Skrivande

Midgårdsormens nya maskot

Jag har länge funderat på att skaffa en maskot till verksamheten och som kan vara ett stöd när skrivandet går tungt. Först funderade jag på Super Mario. Jag menar en karaktär med Super i namnet kan väl inte innebära några som helst misslyckanden? Men så besökte jag en second hand affär och vips så dök den upp – Midgårdsormens nya maskot. Skalman. Självklart, tänkte jag. Självklart.

Midgårdsormens nya maskot - Skalman

Det finns väl ingen som redan inte känner till Skalman? En av Bamses absolut bästa vapendragare. Och som dessutom aldrig skyndar (även om det finns några undantag i några Bamse-serier faktiskt). Perfekt vapendragare för mig också, således. Jag behöver verkligen dra ner på tempot. För mig ska allting hända på en gång. Jag har verkligen svårt att stoppa. När jag påbörjat något vill jag helst slutföra samma dag. Och det är, som de flesta av er förstår, omöjligt när det gäller att skriva en roman. Önskar bara att jag själv kunde förstå och acceptera detta faktum. Således är det ändå ganska perfekt att Midgårdsormens nya maskot blir just Skalman.

midgårdsormens nya maskot

Dagen till ära bakade jag en pepparkake-Skalman!

Skalman som serie-karaktär

Jag har skrivit en hel del om hur man skapar djupa karaktärer. Framöver hoppas jag kunna fördjupa mig i olika typer av karaktärer för det finns faktiskt en hel del karaktärer som inte är så djupa. Seriekaraktärer för barn behöver generellt sett inte ha något större djup. Det räcker att de delar ett problem som barnet själv kan känna igen eller att det blir ett äventyr av det hela som barnet tycker är spännande.

Exempel från Bamse-serien:
– Bamse ska stoppa Vargen från att stjäla godis. Tänk vad fel det är att ta godis från Katta-Lo! Och stackars Vargen förstår inte sitt eget bästa som kommer få ont i magen av allt godis! (Exempel på spänning, numer är ju dock Vargen snäll och har ersatts av andra typer av antagonister)
– Brumma känner sig utanför på förskolan när de andra tisslar och tasslar. Varför får hon inte vara med? (Något från vardagen som barnen kan relatera till)

Med detta sagt behöver seriekaraktärer sällan ha något större djup. I en barnserie eller kort barnbok hinns det heller sällan med. Men det finns exempel även på detta. Farbror Joakims liv av Don Rosa är ett exempel där man får djupare insikt i hur han har blivit som han är.

Skalman får lite djup till och från i serien även om han naturligt aldrig blir lika djup som en romankaraktär. Han har många sunda värderingar som han också försöker sprida både till barnläsarna av Bamse, men också till sina kamrater i serien. Det kan handla om alltifrån Luciafiranden med enbart blonda småflickor till att ta avstånd från droger (just den sistnämnda serien “Skalman och trollkarlens röda blomma” skapade rabalder då den återtrycktes 2001, jag länkar en artikel till skriverierna nedan). Visst kan det ibland gå lite till överdrift, som när han stoppar en fisketävling i sjön med hjälp av en magnet så att alla fiskekrokar trasslar i varandra (det är ju synd om fiskarna). Men det är väl också en del av charmen med Bamsetidningen. Eftersom han är äldst av kamraterna i serien så har han också ett litet mystiskt, mytomspunnet förflutet som presenteras lite då och då i serien. Just detta faktum, samt att han är den som tänker efter före, har gjort honom till min absoluta favorit i Bamse!

Så varmt välkommen som Midgårdsormens nya maskot, Skalman!

Jag hoppas kunna återkomma mer till serieskrivande en annan gång. Just seriemanus är inget jag har någon erfarenhet av, ännu i alla fall. Men rent krasst följer det samma dramatiska kurva som annan underhållning, så något ska jag nog kunna knåpa ihop.

Är du serieskapare?
Eller känner du någon som är det? Hör gärna av dig om du vill gästblogga på temat här på Midgårdsormen! (Eller tipsa din vän)

Länkar
Aftonbladet skrev en artikel om “drogskandalen” i Bamse 2001. Du hittar den här. Som trogen Bamse-läsare är detta faktiskt en av mina favoritserier och jag tycker snarare att serien har budskapet att man ska ha respekt för droger eftersom det är lätt att fastna i träsket. Men det är en rent personlig åsikt.
Jag har skrivit en följetong om att skapa huvudkaraktärer till romanprojekt. Nummer fem, att levandegöra karaktärer, hittar du här.

PS. Mytomanen på Maderia har fått släppdatum...

Du har väl inte missat att min ljudbok nu har fått både omslagsillustration och uppläsare samt finns sökbar på Storytel? Läs mer här.

Behöver du ytterligare hjälp och lotsning vidare i ditt skrivprojekt?

Behöver du ytterligare hjälp och lotsning vidare i ditt skrivprojekt? Jag hjälper dig gärna vidare i rollen som lektör eller skrivcoach, du hittar mina lektörstjänster här.

Nyhetsbrev

Missa inga nyheter på bloggen – prenumerera på mitt nyhetsbrev. 

Vanligtvis skickar jag ut ett inlägg per månad. Där delger jag nyheter på bloggen och reflekterar lite allmänt kring skrivande.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *