egenutgivning
Skrivande

Kritik av bokmanus – ett måste för att utveckla din text

En mycket viktig fråga för oss som skriver är förstås hur vi kan utveckla vår text ytterligare. Alla författare bör värdesätta kritik av bokmanus, men hur får man rätt form av kritik?

Det första manuset är färdigskrivet och allt är verkligen perfekt. Du har högläst till dess att du blivit röd i ansiktet. Du har gått på djupet i varenda karaktär. Miljöbeskrivningarna har tagit lite tid, men du har satt dem, varenda en. Du lämnar i väg manuset till en kär vän/testläsare/lektör för att få utomståendes ögon på texten och får plötsligt tillbaka förslag på hur du kan förbättra texten.

VÄNTA LITE NU? Förbättra? Allt var ju redan perfekt!?! Tja… Dagens inlägg handlar om hur du kan få kritik av bokmanus och få ut det mesta av det.

Brister finns i alla bokmanus

När man har jobbat på en bok i veckor som blir till månader och slutligen år så vill man såklart vara färdig när man sätter sista punkten i dokumentet. Men ju fortare du inser att ALLA manus kommer att ha brister hur noga du än arbetat igenom det, desto lättare blir det. Låt mig säga det igen. Även ditt manus kommer att ha brister. Låt meningen sjunka in. Det här kan ta lång tid att acceptera för en del författare. Även etablerade.

Jag har hört ryktas om en bästsäljande författare som alltid lämnar in manus till förläggaren och hävdar att det är färdigt och inte kan bli bättre. Skulle förlaget kräva ändringar byter författaren förlag. Och förlaget trycker för namnet säljer ändå. De flesta av oss har inte den lyxen. För mig är det dessutom höjden av arrogans mot de tänkta läsarna. Om man inte låter utomstående ögon läsa texten och täppa till de logiska luckor och oegentligheter som finns så har man inte kramat ur det mesta ur sitt manus.

kritik av bokmanus

Själv är jag lektör. Jag skulle kunna hävda att jag skriver perfekt. Men det gör jag inte. Jag har visserligen koll på struktur och hur man utarbetar karaktärsdjup. Trots det missar jag saker. Jag hade en bacillrädd karaktär som lade handen på räcket ner i tunnelbanan. Tänkte inte över detta förrän en testläsare uppmärksammade mig på det här. Uppenbart när man vet om det, eller hur!?

Kritik av bokmanus – se till att du får rätt kritik

Det allra första du måste se till är att du får rätt typ av kritik. Rätt är inte att likställa med bra, dvs. att läsaren ÄLSKAR varenda rad av din bok (såklart trevligt att höra det också, men det ger dig liksom inget att jobba med). Du vill såklart kunna få möjlighet att rätta till de brister som du nu accepterat kan finnas även i ditt manus. Se till att vara förberedd när du lämnar iväg ditt manus till utomstående läsare och ange vad du främst undrar över. Har du funderingar kring en viss karaktär, fråga läsarna: Hur upplever du den här karaktären? Om du undrar om en handling är logisk fråga läsarna: Förstod ni varför Pelle till slut bestämde sig för att vara otrogen?

Det är superviktigt att du hittar rätt typ av läsare för din text. Någon som normalt sett läser deckare kanske inte är rätt person att läsa din skräckroman? Mer om detta nästa gång då jag delger tips på hur du kan ta till dig kritik utan att bli knäckt…

skrivkramp

Konstruktiv är nyckeln till god kritik av ditt bokmanus

Om vi tänker oss att läsaren svarar på frågan om hur den upplever karaktären såhär: Kurt var ingen trevlig karaktär. Det är ju svar på frågan du ställde. Men blir du klokare? Nej, inte direkt va?

Du behöver konstruktiv kritik. Dvs. Läsaren måste sätta fingret på varför Kurt inte var trevlig. Om läsaren istället anger kritiken såhär: Kurt var inget vidare trevlig, jag tyckte det var konstigt att han gick förbi Olle på stan utan att hälsa.

Möjligen kan det vara så att Kurt är logisk i alla andra sammanhang. Men att han upplevdes som otrevlig i en passage vilket påverkade läsarens omdöme så att han blev generellt otrevlig och illa omtyckt.

Ponera att din passage lyder:

“Kurt passerade en hårsmån från Olle utan att hälsa.”

Och att det är den läsaren reagerat på. Om du ändrar den till:

“Där kom Olle runt hörnet. Kurt vände blicken in i tegelväggen. Sedan firmafesten hade de inte kunnat se varandra i ögonen. De passerade varandra med en hårsmån utan att hälsa.”

Här har vi förklaringen till varför Kurt reagerade som han gjorde. Hade den stått i den ursprungliga texten hade läsaren förmodligen inte reagerat på den alls. Jag tror faktiskt inte ens att läsaren skulle ha fått intrycket att Kurt är otrevlig eftersom läsaren nu förstår Kurt och känner med honom. Klart Kurt inte vill hälsa på Olle! Läsaren har kanske rentav fått vara med på firmafesten och hyser agg mot Olle…

Det bästa tipset: Gräv djupt i dina läsares svar om du får korthuggen feedback. Konstruktiv kritik är nyckeln till att kunna förbättra en text – om du inte vet var skon klämmer kan du inte heller ändra den.

coverreveal mytomanen på madeira

På tisdag den 2 november släpps ytterligare ett nytt författarporträtt. Då berättar Andreas Jemn om sin resa till utgiven ljudbok på Saga Egmont förlag (Pensionat Fjällforsen). Missa inte!

Fortsättningen på det här inlägget kommer nästa söndag, då ska jag ge lite tips kring hur du kan hantera kritiken du får när du släpper ifrån dig ditt projekt till andras ögon… det är inte alltid helt lätt att höra förbättringsområden för sitt verk nämligen…

Dagens övning - kritik av bokmanus

Sätt dig ner och skriv upp tänkta mottagare av ditt manus, det vill säga vilka läsare du riktar dig till. Fundera på hur du kan hitta läsare från flera av de här grupperna. Vilka personer är mest lämpade att ha åsikter kring ditt manus?

Länktips - kritik av bokmanus

Jag har tidigare skrivit ett inlägg om testläsare, det här är ett ypperligt sätt att få feedback på sitt manus (för mig oumbärligt). Du hittar inlägget här.
Att få kritik är en naturlig del av redigeringsprocessen, jag har skrivit om min egen redigeringsprocess här.
Du kan naturligtvis även anlita lektör om du har ekonomin till det. Jag har skrivit en hel del om lektörer. Inlägget om vad en lektör är hittar du här och inlägget om när du ska anlita lektör för att få ut det mesta av ett utlåtande finns här.
Gå en författarkurs. Inte heller ett gratis alternativ, men själv gick jag en distanskurs online där det även ingick respons på textutdrag. Jag fick alltså både lektörsläsning av utdrag samt teori i en kurs.

Behöver du ytterligare hjälp och lotsning vidare i ditt skrivprojekt?

Behöver du ytterligare hjälp och lotsning vidare i ditt skrivprojekt? Jag hjälper dig gärna vidare i rollen som lektör eller skrivcoach, du hittar mina lektörstjänster här.

Nyhetsbrev

Missa inga nyheter på bloggen – prenumerera på mitt nyhetsbrev. 

Vanligtvis skickar jag ut ett inlägg per månad. Där delger jag nyheter på bloggen och reflekterar lite allmänt kring skrivande.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *