kundomdömen
Författarporträtt,  Skrivande

Karaktärens röst (bonusinlägg om karaktärer)

Ni som har följt bloggen ett tag kommer väl ihåg att jag i somras hade en följetong om att skapa karaktärer. Nu är jag själv mitt uppe i första utkastet av ett nytt manus där jag ser de nya karaktärerna och deras egenskaper växa fram framför mina ögon. Men tro inget annat än att jag minutiöst planerat innan jag började skriva och ändå sker utvecklingen mitt i skrivandet i alla fall då varje karaktär får ett eget liv och en egen röst. Och just det här med karaktärens röst var något som jag tänkte att jag skulle dela med mig mer av i dag – i form av två lånade videos som ni hittar längre ner på sidan.

Kent Klint Engman som tidigare skrivit författarporträtt på sidan (du hittar det här) lägger ofta ut olika sorters videoklipp från sina bokprojekt och i ett av dem jag snubblade på ger han smakprov på hur hans karaktärer talar.

Karaktärens röst - en del av en trovärdig dialog

Nedan delar jag ett utdrag från inlägg om karaktärer del 5 (att levandegöra karaktärer, du hittar det här).

Trovärdig dialog. Japp, ytterligare något som jag ska djupdyka i i bloggen längre fram. Men att skapa trovärdiga dialoger är otroligt viktigt. Dialogen har visserligen enbart ett syfte – att driva din historia framåt på ett eller annat sätt, men det ska göras trovärdigt. Det innebär att läsaren helst ska kunna lista ut vem som talar utan att läsa talmarkören (dvs. vem som säger vad). Hur talar då din karaktär? På dialekt? Okej snabbkursen i dialog: Skriv inte långa meningar på dialekt eller ett annat språk än det du skriver på. Varför? För att det är sanslöst jobbigt att läsa… Däremot ger dialektala uttryck och vissa haranger på ett annat språk en extra krydda till din text. Jag menar vem minns inte alla kapten Haddocks märkliga uttryck i Tintin? Anfäkta och anamma!

Och vad hände när jag såg Kents video med helt underbara karaktärsgestaltningar som han använder när han spelar in!?! Det här skulle jag vilja dela som exempel på bloggen. I två korta klipp visar han det som det skulle ta mig x antal ord att skriva. Därför skrev jag och frågade honom. Får jag dela det här på min blogg? Och svaret blev ja, så i dag får ni återigen njuta av Kents fantastiska entusiasm kring sina böcker.

Kent Klint Engman delar karaktärens röst

Nedan följer två klipp där Kent delar med sig av smakprover från sina karaktärers röster i romanerna Snuten på dårön och den uppföljande boken Toner från förr. Lyssna och njut! Ge gärna Kent en eloge (och såklart lyssna på hela böckerna på valfri ljudtjänst).

Lägg också märke till att jag ovan anger att långa stycken dialekt blir jobbigt att läsa. Detta gäller naturligvis inte i en röstinspelning, lägg istället märke till hur dialekten förstärker Kents karaktärer.

Kanske förstår ni efter att ha kikat på videorna vad jag menar med att gestalta karaktärens röst. Det görs naturligtvis lite annorlunda i text, men det här med dialoger är också ett ämne som står på min lista för kommande inlägg.

Återigen ett stort tack till Kent Klint Engman som lånat ut sina filmer till mig! Han berättar mer om sin skrivprocess (och inläsningen samt utgivningen, han gör ALLT själv, en sann inspirationskälla) i det här författarporträttet från tidigare i år: Författarporträtt Kent Klint Engman.

Nybörjarkurs skönlitterärt skrivande

Karaktärens röst - länkar

Följ gärna Kent! Kent har en facebooksida ”Kent Klint Engman Författare” (klicka här), samt ytterligare en sida som heter ”Ångernjöte böckerna” (klicka här).

Delarna i följetongen om karaktärer:

Del 1, att skapa en huvudkaraktär hittar du här.
Del 2, hur jag byggde en huvudkaraktär hittar du här.
Del 3, att bygga ett persongalleri hittar du här.
Del 4, att namnge karaktärer hittar du här.
Del 5, att levandegöra karaktärer hittar du här.
Del 6, att ha flera huvudkaraktärer hittar du här.
Del 7, om motsträviga karaktärer hittar du här.
Del 8, om bakgrundsinformation hittar du här.
Bonusinlägg om karaktärer – med exempelövning, hittar du här.

PS. Mytomanen på Maderia har fått släppdatum...

Du har väl inte missat att min ljudbok nu har fått både omslagsillustration och uppläsare samt finns sökbar på Storytel? Läs mer här.

Behöver du ytterligare hjälp och lotsning vidare i ditt skrivprojekt?

Behöver du ytterligare hjälp och lotsning vidare i ditt skrivprojekt? Jag hjälper dig gärna vidare i rollen som lektör eller skrivcoach, du hittar mina lektörstjänster här.

Nyhetsbrev

Missa inga nyheter på bloggen – prenumerera på mitt nyhetsbrev. 

Vanligtvis skickar jag ut ett inlägg per månad. Där delger jag nyheter på bloggen och reflekterar lite allmänt kring skrivande.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *