Andreas Jemn
Författarporträtt,  Skrivande

Författarporträtt – Andreas Jemn

Andreas Jemn har skrivit romanen “Pensionat Fjällforsen” som tidigare i år släpptes som ljudbok i regi av Saga Egmont. I dagens författarporträtt berättar han om sin författarresa och tillkomsten av boken. Varsågoda!

En gång för länge sedan pyntade jag mina utsträckta studier med att skriva spökhistorier i olika tidningar. Men så en dag kom min mentor på Teologen i Lund, Leif Lindin och frågade: ”Vad ska du bli när du blir stor buset?”
  “Jag ska bli präst”, svarade jag.
  “Det får du inte, du skulle vara en skam för kyrkan, du får bli journalist”, sa Leif.

Och så blev det,  passade som handen i handsken dessutom. Sport, nyheter, skvaller, men egentligen drömde jag om att berätta egna historier, sådana som inte begränsas av krav på verklighetsförankring, pröva fantasins gränser.


“Du får inte bli präst, du skulle vara en skam för kyrkan. Du får bli journalist”, sa Leif.


Fjällforsen är ett på ytan ett typiskt samhälle i södra Norrland. Folk gillar jakt, midsommarafton och den lokala bandyklubben är navet i samhällskulturen. Men så kommer det falska tv-mediumet Katinka Månstråhle och lägger sina pengastinna lovar på den hemsökta prästgården, eftersom hon själv inte alls är rädd för spöken. Först är folk lite misstänksamma, men hon vinner människors hjärtan och affärerna går strålande, rika, kända kommer dit för exklusiva seanser på det påkostade pittoreska pensionatet. Men under ytan i Fjällforsen lurar något gammalt, som är på väg upp till ytan, något som Katinka verkligen inte kan förklara och som folk nog känt till, men inte vågat prata om.

Andreas Jemn Pensionat Fjällforsen

Egentligen hade jag inte tänkt skriva romaner, var nöjd med att jobba för tidskrifter. Men under en långlöpning i skogen, på väg upp för ett berg dök Katinka Månstråhle upp i huvudet på mig. En tanke om ett hemsökt pensionat med mycket excentriska karaktärer. Utifrån dem rullade jag upp berättelsen.

Aldrig trodde jag att någon skulle vilja ge ut mig. Men så plötsligt började förlagen höra av sig. Jag valde Saga och digital utgivning eftersom det känns progressivt och valde bort traditionella förlag.  Nu har jag fortsatt med att skriva en uppföljare och har fyra eller kanske fem andra projekt hela tiden rullande.


“Aldrig trodde jag att någon skulle vilja ge ut mig. Men så plötsligt började förlagen höra av sig.”

 

Jag är alltså utgiven traditionellt genom Saga, jag ville inte göra en egenutgivning, så viktigt var det inte att skriva en bok att jag var beredd att betala egna pengar för att nödvändigtvis finnas med i någons bokhylla.

Själva utgivningsarbetet har inte innefattat någonting alls faktiskt, förlaget och redaktören (Ebba) tog hand om allt, jag behövde inte tänka mer än att försöka pusha lite på sociala medier. Vilket inte är så lätt för mig, eftersom jag lever kvar i det förgångna och knappt har en vettig mobiltelefon. Men det är bra att visa upp sig på nätet, folk behöver veta att man finns och sådana krav går inte att ställa på förlaget. Man ska vara tacksam för att de ger en en chans.

att skriva

Mitt bästa tips till den aspirerande författaren är: Skriv massor, var inte rädd för att misslyckas och läs massor. Botanisera på bibblan. Och skriv inte för att bli rik, känd eller få gå på någon röd matta. Gör det för att du älskar att berätta historier för andra och vig ditt liv åt detta.

“Mitt bästa tips till den aspirerande författaren är: Skriv massor, var inte rädd för att misslyckas och läs massor.”


Var hittar man Andreas Jemns böcker?
Ljud och E-boktjänster och de flesta näthandlarna som Adlibris med mera.

Skriver du på något nytt just nu? Uppföljare till Pensionat Fjällforsen, 10 dramatiserade kortromaner baserade på väldigt gamla cold cases, en roman som heter ”Det stora häckkriget” och ett jätteverk ”Prästmördaren”. (Efter att jag fick den här texten från Andreas har han nu hunnit meddela att han skrivit under kontrakt med bokförlag för uppföljaren, så stort grattis till det nya förlagskontraktet! Jennys anmärkning)

Vad läser du själv för böcker? John Irving, Stephen King, Yoko Ogawa.

Hur kan den intresserade läsaren komma i kontakt med dig?

Skicka ett meddelande på facebook, eller skriv ett mejl andreas.jemn@yahoo.com

 

Källförteckning bilder Andreas Jemn

Författarfoto: Saga och Katrin Hyll

Vill du precis som Andreas Jemn dela med dig av din författarresa i ett kommande författarporträtt?
Om du som läser detta har publicerat något (egentligen enda kravet för att få vara med) och känner att du kan tänka dig att berätta om din författarresa, så kontakta mig gärna! Då får du ett formulär tillbaka som du kan ha till grund när du skriver ihop ditt porträtt. Du når mig på jenny.hansson@midgardsormen.nu eller genom kontaktformuläret som finns här.

Tidigare har även följande författare delat med sig av sina porträtt, besök dem gärna:
Anna Fridh, som skrivit romanen En pil i mitt hjärta, finns här.
Anna Breitholtz Monsén, som skrivit romanen Stranden, finns här.
Elisabeth Hochschorner, som skrivit barnboken Mo och myrorna, finns här.
Rebecca Romero, som skrivit den självbiografiska romanen Den osynliga buren, finns här.
Emma Alexson Accaoui, som skrivit den självbiografiska romanen Från fritt fall till hopp, finns här.
Jennifer Berglund, som skrivit feelgoodromanerna Klimatsmart och fullkomligt förvirrad och Oväntat besök och fullkomlig förvirring, finns här.
Lisa W Lindblom, som skrivit fantasyromanen Brokblodet och gav ut på eget förlag, hittar du här.

Nyhetsbrev

Missa inga nyheter på bloggen – prenumerera på mitt nyhetsbrev. 

Vanligtvis skickar jag ut ett inlägg per månad. Där delger jag nyheter på bloggen och reflekterar lite allmänt kring skrivande.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *