Skrivande

Lektör, redaktör och korrekturläsare – eller vad gör alla egentligen?

Dagens inlägg tänkte jag tillägna åt att reda ut tre snåriga yrkestitlar som finns inom skrivvärlden (inte att förväxla med Terry Pratchetts skivvärlden alltså). Vad innebär titlarna lektör, redaktör och korrekturläsare egentligen?

Vad gör lektören?

En lektör kikar mest på helheten, strukturen, om karaktärerna håller osv. Jag har redan skrivit flera inlägg om lektörens roll här på bloggen, så länkar dem nedan. Däremot kan det vara bra att veta att det både finns förlagslektörer och frilansande lektörer (de sistnämnda jobbar åt författaren).

Det ena utesluter visserligen inte det andra, dvs. en lektör som anlitas av författare kan också anlitas av förlag. MEN det finns en viktig skillnad mellan lektörerna – på förlaget har lektören som främsta uppgift att se om manuset håller för utgivning. På vissa förlag är det en lektör som plockar russinen i kakan åt manusgänget, dvs. som får första tjing på att rensa bland de tusentals manus som skickas in till förlag varje år. Mindre förlag sållar själva och skickar vidare till lektör om de fattar tycke för en text. En lektör som frilansar åt författare anlitas istället för att ge ett utlåtande direkt till författaren kring brister i manus och vad som kan förbättras. Jag skriver brister, självklart belyser lektören styrkor också, men det är ju bristerna som är intressant att åtgärda.

lektör, redaktör och korrekturläsare

I början av hösten såg jag ett antal artiklar eller diskussionsforum där man ifrågasatte lektörens roll i skrivprocessen. Den här diskussionen återkommer lite då och då. Det finns de som hävdar att en frilansande lektör enbart är ute efter att mjölka pengar på människors författardrömmar. Min mening är naturligtvis att lektören kan göra stor nytta, men självklart ska en kund till lektör få valuta för sina pengar. Det är därför viktigt att du som har planer på att anlita lektör ser efter vad du får för pengarna. Och det är aldrig en garanti att bli utgiven för att man anlitar lektör, om ett manus antas handlar om så mycket… Men lite vad förlagen kikar på ska vi titta närmare på en annan gång.

Vad gör redaktören och korrekturläsaren?

Redaktörens roll är att kika på alltihop. När manuset når en redaktör bör det hålla så pass hög kvalitet att det är småpillet kvar. Småpill innebär fortfarande att det kan vara en del större ändringar att göra, men helheten och strukturen ska liksom hålla. Redaktören petar i stycken, meningar, ordval, icke-konsekventa handlingar av karaktären eller rena missar. Ja, sånt som du som författare helt enkelt varit för blind för att se eller som redaktören tolkar eller ser på ett annat sätt.

Redaktören är dock inte att betrakta som korrekturläsare. Visserligen kikar redaktören också på språket till viss del, men den här personen behöver inte vara expert på varenda böjning av substantiv eller ha full koll på när hakparenteser får användas och på vilket sätt. Kanske dåliga exempel – men jag har själv märkt vissa saker som är riktigt jobbiga att fundera kring i manus vad gäller språket, till exempel att det är lika rätt att stava ner på detta sätt: ned. Men det ska ju vara konsekvent användning genom hela manuset. Lätt miss att göra (been there, done that). Och för smådetaljerna behövs en vass korrekturläsare!

lektör

Inom skrivvärlden finns naturligtvis fler yrkesgrupper. Jag upplever dock de yrkesgrupper som oftast rörs ihop mest är just lektör, redaktör och korrekturläsare. Eftersom jag själv inte har någon förlagserfarenhet hoppas jag kunna få någon förläggare att berätta mer i något kommande inlägg.

Dagens övning - lektör, redaktör och korrekturläsare

Ja, vad gjorde de nu igen? Skriv upp rollerna lektör, redaktör och korrekturläsare på ett papper. Beskriv kortfattat vilken roll respektive person har i bokutgivningsprocessen. (Glöm inte att lektören kan ha mer än en roll)

Länktips - lektör, redaktör och korrekturläsare

Jag har skrivit ett antal inlägg om lektörer tidigare, länkar några av dem nedan:

Vad gör en lektör hittar du här.
När ska du anlita lektör? Det är lätt att tänka att man vill skicka in sitt första utkast till en lektör när sista ordet är skrivet. I detta inlägg beskriver jag varför du inte bör göra så. Inlägget hittar du här.
Skillnad mellan lektör och skrivcoach hittar du i inlägget om skrivcoachning som finns här.

Jobbar du på förlag och vill dela med dig av din vardag till Midgårdsormens läsare?

Jag tar gärna emot gästbloggare av olika slag. Om du är verksam på förlag får du gärna höra av dig till mig om du är intresserad av att låta Midgårdsormens läsare ta del av din vardag på förlaget. Kanske kan vi spräcka en och annan myt tillsammans?

Kontakta mig på jenny.hansson@midgardsormen nu eller genom kontaktformuläret här.

Behöver du ytterligare hjälp och lotsning vidare i ditt skrivprojekt?

Behöver du ytterligare hjälp och lotsning vidare i ditt skrivprojekt? Jag hjälper dig gärna vidare i rollen som lektör eller skrivcoach, du hittar mina lektörstjänster här.

Nyhetsbrev

Missa inga nyheter på bloggen – prenumerera på mitt nyhetsbrev. 

Vanligtvis skickar jag ut ett inlägg per månad. Där delger jag nyheter på bloggen och reflekterar lite allmänt kring skrivande.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *