Skrivande

Att ge ut en bok – vilka vägar finns?

Jag ser återkommande frågan på olika forum eller får den ställd personligen: ”Vad kostar det att bli utgiven?” Och i det här inlägget tänkte jag därför kort reflektera kring det här med att ge ut en bok och vilka vägar som finns till publicering.

Att ge ut en bok - vad kostar det?

Det är en vanlig missuppfattning att det alltid kostar att bli utgiven. Det gör det inte om du skickar din bok till det som vanligen kallas för ett traditionellt förlag. För mig är det detta jag tänker på när jag hör ordet förlag. Förr i tiden var det i princip detta som fanns.

På ett traditionellt förlag kostar det alltså ingenting att bli utgiven, istället får du ett förskott och erbjuds en royalty. Om du kommer genom det beryktade nålsögat vill säga. För inget traditionellt förlag läser din bok och ger dig pengar för att vara snäll. Men om de ser kommersiellt värde i din bok, dvs.  anser att den är tillräckligt bra för att de ska kunna sälja den och tjäna pengar på den, så köper de rättigheterna till din bok och voilá – din bok är verklighet. En författardröm har gått i uppfyllelse. (Okej, riktigt så enkelt är det inte, oftast återstår en hel massa arbete med boken innan den går till tryck. Men du behöver inte bekosta med något annat än din värdefulla tid) Förlaget bekostar allt: omslagsillustration, redaktör, korrläsare, marknadsföring, u name it.

Det har dessutom börjat bli vanligare med rena ljudboksförlag eller att förlag testar en debutant genom att enbart ge ut ljudbok/e-bok till en början. Detta tänkte jag reflektera mer kring i ett senare inlägg eftersom det var precis det som hände mig och min debutroman MYTOMANEN PÅ MADEIRA.

skrivkramp

Att ge ut en bok - Hybridlösningar

Låt oss börja med att slå fast: Ett hybridförlag tar betalt för jobbet ett traditionellt förlag annars bekostar åt dig.

Det finns olika hybridlösningar. Ibland står förlaget för en del av kostnaderna och du för andra. Men att ge ut en bok på hybridförlag är alltid förknippat med viss kostnad. Det finns vissa förlag som sysslar med både traditionell utgivning och hybridutgivning. Det är viktigt att du läser igenom ditt kontrakt så att du vet om förlaget förväntar sig att du ska betala något. Om du ska betala för utgivning är den alltså inte traditionell. Ofta finns olika paket att välja bland, man kan köpa till marknadsföring osv. Även i dessa paket är det viktigt att kolla vad man får för pengarna.

Egenutgivning - Ett sätt att ge ut en bok själv

Här står du för allt arbete själv. Du betalar allt som utgivningen kostar, men du håvar också in 100 % av vinsten – om det blir någon. Men de flesta tar kontakt med företag som hjälper till med egenutgivning och det finns paket att köpa för att få ordning på det man själv inte kan, till exempel att skapa en omslagsillustration eller korrekturläsa texten. För att inte tala om att lägga upp boken på sidor där den kan säljas. Du köper normalt också ett antal fysiska exemplar av din bok till en viss kostnad. Sedan får du kränga dem själv. Ingen kontrollerar att du gör ”alla steg” och du är fri att välja själv om du vill anlita lektör, korrekturläsare osv. (Och varför det är viktigt att göra alla profesionella steg tar vi i näsa inlägg).

En undergrupp till egenutgivning är print-on-demand tjänster. Det blir ett dyrare per bok pris än om du trycker upp ett visst antal från början, men det positiva är att boken går till tryck först när någon beställer den. Du behöver alltså inte låta lådorna med osålda exemplar stå och ta plats i svärmors garage.

Bilda eget förlag

Det här är en typ av egenutgivning där du bildar ett företag, dvs. ett förlag, genom vilken du trycker din bok. Är förknippat med en del administration och du måste deklarera som företag varje år (fram tills att du avregistrerar företaget).

att ge ut en bok

Litterär agent

Att skaffa en agent är kutym i engelsktalande länder. Det är liksom dem man behöver kroka och som sedan säljer ditt manus till ett förlag (om du har tur. Att få en agent är inte lika med förlagskontrakt). Detta är relativt ovanligt i Sverige, men min gissning är att detta kommer bli vanligare i framtiden.

Du kontaktar alltså en agent med frågan om denne vill representera dig och ditt manus och sälja in det till förlag. Det är ovanligt att agenter tar sig an debutanter, men det händer.

Vanligaste anledningen till att anlita agent är att du vill sälja din bok på en utländsk marknad. I dagsläget är det enklast att bli antagen (läs utgiven utomlands) inom genrerna feelgood och deckare (med störst tryck på deckare som är sååå inne just nu). Men det finns annat som säljer också, till exempel en del biografier eller facklitteratur. En vanlig standardrefusering från en agent som jag hört av några av dem som ansökt är att agenturen bedömer att manuset inte är tillräckligt gångbart i utlandet. Din bok kan fortfarande vara bra, men om du inte bevisat dig på hemmaplan – hur ska de kunna sälja in din bok till andra europeiska länder eller USA då? Undantag finns dock alltid som sagt och det händer att lovande debutanter landar agentkontrakt!

testläsare

Fördelar och nackdelar med respektive lösning för att ge ut en bok?

Ett traditionellt förlag tar tid på sig att svara. Du vill såklart ha svar direkt från förlaget om de vill anta dig eller inte. Men det kan ta upp till 6 månader eller ett år om du har otur. Och oftast, alltså statistiskt sett, är svaret en standardrefusering.

Ett traditionellt förlag köper en rättighet till ditt manus – det vill säga att du kanske blir tvungen att kompromissa kring vissa saker (läs darlings) i ditt manus. Kanske vill förlagets redaktör att du helt stryker den där fantastiske karaktären som du tyckte gav boken det enda komiska inslaget. Eller så måste du stryka en av dina favoritscener. Var beredd på att du kan behöva kompromissa. Tänk dock också på att förlaget kommer vara mån om det kommersiella och att de ändringar de föreslår är vad de tror kommer att göra boken bättre. Försök se din bok med en utomståendes ögon – kanske vet förlaget bättre (kanske inte).

Ett hybridförlag svarar ofta snabbt efter att du skickat in manus till dem. De vill såklart kroka dig innan någon av jättarna gör det eftersom att de annars inte tjänar några pengar. Nu raljerar jag. Låt mig konstatera – det är jättebra att det finns hybridförlag. Dels för dem som vill ha större egen makt över sitt manus (var dock beredd på att även ett hybridförlag kan be dig ändra på saker i ditt manus) men också för dig som aktivt inte vill hålla dig till skrivreglerna. Hybridförlagen har ofta någon form av begränsning för vilka manus de tar in. Alla blir inte antagna. Med det sagt – det finns hybridförlag som faktiskt tar in alla som skickar manus till dem. Kolla gärna med andra författare som gett ut på just det förlag som erbjuder dig utgivning och se om de är nöjda!

Egenutgivning är bra på så sätt att du har makten över ditt manus och behöver inte anpassa efter någon annans önskningar. Det kan dock vara svårt att sälja böckerna om man inte har en helt fantastisk historia – eller har ett stort eget marknadsföringsnätverk. Dvs. det kan vara svårt att nå ut. Mycket drunknar i det sociala mediebruset där ute.

Agent – Kostar pengar, tar en del i provision. Så läs kontrakt noggrant innan du skriver på så att du kan bedöma om det är värt det.

Eget förlag – det här kan jag inte speciellt mycket om alls. Min skrivlärare som varit ett antal år i branschen gav ut sin senaste bok på eget förlag. Hon sa att det var som att driva fem heltidsjobb samtidigt. Men kul. För att ni ska få lite perspektiv på det här har jag dock på tisdag en gästbloggare som gjort precis detta – bildat eget förlag. Hon heter Lisa W Lindblom. Så vill du läsa mer om detta samt få mer info om Lisas fantasybok (och det klart du vill) så återkommer du till bloggen på tisdag!

att redigera manus

Nästa söndag kommer jag fördjupa mig lite i egenutgivning och vad du behöver tänka på för bästa möjliga resultat där. Eftersom det är så svårt att stå ut från mängden nu för tiden så gäller det att hålla tungan rätt i munnen.

Några av er sitter säkert som på nålar och vill veta mer om förlagsutgivning – både hur man hittar förlag och tips för hur man för kontrakt (och tips för vad man kan göra när refuseringarna haglar in) men också vad som händer när man väl står där med ett kontrakt. Jo. Jag kommer blogga om detta. Men inte just nu.

Dagens övning - att ge ut en bok

Det är bra att tidigt reflektera över vilka mål man har med sitt skrivande och hur man tänker kring utgivning. Vissa vill gärna bli utgiven av ett speciellt bokförlag, andra vill bara se sin bok i tryck och några andra återigen vill gärna ha inflytandet över processen från början till slut.

Skriv ner några mål med ditt skrivande på sikt, på 1, 3 och 5 års sikt till exempel. Det behöver inte vara stora mål. Det kan vara att börja med att skapa en skrivrutin som är målet för ett år.

Fundera gärna redan nu på om du kan tänka dig utgivning och i så fall på vilket sätt som du tror skulle passa dig bäst. Rangordna gärna alternativen.

Länktips - att ge ut en bok

Uppföljande inlägg till detta kommer. Läs Lisas inlägg på tisdag! Och nästa söndag kommer som sagt en liten guide till dig som är egenutgivare och vad du bör tänka på innan du sätter fart med att publicera ditt eget alster! Ska uppdatera länkar här nedan när inläggen är publicerade!

Lisas inlägg ligger nu ute, du hittar hennes författarporträtt här.

I detta inlägg skriver jag ingenting om fällorna som finns i bokvärlden, det här med att välja förlag kan vara en djungel. Det finns dock ett bra blogginlägg i ämnet redan, det heter “Välja förlag” och är skrivet av Pia Lerigon. Du hittar inlägget här.

Du vet väl att Författarförbundet läser och granskar ditt avtal gratis för eventuella juridiska fallgropar? Du hittar informationen och kontaktuppgifter till dem här. Observera att du ska ha ett avtal från ett förlag innan du hör av dig.

Behöver du ytterligare hjälp och lotsning vidare i ditt skrivprojekt?

Behöver du ytterligare hjälp och lotsning vidare i ditt skrivprojekt? Jag hjälper dig gärna vidare i rollen som lektör eller skrivcoach, du hittar mina lektörstjänster här.

Nyhetsbrev

Missa inga nyheter på bloggen – prenumerera på mitt nyhetsbrev. 

Vanligtvis skickar jag ut ett inlägg per månad. Där delger jag nyheter på bloggen och reflekterar lite allmänt kring skrivande.

 

2 Comments

  • M.S. Lyons

    underbar läsning Jenny! vill gärna hålla kontakt med dig. Du kanske är en blivande agent?
    ✋Meg Lyons (M. S. Lyons författarnamn. finns på Amazon: själv utgiven: “Excerpts from the Life and Times of Tara Malone” & forts. “Butterfly in Black”.

  • Jenny Hansson

    Hej Meg! Kul att du skrev en kommentar! Osäker på om jag själv är agentmaterial, är duktig på det skrivtekniska men inte lika duktig på säljtekniken som jag är övertygad om krävs… Men vem vet, man ska aldrig säga aldrig! Hör av dig om du vill skriva ett författarporträtt till sidan, hade varit kul att höra mer om din bok och utgivningsprocess på Amazon. Amazon är hett nu – fler och fler tar chansen att ge ut sig där! Hälsningar, Jenny

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *