Petra Nyberg författarporträtt
Författarporträtt,  Skrivande

Författarporträtt – Petra Nyberg

Petra Nyberg arbetar som arkivarie på riksarkivet i Lund och har nyligen debuterat som författare med den historiska true-crime romanen “Missgärningar”. Här är hennes berättelse om hur hon hittade både till berättelsen och sitt eget skrivande.

Missgärningar bygger på en verklig mord- och kärlekshistoria som jag hittat i arkivet. Jag arbetar som arkivarie på Riksarkivet i Lund och har därmed nära till källorna. Historien jag hittade var för osannolik och gripande för att inte bli skriven och spridd. Jag byggde sedan på berättelsen med en parallell historia som utspelar sig på 1930-1940-talen samt en nutida ramberättelse.

“Historien jag hittade var för osannolik och gripande för att inte bli skriven och spridd.”

Just den här boken började jag skriva när jag hittade berättelsen i arkivet. Men jag har alltid skrivit sedan jag kunde skriva i 4-årsåldern. Då skrev jag mycket om fattiga barn i U-länder (jag är uppvuxen på 1970-talet) och gjorde tidningar om olika djur. Det som satte i gång mitt skrivande på Missgärningar var också att jag gick en kurs på Linnéuniversitetet ”Att skriva historiska romaner” i och med det fick jag deadlines och tvingades ha disciplin (något som jag är dålig på).

Petra Nyberg Missgärningar

Det har tagit mer än 10 år att bli färdig med boken. Jag har hela tiden jobbat heltid med mitt vanliga arkivariejobb och det innehåller också en del skrivande vilket gjort mig lite trött på att skriva även när jag är ledig. Jag har en tendens till lathet och har gärna lyssnat på true crimepoddar och sett på true crimeserier på TV istället. Men jag har tvingat mig att skriva 500 ord när jag väl skriver och till slut med extra uppbådad disciplin blev jag klar att lämna ifrån mig manuset.

“Jag har tvingat mig att skriva 500 ord när jag väl skriver och till slut med extra uppbådad disciplin blev jag klar.”

Jag vann en tävling på Bokmässan där priset var en lektörläsning av ett första kapitel och det gav en hel del input och uppmuntran. Bland annat fick jag tipset att låta min nutida huvudperson Emma ha en egen hemlig historia och jag hittade på hennes försvunna tvillingsyster Lovisa.

Jag köpte också en lektörsläsning av hela manuset när det var klart och efter det putsade jag på det lite till efter hennes råd. Bland annat gjorde hon en lista med alla personnamn jag hade i boken. Den bestod av över 200 namn och fick mig att inse att jag inte måste nämna alla vid deras riktiga namn bara för att det är en verklig historia utan det går bra att skriva ”grannen”, ”kvinnan i marknadsståndet” etc.

Det tog också lång tid att få napp från ett förlag. Jag skickade till många i två omgångar.

miljöbeskrivningar

Jag är utgiven traditionellt. Jag har inte betalt något för min utgivning. Jag blev kontaktad av Lava förlag som ville ge ut manuset som ljudbok. Men eftersom jag absolut ville ha boken även i tryckt format så stod jag på mig kring det. De ville gärna ge ut den och lovade att också ge ut den i tryckt form.

Min bok gavs ut under coronapandemin vilket gjorde att jag enbart har haft kontakt med förlaget via mail och telefon. Det har känts lite opersonligt och jag hade nog förväntat mig mer kontakt och mer resonerande kring boken. Men samtidigt har det känts som om de är proffs och allting har flutit på. Det tog ungefär så lång tid som jag förväntat mig. Boken kom ut under sommaren 2021 och ljudboken kom den 28 oktober i år. Om jag ville ha ett känt namn som skulle läsa in boken hade jag själv fått betala en hel del men det gjorde jag inte. Det kändes ekonomiskt väldigt osäkert.

skrivarkurser för ungdomar

Mer om Petra Nyberg

Ditt bästa tips till den aspirerande författaren: Jag tror det är klokt att låta en professionell lektör granska texten innan du skickar den till förlag. Det ger mycket att någon neutral person ser på texten med nya ögon och du får hjälp att se manusets svagheter och styrkor.

Var hittar man din bok: Missgärningar finns i de vanliga nätbutikerna och hos ljudbokstjänsterna. Vill man ha ett signerat ex. kan man kontakta mig via min hemsida.

Skriver du på något nytt just nu? Ja, min tanke är att skriva en trilogi. Jag skriver på nummer 2 där jag fortsätter att skriva om verkliga historiska fall. I den här boken planerar jag att avslöja en del av min huvudperson Emmas mörka historia. Jag skriver också om ett verkligt fall som utspelades under 1970-talet och ett dödligt familjedrama 1853.

Vad läser du själv för böcker? Just nu har jag fastnat helt för Karin Slaughters böcker. Hon skriver otroligt bra och gripande och jag betar av dem i en följd. Jag gillar också biografier. Den senaste jag läste var Märta och Hjalmar Söderberg – en äktenskapskatastrof. Rekommenderas. Jag kan också nämna en speciell bokserie om en kvinnlig rättsläkare i 1100-talets England: The mistress in the art of death av Ariana Franklin som jag tycker är underskattad.

Kontakt Petra Nyberg

Jag har en hemsida: petranyberg.se och ett instagramkonto @petra_charlotte_nyberg. Där postar jag i och för sig inte enbart skrivrelaterat utan mest privat.

Författarporträtt: Fotograf Pia Skoglund

Vill du precis som Petra Nyberg dela med dig av din författarresa i ett kommande författarporträtt?
Om du som läser detta har publicerat något (egentligen enda kravet för att få vara med) och känner att du kan tänka dig att berätta om din författarresa, så kontakta mig gärna! Då får du ett formulär tillbaka som du kan ha till grund när du skriver ihop ditt porträtt. Du når mig på jenny.hansson@midgardsormen.nu eller genom kontaktformuläret som finns här.

Årets första gäst var Kent Klint Engman som berättar om sin egen utgivning av sina fantasyinspirerade böcker, besök gärna hans porträtt här.

Förra årets gästskribenter finns nu samlade på den här samlingssidan, besök den gärna och kika in till några av mina härliga författarkollegor!

Nyhetsbrev

Missa inga nyheter på bloggen – prenumerera på mitt nyhetsbrev. 

Vanligtvis skickar jag ut ett inlägg per månad. Där delger jag nyheter på bloggen och reflekterar lite allmänt kring skrivande.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *