samlingssida för egenutgivare
Skrivande

Egenutgivning – vad behöver jag tänka på för bästa möjliga resultat?

Förra veckan berättade jag om olika sätt att ge ut en bok på. Den här veckan kommer jag att fördjupa mig i egenutgivning och vad du behöver tänka på innan du sätter igång. Dagens digitala samhälle har nämligen gjort att det är enklare än någonsin att ge ut en bok på egen hand!

Att skriva för egenutgivning är egentligen likställt med samma typ av skrivande som om du har som målsättning att bli förlagsutgiven. För att lyckas med sin egenutgivning krävs minst lika mycket arbete med ditt manus som hos en förläggare. Oftast mer. För som egenutgivare gör du verkligen allt inklusive lägger dina surt förvärvade slantar på att omvandla din bokdröm till en fysisk bok. Å andra sidan så är det ju också du som cashar in all vinst.

Jag kommer i det här inlägget fokusera på det skrivtekniska du som egenutgivare måste igenom, dvs. hur du på bästa sätt bearbetar din bok för att nå ut till en bred publik.

Att lyckas med egenutgivning innebär att vässa sitt manus

Ja, det är ju skrivande den här bloggen handlar om, så… för att få till ett riktigt vasst manus måste du naturligtvis följa samma struktur och råd som andra skribenter. Om du inte helt går din egen väg och skriver för att du inte vill följa med strömmen. Det här är helt okej. Men jag utgår från att de flesta egenutgivare ändå önskar följa de vanligaste skrivråden i det här inlägget. Bara så vi vet var vi har varandra.

Förutom de olika skrivråd som jag publicerar på hemsidan och reflekterar kring i inläggen så har jag också ganska nyligen skrivit om min egen redigeringsprocess. Jag läste någonstans att ca 30 % av arbetet med en bok innebär skrivandet och den här härligt kreativa fasen. Resterande procent är redigering. Och om du läser mitt inlägg om redigering (länk nedan) så förstår du nog varför fördelningen ser ut på det viset. Det är mycket arbete med att få en bok så pass läsvänlig att någon annan än författaren ska kunna läsa och förstå den helt enkelt. Mer än man tror innan man försökt på riktigt.

bakgrundsinformation

Så manus klart – allting klart? Nej, snarare är det nu nästa steg av hårt arbete börjar för egenutgivaren. Efter att du själv nått så långt du bara kan i din process så är det dags att ta din text till nästa nivå.

Punkter för egenutgivning - att kryssa av innan manuset är klart

Jag anser att man behöver gå igenom följande steg för att egenutgivningsprocessen ska bli så bra den bara kan bli – och rent krasst: Så att du kan sälja så många ex som det bara är möjligt av din bok.

  1. Känn din målgrupp. Detta kommer vi ta i ett separat inlägg också, men du kan aldrig nå ut till ALLA läsare med din bok. Nischa din målgrupp och bestäm vilken genre du skriver inom, helst innan du börjar skriva.
  2. Gedigna redigeringsrundor där du själv gör din text så läsbar du kan. Låt texten vila minst två veckor efter att du har ett färdigt första utkast.
  3. Testläsare. Onödigt ont eller ett måste? Jag är definitivt övertygad om det sistnämnda. Och det finns en anledning både till att jag skrivit ett inlägg enbart om testläsare men också att jag nämner begreppet i mitt inlägg om redigering. Du måste ha utomståendes ögon på texten innan du publicerar. Annars får du åsikterna efteråt. Det får du visserligen ändå, men förhoppningsvis kan du då ha hunnit redigera bort de värsta konstigheterna som en tänkt publik kommer fundera kring.
  4. Anlita för guds skull lektör. Jaha? Ett reklaminlägg igen? Det kanske blev en lite dramatisk start på den här punkten. Men det är verkligen inte roligt att få frågan om vad boken verkligen handlade om och vem som var huvudperson när boken väl finns på hyllorna i affären. Att du följer en struktur och har en röd tråd genom din berättelse är sanslöst viktigt. En del av er har säkert de här egenskaperna själva – eller känner någon som har det och lägger tiden på ditt manus både frivilligt och gratis. Lektören du anlitar kan ju vara en vän. Eller dig själv. Men ta dig tiden till det här. Och har du inte kunskaperna själv – anlita extern lektör. Det är verkligen mitt starkaste råd i det här inlägget. Som förlagsutgiven brottas författaren tillsammans med redaktören med det här jobbet – att se till så att alla delar faller på plats och är logiska. Det är ett måste om du vill satsa på din bok på riktigt att ta samma brottningsmatch även som egenutgivare. Många som blir förlagsutgivna har anlitat lektör innan de skickat in och sedan jobbat om utifrån synpunkterna i utlåtandet. Du måste självfallet inte anamma alla lektörens råd – det är ju ditt manus. Men det kan göra världens skillnad.
  5. Redaktör? Ovan nämnde jag redaktör på bokförlag. Skillnaden mellan lektör och redaktör tar vi i ett annat inlägg, men kortfattat går redaktören djupare i ditt manus när helheten väl sitter. Lektören ser manuset ovanifrån. Redaktören går djupare än, ända ner på språknivå. Om du har råd ska du självklart även anlita redaktör. Men det är ingen idé så länge helheten (läs strukturen) inte sitter. Och måste du välja – anlita lektör. (En del verksamma personer i branschen erbjuder båda tjänsterna.)
  6. Korrektur. Ja, det här är faktiskt superviktigt. Men du gör det allra sist. Efter att alla ändringar är gjorda i manus. Jag skrev visst att ”du” gör det. Du lejer bort tjänsten. Vid det här laget är du så pass blind för din text att du läser det du vet att det ska stå (Japp, även på runda 201 hittade jag nya stavfel eller syftningsfel i min text). Välj en utomstående person som kan läsa din bok eller köp tjänsten!
  7. Sättning. Ja, texten bör se snygg ut i boken. Överlåt detta jobb till ett proffs om du själv inte vet hur ord bör brytas eller hur kanterna på texten ska se ut. Ett slarvigt intryck kan faktiskt få läsaren att lägga boken ifrån sig.
  8. Omslagsillustration. Sanslöst viktigt. Fundera över hur du själv väljer böcker. Omslaget bör se professionellt ut för att det ska sälja. Besök en bokhandel och kolla på omslag i den genre du skriver för att veta ungefär vad som förväntas av din bok. Du behöver alltså ha koll på både genre och målgrupp också (men det bör du ha redan när du börjar författa din bok och som allra senast innan du börjar redigera).
  9. Baksidestext. Oftast läsarens första möte med din bok, ja förutom omslaget då. På några rader ska du försöka fånga läsarens intresse. Här är min erfarenhet att en del egenutgivare berättar så mycket som möjligt om boken för att få läsaren intresserad – med motsatt effekt. Till slut har man berättat så mycket att det inte finns någon fråga kvar att undra över. Säkert har du någon gång sett en filmtrailer som visar klipp från i princip varje viktig scen – och det känns som att du redan sett hela filmen på två minuter? Undvik det här fenomenet – försök skriva kortfattat. Många av läsarna nu för tiden hittar din beskrivning online och den skärmtid just din bok tillägnas är inte lång – se därför till att den potentielle läsaren orkar läsa klart.
egenutgivning

Så hur mycket av ovanstående gör man helt själv? Respektive lejer ut? Det här är en smaksak. Vissa egenutgivare gör allt själva – från att beställa exemplar av tryckeriet till att göra marknadsföringsplaner. Åter andra anlitar egenutgivarförlag för att sköta all administration så att de sedan kan luta sig tillbaka och ombesörja marknadsföringen. Det här är helt och hållet en smaksak. Mitt hetaste tips är att ta kontakt med andra egenutgivare för stöttning och tips.

Är ditt manus verkligen genomarbetat till sista svettdroppen?

Sammanfattningsvis kan jag säga att en stor fallgrop för många aspirerande författare är att manuset inte är klart när man själv anser det (detta gäller inte bara egenutgivning utan alla som skriver). Förlagen får in mängder av manus varje år som refuseras för att de helt enkelt inte är klara. De har för stora brister vad gäller struktur, perspektiv, gestaltning, karaktärerna är inte tillräckligt utvecklade och så vidare. Ofta flera av dessa i kombination. Jag har själv fått frasen ”ditt manus känns inte riktigt klart” några gånger i refuseringsutlåtande (och nu när jag själv är utbildad inom skrivande ser jag ju att det varit med rätta – det har egentligen varit ett snällt sätt att säga att jag inte är klar och att mycket arbete med texten återstår). Det tar tid att skriva en bok. Det är många timmars slit för att få ett bra resultat – dvs. skapa en text som någon annan vill läsa. Gör inte misstaget att ha för bråttom som egenutgivare.

Det var den skrivtekniska biten. Boken ska naturligtvis marknadsföras och säljas också, men det är bitar som ligger utanför mitt kompetensområde. Jag hoppas ändå ni tyckte inlägget var givande!

skrivcoach

Dagens övning - egenutgivning

Jag låter övningen från förra veckans inlägg stå kvar.

Det är bra att tidigt reflektera över vilka mål man har med sitt skrivande och hur man tänker kring utgivning. Vissa vill gärna bli utgiven av ett speciellt bokförlag, andra vill bara se sin bok i tryck och några andra återigen vill gärna ha inflytandet över processen från början till slut.

Skriv ner några mål med ditt skrivande på sikt, på 1, 3 och 5 års sikt till exempel. Det behöver inte vara stora mål. Det kan vara att börja med att skapa en skrivrutin som är målet för ett år.

Fundera gärna redan nu på om du kan tänka dig utgivning och i så fall på vilket sätt som du tror skulle passa dig bäst. Rangordna gärna alternativen.

Länktips - egenutgivning

Boktugg skriver om egenutgivning i fyra nivåer, läs gärna artikeln. Du hittar den här.
Lisa W Lindblom startade ett eget förlag
för att ge ut sin fantasyroman Brokblodet. Du hittar hennes författarresa här.
Mitt inlägg om redigeringsprocessen hittar du här.
Inlägg om tesläsare och FAQ om testläsare, hittar du här.
Mitt inlägg om när jag tycker att det är dags att anlita lektör hittar du här.

Behöver du ytterligare hjälp och lotsning vidare i ditt skrivprojekt?

Behöver du ytterligare hjälp och lotsning vidare i ditt skrivprojekt? Jag hjälper dig gärna vidare i rollen som lektör eller skrivcoach, du hittar mina lektörstjänster här.

Nyhetsbrev

Missa inga nyheter på bloggen – prenumerera på mitt nyhetsbrev. 

Vanligtvis skickar jag ut ett inlägg per månad. Där delger jag nyheter på bloggen och reflekterar lite allmänt kring skrivande.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *