Skrivande

Skrivövning karaktärens ficka

Såhär i december drar jag ner lite på tempot på bloggen, men jag ville ändå dela med mig av en liten godsak i dag, det är ju trots allt några dagar efter andra advent! Tidigare i höst startade jag en skrivutmaning på Instagram. Utmaningen går att använda som en skrivövning också och ju mer jag tänker på den, desto bättre är den. Efter att jag kom på övningen så använder jag den konsekvent för att lära känna mina karaktärer bättre. Här kommer alltså skrivövning karaktärens ficka!

Karaktärens ficka

Trodde du att du kände din karaktär? Gör du det så väl att du vet vad karaktären har i fickan? Det är precis det som den här skrivövningen går ut på!

Jag bifogar den ursprungliga instruktionen från Insta nedan, men den går såklart att göra helt för sig själv och man behöver inte dela med sig av sitt resultat. Numer gör jag den här övningen för alla karaktärer som spelar någon större roll i mina manus. En huvudkaraktär som jag hade svårt att knäcka hade plötsligt fickorna fulla av styckbitar av choklad (och ibland bara tomma papper) och voilá så funkade till och med både gestaltning och miljöerna ännu bättre ihop!

skrivövning karaktärens ficka

Instruktionen från Insta: Trodde väl aldrig att jag skulle vara den som kom på en ny skrivutmaning, men man slutar aldrig förundras. Jag har tidigare skrivit om min karaktär Samuel som har allt möjligt i sina fickor, kvitton, kapsyler, reklamprylar från hotell, tändare… En persons tillhörigheter och hur man förvarar dem säger rätt mycket om ens karaktär och nu vill jag höra om vad era romankaraktärer har i sina fickor i skrivutmaningen #karaktärensficka

Kanske har dina karaktärer inga fickor? Det behöver man såklart inte ha, tänk då istället vad karaktären har med sig på annat sätt, vad lämnar denne inte hemmet utan?

Mitt bidrag den här gången (Samuel räknas väl knappast eftersom han varit med tidigare) är Joakim, Samuels vän, som aldrig lämnar lägenheten utan sin datorväska. I den har han också alltid minst en miniräknare av större (ja, nördigare) modell. Vidare har han också bussbolagets telefon eftersom ingen annan tagit ansvar för den.

Jag tror ni fattar grejen? Taggar några som kanske vill delge sina karaktärers fickor. Tagga mig om du gör utmaningen så att jag kan få följa alla spännande föremål som dyker upp!

PS. Utmaningen går att göra som en skrivövning också, om man inte kommer på vad ens karaktär bär med sig överallt så får man gräva lite djupare i dennes inre!

#skrivutmaning #skrivövning

att redigera manus

Sedan jag kom på övningen så har jag koll på (nästan) alla mina karaktärers fickor. En av dem har ett fickur, en annan en tändsticksask med en hotellogga, ytterliggare någon har oljefläckiga trasor. Skrivövning karaktärens ficka kan alltså fördjupa både din egen kunskap om karaktären, men också ge dig fler sätt att förstärka gestaltning och miljö (åtminstone om man är lite självgod som jag).

Om du gör övningen på Instagram så får du gärna dela med dig av resultatet. Tagga med #karaktärensficka och lägg gärna med en tagg även till mig! (Utmana några skrivande kompisar och låt övningen fortsätta spridas)

Följ mig gärna på instagram, där heter jag @jennyviolahansson, du hittar mig här.

PS. Mytomanen på Maderia har fått släppdatum...

Du har väl inte missat att min ljudbok nu har fått både omslagsillustration och uppläsare samt finns sökbar på Storytel? Läs mer i lördagens inlägg här.

Behöver du ytterligare hjälp och lotsning vidare i ditt skrivprojekt?

Behöver du ytterligare hjälp och lotsning vidare i ditt skrivprojekt? Jag hjälper dig gärna vidare i rollen som lektör eller skrivcoach, du hittar mina lektörstjänster här.

Nyhetsbrev

Missa inga nyheter på bloggen – prenumerera på mitt nyhetsbrev. 

Vanligtvis skickar jag ut ett inlägg per månad. Där delger jag nyheter på bloggen och reflekterar lite allmänt kring skrivande.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *