samlingssida för egenutgivare
Skrivande

Skönlitterär målgrupp

Många aspirerande författare tänker att de vill skriva för en bred målgrupp, ”jag vill skriva en bok för alla”. Problemet med det i princip inte går att skriva en bok för ”alla” eftersom de personliga preferenserna spelar stor roll för en läsare. Därför är det viktigt att du tänker efter vilken skönlitterär målgrupp du skriver för.

Skönlitterär målgrupp – vad innebär det?

Så vad innebär det att skriva för en skönlitterär målgrupp? Det innebär rent krasst att du ringar in vem eller vilka grupper du tror kommer kunna vara intresserade av att läsa din bok. Tänk utifrån följande preferenser:

  • Genre? Vilken typ av genre skriver du inom, olika genrer har nämligen olika preferenser. I en deckare förutsätter läsaren att det förekommer ruskigheter och att detektiven tar fast brottslingen, i en romance förutsätter läsaren att kärleksparet får varandra. Och så vidare.
  • Ålder? Vilket åldersintervall tror du att din tänkta bok tilltalar? Försök hellre ringa in ett mindre spann än ett för stort, speciellt viktigt vad gäller barnböcker. Kika på vilka åldersgrupper som olika förlag och/eller bokhandlare/bibliotek delar in böckerna i på barn- och ungdomsavdelningen.
  • Stil och ton. Anpassa språket efter din målgrupp. Skriver du en humoristisk feelgood, en barnbok eller en fackanpassad text?
  • Speciell typ av intresse? Skriver du en resebok eller annan typ av fackbok så måste du också ta hänsyn till hur många som kan tänkas vara intresserade av just det du skriver. Är boken för snäv? För bred?
  • Biografier? Om du skriver en självbiografi eller en biografi om någon släkting eller liknande. Tänk på att de rent personliga erfarenheterna måste göras intressanta i ett större perspektiv för att någon annan ska ha intresse av boken. Att skriva en biografi med skönlitterära inslag kan därför vara en bra idé. Däremot blir det ibland en krock mellan författarens ”såhär gick det till, varje ord ska vara som det verkligen var” till förläggarens ”du måste utveckla en inre resa och insikt samt skarva lite med sanningen”. Se till så att du skriver den bok du själv vill – men vill du ha möjlighet att bli utgiven så kommer du med största sannolikhet behöva tänja en del på sanningen. Det finns en anledning till att filmer av den här typen ofta har en text där det står ”inspired by true events” eller liknande. Inspired innebär ju just det, att den är inspirerad av händelserna, inte att allt är dagsens sanning.
skönlitterär målgrupp

Ett exempel på hur man inte bör göra

I den brittiska serien Black Books av Graham Linehan har innehavaren Bernard Black en bokaffär. I ett avsnitt (säsong 3, avsnitt 2 Elephant and Hens) ska Bernard och kamraten Manny försöka skriva en barnbok. Hela avsnittet driver med den skapande processen som behövs för att skriva en bok – första utkastet blev över 1000 sidor och utspelade sig under Stalintiden i Ryssland. En barnbok!?! Ja, det här är väl kanske ett bra exempel på att man bör känna sin målgrupp… Men hur gick det med det färdigställda exemplaret? Den som ser avsnittet får se, det här är ju liksom inte spoilerbloggen.

Men med det sagt är det viktigt att tänka över vem ens tänkta målgrupp är. Du behöver inte ha koll på det enbart när du skriver utan också när du marknadsför.

FAQ

FAQ - skönlitterär målgrupp

Måste jag redan när jag börjar skriva ha målgruppen klar i huvudet? Varje författare arbetar på skilda sätt och det går aldrig att ge ett råd som är perfekt för alla. För mig underlättar det att ha målgruppen klar innan jag börjar skriva, men det går absolut att starta ändå. Om du inte har målgruppen klar innan så måste man dock vara beredd på att under redigeringsprocessen lägga ner mer kraft och energi för att anpassa manuset till den målgrupp du slutligen bestämt dig för.

Jag vet inte riktigt inom vilken genre jag skriver – måste jag veta det? Det korta svaret: Om du vill bli utgiven så bör du veta vilken genre du skriver inom eftersom det kräver att du anpassar ditt språk och din handling till det din publik förväntar sig. Om du vill sälja bra som egenutgivare eller hybridutgiven funkar det på samma sätt. Har du egna hårda principer om vad som du vill ha med i ditt manus så är det såklart också okej, men då måste du vara inställd på att ditt verk kanske inte når en bred massa.

Blandgenrer? När jag blev antagen med MYTOMANEN PÅ MADEIRA som är en feelgood med deckarinslag så meddelade förlaget att de önskade att jag drog ner på deckardelen eftersom ”ren” genrelitteratur generellt sett säljer bättre. Redan efter testläsningen var jag lite förvånad eftersom några av läsarna sa ”Jag visste inte att du skrev en deckare!?!” och nej, det gjorde jag ju inte, för mig var detta en feelgood. Lite förvånad blev jag kanske med tanke på att trenden det senaste även gått mot lite mysigare deckare, men det kanske är just det som är problemet… En deckare med feelgoodinslag funkar medan läsaren av ren feelgood förväntar sig just det och enbart det. Att blanda genrer är alltså uppenbarligen inte alltid en god idé. Men trender kommer och går, så det är också bra att vara medveten om.

Min bok passar ingen genre – vad gör jag då? Att dela upp genrer i ytterligare subgenrer har blivit på modet. Det finns liksom inte längre bara facklitteratur och skönlitteratur längre. Fantasy har länge varit en etablerad genre, men det har kommit fler och fler olika genrer under senaste åren. Feelgoodlitteratur har funnits länge men har fått sällskap av begrepp som chic-lit och romance. Vidare finns blandgenrer inom de flesta genrer. Inom t.ex. fantasy finns historisk paranormal fantasy (japp, bokförlaget Seraf hade en novelltävling på exakt det temat under hösten). Om du inte kan hitta en genre till din bok så föreslår jag att du gör ett besök på bokhandeln eller biblioteket för att se om du kan hitta någon liknande bok. Många böcker som inte är ren genrelitteratur kallas i dag annars för samtidsroman (dvs. en skönlitterär genre) och du kan alltid ange att du skrivit en skönlitterär roman och sedan beskriva handlingen. Rent utpekad genre behöver du inte alltid ange när du skickar till förlag.

lektör, redaktör och korrekturläsare

Länktips - skönlitterär målgrupp

Se gärna på serien Black Books. Hela serien är sevärd, men avsnittet om att författa en bok finns alltså i säsong 3, avsnitt 2: Elephant and Hens. Du kan läsa mer om boken och vad som händer med den på den här sidan, men den spoilar så jag rekommenderar verkligen att du ser avsnittet först.
Egenutgiven? Hybrid? Om dessa ord är grekiska har jag skrivit ett inlägg om olika sätt att ge ut sin bok, du hittar det här.

Dagens övning - skönlitterär målgrupp

Vet du redan vilken målgrupp du skriver för? Om inte, fundera en vända till. Hur ser du att din text är anpassad för just den målgruppen? Om du inte ser det behöver du arbeta mer med texten. Låt människor som tillhör din målgrupp läsa texten och komma med feedback och förändringsförslag.

Skriver du i en genre du inte är så bekant med? Gå gärna till bokaffären eller biblioteket och se över sortimentet. Köp eller låna böcker i genren och läs in dig. Du kommer att se både liknande och olika drag mellan böckerna.

PS. Mytomanen på Maderia har fått släppdatum...

Min personliga höjdpunkt i år var så klart när min egen debut-feelgood fick både omslagsillustration och släppdatum samt uppläsare (Fredde Granberg, hur gick det till liksom!?!). Boken finns redan sökbar på Storytel? Läs gärna mer här. Du kan också besöka Storytels sida direkt, den finns här.

Behöver du ytterligare hjälp och lotsning vidare i ditt skrivprojekt?

Behöver du ytterligare hjälp och lotsning vidare i ditt skrivprojekt? Jag hjälper dig gärna vidare i rollen som lektör eller skrivcoach, du hittar mina lektörstjänster här.

Nyhetsbrev

Missa inga nyheter på bloggen – prenumerera på mitt nyhetsbrev. 

Vanligtvis skickar jag ut ett inlägg per månad. Där delger jag nyheter på bloggen och reflekterar lite allmänt kring skrivande.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *