att lära sig skriva
Skrivande

Skönlitterär gestaltning – en introduktion

Jag har flera gånger tidigare nämnt det här som kallas gestaltning inom skrivarvärlden. Skönlitterär gestaltning flyter ihop med karaktär, gestaltning inverkar på miljön och så vidare. Jag har skrivit att gestaltning är en del av författarens verktygslåda. Egentligen tänker jag mig en följetong om gestaltning längre fram och det är anledningen till att jag inte skrivit så mycket om begreppet förut – för var ska man börja liksom? Men jag tjuvstartar ändå eftersom jag skrivit begreppet så många gånger utan att förklara det närmare. I dag blir det alltså en introduktion till begreppet skönlitterär gestaltning.

Vad är skönlitterär gestaltning?

För mig som är född 1986 och med mammas böcker från 80- och 90-talen som jag då slukade var skönlitterär gestaltning ett helt okänt begrepp fram till dess att jag gick en skrivarkurs – eller läste min första skrivarhandbok och fick höra talas om det här ordet. Skönlitterär gestaltning finns visserligen i äldre litteratur också, men den är inte lika påtaglig där då de böckerna ofta har en mer närvarande berättare och mer berättande text (vilket innebär en lite mer abstrakt gestaltning anser jag, undantag finns naturligtvis). Jag läste fler skrivarhandböcker, gick fler kurser och förstod fortfarande inte riktigt vad skönlitterär gestaltning verkligen innebar.

Det jag förstod var ungefär det här:

Jag ska inte skriva att Pelle är ledsen om det är den känslan jag ska beskriva. Istället ska jag ange hur det visar sig. Det är ingen slump att gestaltning på engelska kallas just show, don´t tell.

”En tår rann ner för Pelles kind.”

Nu har jag gestaltat istället för att berätta. Men har jag förmedlat att han är ledsen? Nja… de flesta av oss förknippar visserligen tårar med den känslan, men han kan lika väl vara irriterad, stressad eller nervös…

Börjar ni förstå varför jag tycker skönlitterär gestaltning är komplext?

skönlitterär gestaltning

Skönlitterär gestaltning vs. Berättande

Jag har träffat studiekamrater och även läst trådar på sociala medier om det här med skönlitterär gestaltning och det finns i princip två huvudläger där den ena sidan tycker att gestaltning i dag tillhör den moderna litteraturen men så finns det motståndarna som tycker att det hela gått till överdrift.

Det jag har hört från författare och även skrivledare är att konkurrensen om utgivningskontrakten är hårdare i dag än på t.ex. 80-talet. Skönlitterär gestaltning är förknippat med att frambringa känslor hos läsaren – vilket innebär en starkare läsupplevelse. Tycka vad man vill om den saken – men trenden böcker som är gestaltade snarare än berättande talar åtminstone om för oss att förläggarna tycker om gestaltning.

Vill du bli utgiven hos ett etablerat förlag är det i princip ett måste att du kan behärska din gestaltningsteknik. Jag säger i princip. Undantag finns alltid. Men jag har sagt det här förut – och jag säger det igen… varför försöka bli undantaget när nålsögat redan är tillräckligt smalt som det är?

Att utveckla huvudkaraktärer

Att lära sig skönlitterär gestaltning

Att börja från noll när man inte vet vad gestaltning är. Hur gör man? Och måste man verkligen gestalta allt?

Hur gör man: Läs mycket samtidslitteratur – här gestaltar författarna i större grad. Jag har själv som sagt alltid läst mycket, men främst äldre litteratur och klassiker. Dessa är allmänbildande men har inte gett mig speciellt mycket för att utvecklas inom modern skrivteknik. För mig blev det en pollett som trillade ner när jag gick en skrivkurs där vi fördjupade oss i begreppet parallellt med att jag läste en samtida feelgoodserie. Plötsligt så bara förstod jag – aha! Det är det här som är gestaltning!

Måste man gestalta allt? Nej. Däremot är det en konst att balansera mellan rätt mängd gestaltning och berättande. Det kräver övning, övning och så lite mer övning.

Dagens inlägg blev alltså en mycket kort introduktion till begreppet gestaltning. Kanske blev du inte så mycket klokare? Men det finns knep som jag kommer att ta i en senare följetong då jag tänker gå på djupet i gestaltningens värld!

Fler frågor om gestaltning? Ställ gärna en fråga i kommentarerna så tar jag med mig dem vidare till kommande inlägg om gestaltning!

redigeringstips från coacherna

Länktips - skönlitterär gestaltning

En sida som förklarar begreppet gestaltning på en väldigt övergripande nivå: https://oppetklassrum.wordpress.com/att-gestalta-anvanda-verb/

Jag har tidigare nämnt gestaltning i ett antal inlägg. Gestaltning är en del i författarens verktygslåda som jag tidigare skrivit om i det här inlägget.

Vidare är det för mig en personlig favorit att utmana mig själv att gestalta karaktärer utifrån olika miljöer. Det skrev jag om i ett av inläggen i föltetongen om miljöer. Du hittar det inlägget här.

Dagens övning - skönlitterär gestaltning

Studera människor. Det här är mitt absoluta favorittips att ge till dem som anlitar mig för lektörsomdömen. Jag brukar roa mig med att studera hur andra uppför sig när jag befinner mig på olika ställen. Hur rör de sig? Vilka känslor kan jag läsa mig till på avstånd? Vad säger de? Att gestalta är att försöka skapa ett levande porträtt av en annan människa och ju fler konkreta exempel du samlar på dig desto bättre.

PS. Mytomanen på Maderia har fått släppdatum...

Du har väl inte missat att min ljudbok nu har fått både omslagsillustration och uppläsare samt finns sökbar på Storytel? Läs mer här.

Behöver du ytterligare hjälp och lotsning vidare i ditt skrivprojekt?

Behöver du ytterligare hjälp och lotsning vidare i ditt skrivprojekt? Jag hjälper dig gärna vidare i rollen som lektör eller skrivcoach, du hittar mina lektörstjänster här.

Nyhetsbrev

Missa inga nyheter på bloggen – prenumerera på mitt nyhetsbrev. 

Vanligtvis skickar jag ut ett inlägg per månad. Där delger jag nyheter på bloggen och reflekterar lite allmänt kring skrivande.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *