ihop och gå vidare. Ge inte upp.
  • Spara en kul webbsida eller bild i webbläsaren eller på mobilen som alltid får dig att skratta. Gå in på länken eller bilden och kika när du känner sig som sämst. För min del är det i webbläsaren en bild på det gamla dansbandet Eldorados. De står på ett plåttak i utsvängda lila byxor över texten “Sån’t som alla tycker om”. Om den inte hjälper googlar jag på “Jesus picture destroyed”. Inte för att jag har något som helst emot Jesus, men för att hitta bilden på tavlan en kvinna förstörde och försökte restaurera på egen hand (ja, lite som Mister Bean, fast detta har hänt på riktigt!!!). Den sista är också en påminnelse om att det faktiskt finns människor som gjort värre misstag än jag…

Kontentan av det hela… Nej, du kommer inte alltid producera fläckfri text. Men du kan skriva om. Så länge du inte ger upp!

Vinn skrivarhandbok som hjälper dig att skaffa självförtroende inom skrivande

Den här veckan lottar jag ut en skrivarhandbok på Instagram. Den är skriven av Jennie Nash och är en riktig pärla på att kartlägga och lämna förslag på lösningar och tankesätt som den nervösa författaren kan ha kring sitt skrivande.

Gå in på Insta och leta upp mig där, jag heter @jennyviolahansson (eller så klickar du här). Följ instruktionerna från fredagens inlägg (8/10). Lätt som en plätt!

Tävlingen avslutas nästa fredag (15 oktober) vid midnatt och avslöjas någon gång inom de närmsta dagarna (när jag hunnit dra vinnaren).

Dagens övning - att skaffa självförtroende inom skrivande

Skriv ner och fundera på när du får dåligt självförtroende inom skrivandet. För mig personligen brukar det handla om att jag sätter för stora mål för snabbt. Om du drömmer om att bli författare på heltid, sätt några delmål på vägen.

Själv har jag satt mål på tre års sikt och fem års sikt. Men jag har också kortare mål, till exempel “skicka nytt manus till testläsare innan jul”. Sätt rimliga mål, inte sådana som du tror att du kommer snubbla på målsnöret för.

Länktips -att skaffa självförtroende inom skrivande

Lyssna gärna på avsnittet i David Tennant does a podcast with… där han pratar med NEIL GAIMAN. Läs mer om podcasten här.

Allmänt inlägg om att skaffa grit för att uppnå resultat från forskning.se som beskriver hur viktigt det är att sätta mål. Du hittar artikeln här.

Självförtroende för författare med övningar från Jorun Modén, min tidigare skrivlärare med lång erfarenhet av olika författarkrämpor. Hennes inlägg hittar du här.

Jag har tidigare skrivit några relaterade inlägg:
Inlägg om skrivkramp finns här och tips för vad du kan göra om du fastnat halvvägs i skrivandet finns här.
Fortsättningen på historien om kvinnan som pajade Jesus-bilden hittar du här (hon vill ha betalt. Bild på tavlan finns på sidan. Förbered skrattmusklerna. Jo, jag har full respekt för att hon förstört ett unikt gammalt objekt).

Behöver du ytterligare hjälp och lotsning vidare i ditt skrivprojekt?

Behöver du ytterligare hjälp och lotsning vidare i ditt skrivprojekt? Jag hjälper dig gärna vidare i rollen som lektör eller skrivcoach, du hittar mina lektörstjänster här.

Nyhetsbrev

Missa inga nyheter på bloggen – prenumerera på mitt nyhetsbrev. 

Vanligtvis skickar jag ut ett inlägg per månad. Där delger jag nyheter på bloggen och reflekterar lite allmänt kring skrivande.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *