förslag på sidan
Skrivande

Att skapa en skrivrutin

Har du avgett nyårslöftet att skriva mer men ännu inte fått papperet mot pennan (eller kanske snarare fingrarna mot tangenterna)? Du är inte ensam, det kan ta lång tid att skapa en skrivrutin! Men det finns knep.

Att skapa en skrivrutin – ett måste för att ta skrivandet på allvar

Precis som du lägger grunden för din hälsa genom att boka tider när du ska till gymmet så måste du ta dig tid för ditt skrivande. Det är lätt att tro att alla författare magiskt hittar sin skrivtid i stugan på kusten eller vid en sandstrand vid Medelhavet eller på andra sidan jorden. Men faktum är att de flesta författare faktiskt är hårt arbetande knegare – precis som du – de också. Senaste statistiken jag tog del av visar att ungefär 100 personer i Sverige kan leva heltid på sitt skrivande. Det innebär att de flesta måste hitta och avsätta tid för att få någonting på pränt.

Att arbeta så hårt med ett manus att det håller för utgivning tar tid. Mycket tid. Mer tid än att vad som går att mäta i kronor och ören (för gör man det så blir man deprimerad). Sätter man skrivandet längst ner i listan varje gång så kommer man därför inte skrapa ihop tillräckligt med tid. Kanske tänker du att du ska skriva lite i slutet på varje dag – om du hinner. Det är oftast ingen bra strategi eftersom du då lagt din tid och kraft på annat den dagen. Du har inte prioriterat ditt skrivande helt enkelt.

lektör, redaktör och korrekturläsare

Det här är mina bästa tips för aspirerande författare som vill hitta mer tid till sitt skrivande:

  • Tid är inte någonting du automatiskt får utan något du måste ta dig. Reservera en eller ett par tillfällen i veckan åt ditt skrivande och se det som att boka in vilken aktivitet som helst. Om det blir en kvart eller en timme spelar mindre roll, det är regelbundenheten som är viktig.
  • Skriv även när det tar emot, så småningom blir det lättare och du kommer snarare ha svårt att skriva. Men det kan ibland vara en lång startsträcka och uppehåll blir ganska snart till svackor. Regelbundet skrivande ökar din skrivlust och minskar risken för skrivkramp.
  • Utnyttja ”dolda tider”, till exempel en lunchrast eller fikarast i veckan (man behöver ju inte bli hardcore som jag och utnyttja varenda sekund).
  • Hitta tidstjuvar i din omgivning. Jag ser ibland människor som klagar på att de inte hinner skriva på sin bok i sociala medier. Men frågan är hur mycket tid de då spenderar på att klaga på sociala medier istället för att sätta sig ner och skriva? Jag har själv begränsat mitt användande av sociala medier för att hinna med skrivandet. Länkar en artikel från Ny teknik där författaren Sara K. Peck reflekterar kring detta. Tv- och filmtittandet har också minskat för mig, men eftersom filmer och serier innebär övning även i romanstruktur så blir det att jag tittar emellanåt (eller för ren avkoppling ibland, det kan ju faktiskt behövas). Kanske har du något annat som tar tid och energi från dig så att du inte hinner skriva?
  • Sätt mål med ditt skrivande, det kan vara alltifrån att du ska hinna skriva en timme i veckan till att du vill ha en färdig bok till sommaren.
att skapa en skrivrutin

Att skapa en skrivrutin tar tid

Tänk på att det tar tid att skapa skrivrutiner. Vi människor är vanedjur och byter inte gärna ett upplägg som funkat innan eftersom det är tryggt. Det kan alltså bli lite påfrestande att skapa nya rutiner, men var ihärdig och fortsätt. Om du satt ribban för högt från början – sätt hellre nya och enklare mål så att du verkligen når dem istället för att sluta helt. Det blir annars som att försöka springa milen första gången du sätter fötterna i löparskorna.

Länktips - att skapa en skrivrutin

Från tidstjuv till effektivt redskap – artikel från Ny teknik om sociala medier som tidstjuvar. Klicka här för att komma direkt till artikeln.

Jag har tidigare skrivit ett blogginlägg om en annan åkomma som kan hindra kreativiteten, nämligen skrivkramp. Klicka här för att läsa mer.

Dagens övning - att skapa en skrivrutin

Två korta, men helt väsentliga övningar i dag:


Se över ditt schema och eventuella tidstjuvar
Sätt mål för ditt skrivande

PS. Mytomanen på Maderia har fått släppdatum...

Du har väl inte missat att min ljudbok nu har fått både omslagsillustration och uppläsare samt finns sökbar på Storytel? Läs mer här.

Behöver du ytterligare hjälp och lotsning vidare i ditt skrivprojekt?

Behöver du ytterligare hjälp och lotsning vidare i ditt skrivprojekt? Jag hjälper dig gärna vidare i rollen som lektör eller skrivcoach, du hittar mina lektörstjänster här.

Nyhetsbrev

Missa inga nyheter på bloggen – prenumerera på mitt nyhetsbrev. 

Vanligtvis skickar jag ut ett inlägg per månad. Där delger jag nyheter på bloggen och reflekterar lite allmänt kring skrivande.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *