Lisa W Lindblom
Författarporträtt,  Skrivande

Författarporträtt – Lisa W Lindblom

Lisa W Lindblom har författat fantasyromanen “Brokblodet” som släpptes i slutet av september. I dagens författarporträtt berättar hon om sin resa och tillkomsten av boken. Varsågoda!


Jag har länge tyckte om att skriva och gick redan på gymnasiet en kurs med kreativt skrivande. Min pappa arbetade som bland annat som frilansande journalist och min familj läste mycket, så berättande var en del av min uppväxt. Jag har alltid läst mycket och det blev för mig en naturlig övergång till att skapa egna historier. Att det blev just fantasy beror nog mycket på att sådana böcker blev mina favoriter. Boken Missne och Robin är en sådan, tillsammans med Narniaböckerna och böckerna av Meredith Ann Pierce. Alla de böckerna läste jag om och om igen när jag växte upp.

 

“Jag har länge tyckte om att skriva och gick redan på gymnasiet en kurs med kreativt skrivande.

 

Brokblodet är en klassisk fantasy som utspelar sig i en annan värld med ett samhälle som liknar vår medeltid, i alla fall till viss del. Den handlar om en soldat och halvalv, Vironia Aransdotter som får i uppdrag att resa hem till sitt hemland och leta efter en person som har försvunnit. I samband med uppdraget måste hon ta itu med problem som hon lämnat efter sig samtidigt som hon inser att något mer är på gång i alvriket.

Första utkastet blev klart 2008 efter att jag gått två skrivarkurser vid Umeå Universitet. Sedan blev manuset liggande, mycket för att jag inte hade rätt verktyg för att redigera en bok. Att rätta stavning och grammatik kunde jag utifrån mitt yrke som språklärare men inte hur jag skulle göra texten bättre med till exempel gestaltning och dialoger.

att redigera manus

I slutet på 2018 fick jag dock nys om en webbaserad workshop, Planera Ditt Skrivarår 2019 som organiserades av Ann Ljungberg och då beslöt jag mig för att ta itu med skrivandet igen. Så jag var med den dagen och även på andra digitala kurser där jag fick mer verktyg för att jobba med texten och även fick kontakter med andra skrivintresserade, vilket gav mitt skrivande ett sammanhang. 2020 fick jag veta att Ann Ljungberg skulle genomföra ett projekt som heter Från Bokidé till Bokmässa där en grupp blivande författare får hjälp att skriva, bearbeta och publicera sin bok. Jag var precis på väg att själv ta itu med att hitta lektör, korrekturläsare och förlag, vilket gjorde att projektet kom i precis rätt tid. I projektet fick vi alla kontakt med lektör, redaktör, korrekturläsare och illustratör, vilket gav stöttning i den djungel som det kan kännas som.


“Att jag inte gav upp under alla dessa år var känslan av att berättelsen om Vironia faktiskt höll.”


Att jag inte gav upp under alla dessa år var känslan av att berättelsen om Vironia faktiskt höll. Min handledare vid universitet tyckte att den hade potential, trots att hon själv inte var så van vid att läsa fantasy. Sedan ville jag bli klar med boken, för att kunna fortsätta att skriva resten av den större berättelsen som den är en del av.

Lisa W Lindblom Brokblodet

Jag startade mitt eget förlag, LWL Förlag, då jag inte hade hittat något lämpligt förlag just när jag letade vid olika tillfällen. Jag hade hittat några möjliga förlag tidigt under processen men idag finns de inte kvar och när jag undersökte saken senare, var det få som ville ta emot fantasymanus just då. Under bokprojektet som jag gick med i, var grundplanen att vi skulle starta ett eget förlag, så det blev helt enkelt rätt i tiden för mig.

“Att starta förlag handlar inte bara om att skriva en berättelse. Det gäller även att bestämma vem som ska trycka boken, om man kan lagerföra böcker eller köra print in demand.”

 

Att starta ett eget förlag var onekligen spännande och det var en hel del jobb kring det, speciellt då både Skatteverket och Bolagsverket hade mycket jobb med just nystartade företag här under pandemin. Jag fick stöd från Ann Ljungberg men även Nyföretagarcentrum, vilket finns i de flesta kommuner. Det kan jag verkligen rekommendera, att man tar chansen till de två träffar man kan boka med Nyföretagarcentrum som egenföretagare. Där får man hjälp med hur man startar ett företag och det finns även föreläsningar att vara med på så man lär sig om t.ex. bokföring. Skatteverket är också bra att kontakta med frågor.

Kanske hade det varit bättre att bli antagen av ett större förlag men å andra sidan äger jag situationen själv med eget förlag, även om det är en del jobb med att ha en egen firma på sidan om att jobba heltid. Det handlar inte bara om att skriva en berättelse. Det gäller även att bestämma vem som ska trycka boken, om man kan lagerföra böcker eller köra print in demand. Upprätta kontrakt med återförsäljare. Marknadsföring. Bokföring. Listan växer men å andra sidan finns det hjälp att få, så man ska inte vara rädd för att försöka.

jobbsökarångest

Mitt bästa tips till den aspirerande författaren är att ge dig själv tid. Ofta hör jag människor säga att det inte finns tid, men ofta handlar det nog om att ge sig själv tid. Att låta skrivandet ta plats. Sedan behöver det inte betyda flera timmar om dagen, utan en stund här och där duger också. Kom även ihåg att inget är perfekt från början. Det är bättre att skriva någonting istället för ingenting för då har man något att jobba med. Skapa även ett nätverk med andra som tycker om att skriva. Var med på skrivutbildningar och följ andra som skriver på sociala medier. Idag sitter författare inte bara ensam på sin kammare och skriver, utan man är också en del av en större gemenskap och där kan man hitta inspiration och stöttning.

“Mitt bästa tips till den aspirerande författaren är att ge dig själv tid.”

 

Var hittar man Lisa W Lindbloms böcker? Mina böcker kan man köpa via nätbokhandel och via min hemsida www.lwlforlag.se. Du kan även be din lokala bokhandel beställa boken åt dig. (Glöm inte heller fråga på biblioteket eller be dem beställa hem boken, Jenny på Midgårdsormens anmärkning).

Skriver du på något nytt just nu? Vad i så fall? Jag skriver på uppföljaren till Brokblodet och gör research för den och tredje boken i serien.

Vad läser du själv för böcker? Jag är en allätare och läser så mycket jag kan. Som gymnasielärare i språk läser jag även ungdomsböcker för att hjälpa elever att hitta något att läsa. Om jag behöver nämna några av alla favoriter så är det Sagan om Paksenarrion av Elizabeth Moon, Pride and Predjudice av Jane Austen, Frankenstein av Mary Shelley, Baskerville’s Hound av Arthur Conan Doyle och Neverwhere av Neil Gaiman.

Hur kan den intresserade läsaren komma i kontakt med dig?

Jag har en hemsida: www.lwlforlag.se och så finns jag på Instagram: lwl_skriver och på Facebook: Lisa W.Lindblom – Författare (klicka direkt här).

 

Källförteckning bilder Lisa W Lindblom

Författarfoto: Marianne från Skellefteå

Omslagsillustration: Cecilia Larsson.

Vill du precis som Lisa W Lindblom dela med dig av din författarresa i ett kommande författarporträtt?
Om du som läser detta har publicerat något (egentligen enda kravet för att få vara med) och känner att du kan tänka dig att berätta om din författarresa, så kontakta mig gärna! Då får du ett formulär tillbaka som du kan ha till grund när du skriver ihop ditt porträtt. Du når mig på jenny.hansson@midgardsormen.nu eller genom kontaktformuläret som finns här.

Tidigare har även följande författare delat med sig av sina porträtt, besök dem gärna:
Anna Fridh, som skrivit romanen En pil i mitt hjärta, finns här.
Anna Breitholtz Monsén, som skrivit romanen Stranden, finns här.
Elisabeth Hochschorner, som skrivit barnboken Mo och myrorna, finns här.
Rebecca Romero, som skrivit den självbiografiska romanen Den osynliga buren, finns här.
Emma Alexson Accaoui, som skrivit den självbiografiska romanen Från fritt fall till hopp, finns här.
Jennifer Berglund, som skrivit feelgoodromanerna Klimatsmart och fullkomligt förvirrad och Oväntat besök och fullkomlig förvirring, finns här.

Nyhetsbrev

Missa inga nyheter på bloggen – prenumerera på mitt nyhetsbrev. 

Vanligtvis skickar jag ut ett inlägg per månad. Där delger jag nyheter på bloggen och reflekterar lite allmänt kring skrivande.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *