Skrivande

Att skriva biografier

Att det är populärt att skriva en biografi för en kändis har väl inte gått någon förbi? Men trenden att skriva om verkliga händelser eller någons liv är faktiskt större än så, det är inte bara kändisarnas liv som det är hett att läsa om. Det är inte minst de senaste årens true crime trend ett bevis på – för ämnet är, tro det eller ej, populärare än någonsin! I det här inlägget kommer jag reflektera kring det här med att skriva biografier.

Att skriva biografier

Vad innebär det ens att skriva en biografi? Det är såklart lite olika med vad begreppet innebär för var och en, men för mig innebär det ungefär det som står i början av varje film med extra intressant innehåll, typ: Baserad på en verklig händelse.

Men en biografi kan naturligtvis vara HELT baserad på en verklig händelse, många skönlitterära författare som skriver om sitt eget eller en släktings liv (vilket är vanligaste typen av biografiskrivande) är mycket seriösa i research och vill göra allt så likt huvudkaraktärens äkta upplevelse som möjligt. När manusförfattaren i Hollywood anger att texten är baserat på en verklig händelse betyder det ofta att denne tagit sig friheter. Ibland ganska stora sådana. Baserad på en verklig händelse kan rent krasst innebära att en film om karaktärer som kämpar i skyttegraven i första världskriget kanske aldrig funnits på riktigt, det enda riktiga i den filmen är händelsen: första världskriget. Då är vi snarare inne på en skönlitterär berättelse – och inget fel i det. Men läsaren eller tittaren vill såklart inte bli lurad.

att skriva biografier

Vad klassas som en biografi?

Svårt att säga. Är en roman som handlar om Erik XIV en biografi? Ja, definitivt. Men den är också en historisk roman. Däremot behöver den ju inte vara skönlitterär. För mig kan man i dag dela upp genren biografi i två huvudgrupper:

  • Rena biografier (typ Herman Lindqvists historiska böcker)
  • Biografier med skönlitterära inslag

Biografi eller biografi med skönlitterära inslag?

Det du behöver bestämma dig för som biografiförfattare är om du ska ha en biografi som ren biografi eller med skönlitterära inslag. Det senare alternativet är oftast det som går bäst att sälja in till ett förlag. Men då måste du också hålla dig till skönlitteraturens spelregler och dramaturgiska kurva (och det kan ibland vara svårt för en biografiförfattare, speciellt om du skriver om en personlig upplevelse).

Observera att detta inte innebär att en ren historielektionsbok INTE behöver följa en struktur, för det behövs naturligtvis. Det här är dock något jag själv inte har kunskaper nog kring, så i det här inlägget kommer jag att fokusera på biografier med skönlitterära inslag.

att skriva biografier

Vad innebär det att en biografi har skönlitterära inslag?

Det innebär rent krasst att du skriver berättelsen i gestaltande form, som om den kunde ha varit påhittad och att huvudkaraktären (eller karaktärerna) gör en inre resa av något slag.

För att märka skillnaden mellan skönlitterära (gestaltande drag) och rent biografiska drag rekommenderar jag en lyssning på valfritt avsnitt av P3 historia. Där finns olika mellanspel där man får känna en historisk person som en karaktär genom dennes (eller någon som träffar dennes) ögon. Här används författarens verktygslåda till fullo där man målar upp en bild av både omgivning, känslor och karaktär. Sedan berättar Cecilia Düringer på ett berättande sätt mer om karaktären. Det är självklart inte utan vare sig inlevelse eller påpenslade drag, men det är stor skillnad på de båda sätten att få fram historien. Rent personligen tycker jag mycket bra om programmet och varvandet med gestaltande delar förhöjer upplevelsen helt klart.

Att skriva biografier - att följa en röd tråd

Som biografiförfattare kan det vara lätt att snöa in sig på nya trådar hela tiden. Men det är viktigt att du från början bestämmer dig för vilken som är din huvudhandling. Om du har en spännande släkting (eller eget liv) att skriva om så kan det vara lockande att vilja berätta om allt. Men du ska bara ta med och berätta om det som är viktigt för huvudhandlingen och din huvudkaraktärs utveckling. Det allra bästa rådet jag har för att undvika nya trådar är att du skriver ner de viktigaste handlingarna som måste vara med från början till slut. Det behöver inte vara en synopsis utan räcker med enstaka meningar. Många författare (även etablerade) kan inte strukturera på detta sätt och det är helt okej – men för mig personligen är det lättaste sättet att se till att ingen bihandling tar över huvudstoryn.

skicka manus till förlag

Mina bästa tips till biografiförfattaren:

  • Ringa in din huvudhistoria
  • Låt bihistorierna komma senare
  • En biografiförfattare kan få lätt att fastna i researchmaterialet. Research är viktigt – men sätt en gräns för hur mycket tid du bör lägga på research och avsätt tid till skrivandet. Skriv hellre på för att senare stryka om du behöver – det blir lättare att komma igång på det sättet.

I nästa veckas inlägg kommer jag att svara på några FAQ tillhörande ämnet. Ställ gärna frågor i kommentarerna så ska jag göra vad jag kan för att svara på dem i inlägget. Det går även att ställa frågor direkt i kommentarsfältet till nästa inlägg så lägger jag in dem i ett senare skede!

Länktips - att skriva biografier

P3 Historia finns där poddar finns eller samlade på den här länken hos Sveriges Radio: https://sverigesradio.se/p3historia

Och på tal om poddar… Lyssna gärna på Historiepoddens avsnitt 71 som handlar om – just det – biografier. Såklart lite mer ur ett historiskt perspektiv, men även där reflekterar Robin och Daniel lite kring det här med att en biografi behöver passa en dramaturgisk kurva. Historiepodden finns där poddar finns, men har också en sida på Facebook, den hittar du här: https://www.facebook.com/historiepod/

Dagens övning - att skriva biografier

Se över din historia i kronologisk ordning. Har du med för mycket eller för lite för att det ska bli en skönlitterär berättelse av det hela? (Den här övningen går att göra även på andra skönlitterära texter, dvs. inte bara biografier)

PS. Mytomanen på Maderia har fått släppdatum...

Du har väl inte missat att min ljudbok nu har fått både omslagsillustration och uppläsare samt finns sökbar på Storytel? Läs mer här.

Behöver du ytterligare hjälp och lotsning vidare i ditt skrivprojekt?

Behöver du ytterligare hjälp och lotsning vidare i ditt skrivprojekt? Jag hjälper dig gärna vidare i rollen som lektör eller skrivcoach, du hittar mina lektörstjänster här.

Nyhetsbrev

Missa inga nyheter på bloggen – prenumerera på mitt nyhetsbrev. 

Vanligtvis skickar jag ut ett inlägg per månad. Där delger jag nyheter på bloggen och reflekterar lite allmänt kring skrivande.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *