julklappstips lektörsläsning
Skrivande

Lektör pris, sammanfattning med mera

Precis som jag skrev i förra inlägget så har det hänt mycket under 2021. Den här gången tänkte jag sammanfatta ett annat område där jag ofta får många frågor, nämligen min lektörs- och skrivcoachverksamhet. Idag skriver jag därför om lektör pris, när du ska anlita, vad du kan göra själv med mera.

Under julledigheten är det många som passar på att skriva, kanske har du precis dammat av ett gammalt manus från byrålådan? Eller har du kanske färdigställt ett råutkast? Redigerat färdigt med livet som insats? Nedan samlar jag lite tips och råd till dig som funderar på att anlita lektör. Vad kostar det? När är det dags att skicka iväg verket? Vad kan man göra på egen hand? Och så vidare.

Vad är en lektör?

En lektör är, mycket kortfattat, en person som läser hela eller delar av ditt manus (eller novell) och kommenterar och ger dig feedback för att kunna förbättra ditt alster utifrån områden som struktur, språk, stil, ton, gestaltning, miljöer och karaktärer. Jag har tidigare skrivit ett antal inlägg på detta tema och länkar dem nedan.

Inom vilka områden kan du förvänta dig feedback från en lektör? Läs mer om vad som ingår i författarens verktygslåda här.
Vad är en lektör? Läs mer här.
Skillnad mellan lektör, redaktör och korrekturläsare hittar du här.

Det är viktigt att skilja speciellt på lektör och korrekturläsare då en lektör går igenom ditt manus på en övergripande nivå, inte i första hand på en språklig.

lektör pris

Varför anlita lektör? (Och när ska du inte göra det!?!)

En lektör anlitar du för att få respons och feedback på ditt manus (eller del av det), antingen innan du skickar det till förlag, agent eller vidare till ett tryckeri eller liknande för egenutgivning.

Jag får ofta frågan om man är tvungen att anlita lektör. Det finns lite olika läger inom skrivarvärlden kring detta. En del tycker att en lektör är onödig, andra att det är oundvikligt om man själv inte har kunskapen och redskapen att strukturera sin roman. Eftersom jag själv är lektör så förstår ni nog vilket läger jag tillhör, MEN det jag kan konstatera är:

Konkurrensen om att bli antagen av ett förlag har hårdnat de senaste åren, inte minst under pandemin har inflödet av manus ökat med runt ca 30 % (senaste siffran jag hörde). Det ställs alltså högre krav både på det skrivtekniska, men också struktur och handling. Några förlag har ljudutgivning som spetskompetens och den digitala marknaden tar över allt mer, det är också något att ha i åtanke när du skriver.

Visserligen är du aldrig garanterad utgivning, inte ens med ett lektörsutlåtande i ryggen, men du ökar i alla fall chansen om du låter ett proffs gå igenom din text. Det här proffset behöver ju inte vara en lektör som du betalar, det kan likaväl vara du själv som läst in kunskaperna. Men en investering i ditt manus innan du låter det gå iväg till tryck är helt klart en förutsättning för att överleva därute. Om du är egenutgivare är kompetensen rent krasst även avgörande för hur väl din bok kommer sälja.

Det jag generellt märker är dock att många aspirerande författare anser sig klara när de skrivit klart ett första utkast av en roman. Kanske är det lockande att skicka alstret till en lektör eller ett förlag redan då, men detta är ett nybörjarmisstag som bör undvikas. Du bör själv gå igenom och förbättra ditt manus tills du inte kan göra det bättre. Är du osäker på delar av din text eller om din kvalitet alls håller så är mitt råd att till en början istället anlita en skrivcoach för att få rätsida på det hela.

Jag har tidigare skrivit om tips och råd till dig som överväger att anlita lektör:
Blogginlägget när ska du anlita lektör? Hittar du här.
Vad är skrivcoachning hittar du här.
Det kan också vara en god idé att låta lektören börja läsa en kortare del av ditt manus, till exempel dina första kapitel. Därför har jag också “den viktiga starten”-paket. Läs mer på min sida för lektörstjänster som du hittar här.
Du kan göra mycket själv, i det här blogginlägget har jag skrivit hur jag själv går till väga när jag redigerar manus.
Testläsare kan också hjälpa dig en bit på vägen, för du behöver andras ögon på din text. Läs mer här.

Lektör pris

En av de allra vanligaste frågorna som den aspirerande författaren brukar ha är vad det kostar att anlita lektör. Jag har därför tidigare skrivit två inlägg som handlar om detta.

Lektör pris? Vad kostar det att anlita lektör? hittar du här.
Vad får du för pengarna? Exempel på lektörsutlåtande hittar du här. Det här inlägget är dock inte allmänt inriktat utan utgår för just mig och min verksamhet. Överväger du att anlita en annan lektör så är mitt råd att du kollar upp vad denne erbjuder dig för pengarna.

För egenutgivare (lektör pris, sammanfattning med mera)

För egenutgivare funkar naturligtvis alla råd jag lägger ut, men jag länkar här några av dem som specifikt riktar sig mot dig som ger ut på egen hand och som är specifikt kopplade till lektörstjänsterna:

Här kan du läsa om varför det är viktigt att jobba igenom sitt manus flera varv.
Här har jag en samlingssida med tjänster för egenutgivare.

PS. Mytomanen på Maderia har fått släppdatum...

Min personliga höjdpunkt i år var så klart när min egen debut-feelgood fick både omslagsillustration och släppdatum samt uppläsare (Fredde Granberg, hur gick det till liksom!?!). Boken finns redan sökbar på Storytel? Läs gärna mer här. Du kan också besöka Storytels sida direkt, den finns här.

Behöver du ytterligare hjälp och lotsning vidare i ditt skrivprojekt?

Behöver du ytterligare hjälp och lotsning vidare i ditt skrivprojekt? Jag hjälper dig gärna vidare i rollen som lektör eller skrivcoach, du hittar mina lektörstjänster här.

Nyhetsbrev

Missa inga nyheter på bloggen – prenumerera på mitt nyhetsbrev. 

Vanligtvis skickar jag ut ett inlägg per månad. Där delger jag nyheter på bloggen och reflekterar lite allmänt kring skrivande.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *