Tanums informationstidning
Skrivande

Att bli journalist över en natt – en helt sann historia

Ni som följt mig ett tag på bloggen vet ju att jag skriver skönlitterära manus och att jag till och med lyckats skriva så pass intressant att ett förlag nappat på ett av dem! Det jag däremot inte riktigt hade tänkt över när jag registrerade Midgårdsormen i juni 2021 var väl att jag också kunde debitera för att skriva andra litterära alster. Men så plötsligt en dag låg den bara där i inkorgen, en förfrågan ifall jag ville skriva en artikel. Det här inlägget handlar därför om att bli journalist över en natt.

Att bli journalist över en natt

Är det ens möjligt? Ja, uppenbarligen. Inlägget slut? Nja, jag ska inte raljera mer. Vet att det sitter flera av er där ute i stugorna som säkerligen suktar efter det där hett eftertraktade journalistjobbet i hetaste inneblaskan. Jag ska inte förneka att tanken har slagit även mig i min ungdom – att bli journalist måste vara sanslöst spännande! Tänk bara vad många äventyr Tintin fått vara med om liksom.

Men okej, tillbaka till saken. Jag fick ett väldigt trevligt mejl från Tanums kommun där de hade kris inför sitt nästa nummer av kommuntidningen. Ett skrivuppdrag! Tänkte jag samtidigt som jag blev nyfiken om kring vilka kommunpampar eller kändisar jag skulle få intervjua. Undra liksom hur många artiklar man förväntas skriva innan man vinner något journalistpris?

Ett samtal senare hade jag fått höra ett antal förslag, bland annat skulle det in en artikel om hur avloppsreningsverket fungerar. Nu kanske du drar på smilbanden, men vet du hur mycket som inte ska ner i avloppet som hamnar där? Samhällsviktig information är inte att förakta! (Länkar också en film som handlar om just avloppsrening för er som ännu inte insett detta, eller som bara vill ha en trevlig stund med Anders och Måns när de besöker ett avloppsreningsverk).

Kunde jag skriva en artikel? Jo, tänkte jag. Det lär jag ju kunna göra. Jag kan ju öppna en laptop och jag kan hitta tangenterna, faktiskt lite snabbare än de allra flesta. Och jag har läst massor. Även artiklar. Så jag visste hur det hela gick till, teoretiskt åtminstone.

Det hela landade i alla fall i att jag skulle skriva en artikel om underhållningsbandet Haaks. Jag hade, pinsamt nog, aldrig hört talas om dem innan. Men efter att ha läst på (det som heter research för oss i skrivarvärlden) förstod jag att de faktiskt var kändisar. Deras resa, speciellt under pandemin, är sanslöst imponerande (och inspirerande). För att få veta mer om dem ska ni såklart läsa hela artikeln och jag länkar sidan till Tanums samlingssida för kommuntidningen. Min artikel är då med i den som är från december 2021. Jag läste också flera tidigare utgivna nummer av tidningen för att fånga hur tidigare skribenter formulerat sig.

att bli journalist över en natt

En bild på den tryckta tidningen. Min första egna text i tryck! På sidan bredvid min artikel hamnade en artikel om en mätingenjör, lite extra roligt eftersom jag är utbildad lantmätare och även har arbetat ett antal år i den branschen!

Att bli journalist över en natt – går det att lyckas?

Vad innebär begreppet “att lyckas” för dig? För att vinna journalistpriset behövs naturligtvis mer övning än så. Men både jag och tidningen blev nöjda. Bandet också, tror jag. Jag skickade dem artikeln för påsyn innan tryck och de återkopplade med några smärre justeringar (Det var ju det här med testläsning – det behövs alltså även i journalistbranschen!).

Men för dig som drömmer om det där prestigefyllda journalistjobbet så kan det vara värt att tänka på att det oftast krävs små steg till en början och att inget jobb är för litet. Vill du påverka? Opinionsbilda? Vad kan väl vara viktigare än att skriva om något som folk stöter på i sin vardag? Hitta gärna något du brinner för, nu för tiden finns det massvis med bloggar och andra mindre tidningar eller tidsskrifter som skriver om alla möjliga olika teman. För mig passade det bra att skriva för en kommuntidning och jag skulle gärna göra om det!

Sammanfattande tips till dig som vill skriva artiklar:

  • Försök hitta några mindre sidor/tidningar där du kan skriva och få betalt – konkurrensen är mindre och har du redan specialintresse och kunskap inom det de skriver om är det en merit.
  • Öva, öva, öva. Skapa gärna en portfolio som du kan visa upp för ny tänkt arbetsgivare.
  • Sätt rimliga mål – vart vill du nå om 1, 5 och 10 år. Är det extraknäck eller något du drömmer om att göra på heltid?
  • Är du riktigt seriös ska du såklart även gå en journalistutbildning, konkurrensen på de största arbetsplatserna är hård även för dem med avlagd examen. Men ingenting är omöjligt!
skaffa självförtroende inom skrivande

Länktips - att bli journalist över en natt

Tanums informationstidning digitalt hittar du på den här länken. (Decembernumret 2021 kommer så småningom)
Vill du veta mer om Haaks!?! (Och det klart du vill) Du hittar deras hemsida här.
Anders och Måns besöker avloppsreningsverket, film från Youtube hittar du här. Kort och sevärd filmsnutt! De har även testat att kika ner i ett avlopp där det tagit stopp på grund av fett i rören i en annan film, den rekommenderas också varmt!

PS. Mytomanen på Maderia har fått släppdatum...

Du har väl inte missat att min ljudbok nu har fått både omslagsillustration och uppläsare samt finns sökbar på Storytel? Läs mer här.

Anlita mig för skrivprojekt?

Kanske behöver du eller din arbetsplats också hjälp med textformulering av något slag? Kika gärna in på min sida för skrivuppdrag! Du hittar den här.

Nyhetsbrev

Missa inga nyheter på bloggen – prenumerera på mitt nyhetsbrev. 

Vanligtvis skickar jag ut ett inlägg per månad. Där delger jag nyheter på bloggen och reflekterar lite allmänt kring skrivande.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *