Författarporträtt Monica Ivesköld
Författarporträtt,  Skrivande

Författarporträtt – Monica Ivesköld

Dagens författarporträtt är skrivet av Monica Ivesköld som vid det här laget skrivit ett beaktningsvärt antal facklitteraturböcker – men som också är skönlitterär författare, egenföretagare och konstnär. Monica lottar också ut ett exemplar av boken ”FramgångsRIK & Lycklig” bland er som läser inlägget. För att delta skriver du en kommentar längst ner i inlägget (mer info finns i artikeln, så in och läs!).

Allt började i slutet av 80-talet när jag var anställd inom stora utbildningsföretag och fick förfrågan om jag kunde skriva kurslitteratur. Jag startade mitt företag – Milord Inspiration – och skrev på nätter och helger. Sedan dess har det blivit 67 egna fackböcker och ett stort antal inom de verksamheter som jag var knuten till. Många böcker avsåg IT vilket var förgängligt. Så snart program­leverantören kom ut med en ny version av programmet, fick boken skrivas om. Lika fort som den uppkom, dog den således.

“Så snart program­leverantören kom ut med en ny version av programmet, fick boken skrivas om.”

Framgångsrik och lycklig Monica Ivesköld

Detta pågick till 2013 då jag utkom med min fackbok ”FramgångsRIK & Lycklig” i vilken jag sammanställde 30 års insikter kring effektivitet, dvs att skapa mål och uppnå resultat, strukturera och planera för framgång och därmed lycka. Lycka leder till framgång men framgång leder inte alltid till lycka. Den boken är idag lika aktuell som den var då den lanserades. (Du läsa mer om boken genom att klicka här)

Vinn FramgångsRIK & Lycklig!

Jag lottar ut ett exemplar till den som ger bästa motivering för behovet att vinna. Du lämnar din motivering i kommentarsfältet längst ner på sidan. Deadline för tävlingen är den 18 mars!

En regnig dag i Norge tillsammans med mina två norska barnbarn, resulterade i min första publicerade barnbok – ”Pojkarna Bus och de 3 nycklarna”. Jag har skrivit barnböcker med mina egna flickor när de var små, men aldrig gett ut något.

Läs mer om boken genom att trycka här.

Pojkarna bus och de tre nycklarna monica ivesköld

Nu är även en ny barnbok på väg ut. Den heter ”Axel och sjöodjuret Fnurk” och den har jag skrivit tillsammans med mina svenska barnbarn.

2013 började jag skissa på skönlitterära noveller och romaner. Jag har skrivit under hela mitt liv. Fick min första skrivmaskin och kurs när jag var tio år. 2014 kom en av mina noveller med i den första antologin. Idag har jag deltagit i massor med antologier, faktiskt flera per år. 2018 hade jag en egen novelltävling som utmynnade i antologin ”Lyckliga tider” vilken jag var redaktör för. 26 härliga noveller, skrivna av 20 författare, blev resultatet.

Lyckliga tider Monica Ivesköld

Antologin publicerades 2019. Läs mer om den genom att klicka här.

I november deltog jag i antologin ”Jul igen 2021” (för fjärde året) och nu inom kort kommer antologin ”Musik” ut, i vilken en av mina noveller finns med.

Jag har skrivit åtta romaner. Den första lanserades i fjol, är en relationsroman och heter ”Porten till friheten”. Den börjar som feelbad och slutar som feelgood. (Läs mer om boken genom att klicka här.)

Romanen har jag skrivit från början till slut fem gånger under ca tio år, innan jag blev nöjd. Den finns både som tryckt, ljud- och e-bok. Huvudkaraktären är Henrietta. Hon finns även med i kommande romaner – ibland som huvudkaraktär, ibland som bikaraktär. Samtliga romaner är självständiga. Henrietta har en biroll i Elvira.

Porten till friheten Monica Ivesköld

På väg ut är nästa roman med titeln ”Elvira”. Den bygger, liksom första romanen, på en sann historia. Jag har intervjuat en kvinna under ett år och skrivit om hennes dramatiska liv. I maj i år fyller kvinnan 100 år så jag vill gärna att romanen hinner bli tryckt innan dess.

I fjol blev jag sugen på att skriva spänning. En ny roman med titeln ”Nils Kalv” är resultatet och på väg ut. Den inleds med en mordhistoria. Även där har Henrietta en biroll. Den romanen är fiktion från början till slut.

Övriga romaner som jag skrivit, ska inom kort redigeras och jag har börjat med en av dem – ”Förlöst”. Speciellt ett manus har en stark plats i mitt hjärta. Jag har alltid varit fascinerad av änglamakerskor och har studerat mycket kring dem. För något år sedan fick jag ett foto, taget av en släkting till mig som numera har lägenhet i Polen. Fotot var gripande. I ett öppet fönster stod en barnkorg och ovanför fanns en skylt på vilken det stod ”Mamma, låt mig leva”. Det fick således bli titeln på min roman. I Polen finns nämligen nunnor som tar emot oönskade barn via fönstret.

Min förhoppning är att jag ska kunna släppa så många som möjligt av mina romaner inom kort.

Mer om några av Monica Iveskölds fackböcker

Fackböckerna ”Handbok för textproduktion”, ”Redigera framgångsRIKT”, ”Bli framgångsRIK i Excel” och ”Börja skriva framgångsRIKT” utkom 2018-2021.

Monica Ivesköld fackböcker

Här kan du läsa mer om dem:

För att läsa mer om Handbok för textproduktion, klicka här.
För att läsa mer om Redigera framgångsRIKT, klicka här.
För att läsa mer om Bli framgångsRIK i Excel, klicka här.
För att läsa mer om Börja skriva framgångsRIKT, klicka här.

Många fler fackböcker är på gång. Tiden börjar bli knapp med tanke på min ålder. Jag har hela livet drivits av missionen att få andra att växa. Därför vill jag dela med mig av min kunskap innan jag blir alltför gammal.

En synopsis börjar ta form avseende nästkommande fackbok – en bok som kan hjälpa alla relationer att utvecklas personligen och förstå konflikter som kan uppstå. Kanske den rent av kan bli årets bok till bröllopspar.

Mer om Monica Ivesköld

Under mina 40 år som utbildare, har jag själv studerat oupphörligen och ständigt förkovrat mig inom nya ämnen. Allt började med att jag jobbade som sekreterare med språk och sedan vidareutbildade mig med en datateknisk examen 1981. Innan jag började arbeta med detta, hade jag även några år med fokus på hälsovård och patent. Sedan blev det IT-bubblan med fördjupningar inom multimedia, desktop-publishing, layout, kvalitet, försäljning och marknadsföring, kundservice, inköp och förhandlingsteknik. All kunskap har jag haft nytta av och kunnat förmedla vidare framför allt inom högskolan.

Monica Ivesköld

1990 blev jag en av Sveriges första, certifierade distanspedagoger. Det blev inledningen på en ny utbildningsera med projektledning och ledarskap som specialiteter. Jag kompletterade med litteraturhistoria och fördjupade mig inom affärsmannaskap och verksamhetsutveckling.

1997 blev jag certifierare för dåvarande datakörkortet. Sedan följde ett antal år med programmerings- och systemeringskunskap. Stora företag rekryterade och handplockade mig för att sedan ge mig ny utbildning. 2000 blev jag certifierad internationell projektledare, 2002 certifierad effektivitetskonsult, 2006 certifierad NLP-coach (neuro lingvistisk programmering) och 2007 certifierad verksamhetsanalytiker.

2006 fick jag diagnosen reumatism och 2009 drabbades jag av biverkningar av cellgifterna. Detta ledde till inflammation i gallblåsan som spred sig till bukspottskörteln och jag höll på att stryka med. Jag lovade mig själv att utbilda mig inom alternativa möjligheter för att må bra – om jag överlevde. 2009 utbildade jag mig därför till hypnoterapeut för att hantera smärtan. 2011 blev jag certifierad handledare för Chi Neng Qigong och gick även andra utbildningar både i näringslära och reiki-healing.

2010 blev jag certifierad inom Försvarshögskolan för att leda deras kurser inom ledarskap.

Därefter har jag gått ett hundratals olika kurser i skrivandets konst, både korta och årslånga, fysiska och online. Detta har lagt grunden för alla mina egna onlinekurser, både inom skrivandets hantverk och övrigt.

I hela mitt liv har jag målat och har en gedigen utbildning inom flera olika målartekniker. Under åren 1986-1996 ställde jag ut mina bilder. Här ser du några av mina bilder målade i akryl.

Monica Ivesköld akryltavlor

Idag har jag börjat trappa ner verksamheten inför pensionen. Jag har ca 30 onlinekurser som återförsäljare säljer och har några få uppdrag kvar inom högskolan. Mitt fokus ska bli att skriva på heltid.

Monica Iveskölds bästa tips till den aspirerande författaren

Jag rekommenderar alla att läsa mycket. Själv är jag bokrecensent sedan många år tillbaka och läser ca en bok i veckan. Vill du läsa mina recensioner kan du se dem varje måndag på www.monicaiveskold.se. Jag har även en annan blogg – www.resultat-direkt.se – där du får massor med må bra- och skrivartips.

Skriv råmanus utan att redigera. Tillåt dig att ”ful-skriva”. Det är viktigt att inse att skrivandet använder den kreativa delen av hjärnan och redigeringen den logiska. Blandar du, kan det hända att du får skrivkramp. Själv skriver jag ett råmanus på ca en månad, ofta efter ett års research. Sedan tar det ca ett år att redigera manuset, trots att jag har mallar för detta (vilka jag delar ut till de som köpt redigeringsboken).

Ha testläsare som kan ge dig idéer om förbättringar. Använd lektörer och redaktörer, professionella yrkesgrupper för omslag mm.

Jag går själv ett antal utbildningar just nu varav en skrivarkurs i att skriva reseskildringar, en större utbildning i mental träning med Joe Dispenza och många mindre utbildningar, både skrivarkurser och andra.

De svåraste lärdomarna inom skrivandets hantverk anser jag är:

  • Gestaltning
  • Dialog
  • Perspektiv och tempus

Dessa kan vi författare aldrig få nog av. Vi behöver ständigt bli påminda om möjligheterna till förbättring.

Jag önskar dig lycka till med ditt skrivande och din personliga utveckling.

lektör, redaktör och korrekturläsare

Monica Ivesköld - kontakt

Vill du följa mig i sociala medier, har du länkar till några av dem här. Jag har inlägg varje dag.

Linkedin: Monicaiveskold
Facebook: Milordinspiration och Monica.iveskold
Pinterest: Monicaiveskold
Youtube-kanalen hittar du här.
Instagram: Monicaiveskold

Vinn FramgångsRIK & Lycklig av Monica Ivesköld!

Framgångsrik och lycklig Monica Ivesköld

Monica Ivesköld lottar som sagt ut ett exemplar av boken “Framgångsrik & Lycklig”. Det enda du behöver göra är att skriva en kommentar med motivering till varför du vill vinna boken senast den 18 mars, du hittar kommentarsformuläret längst ner på sidan (Leave a reply).

Stort lycka till!

Vill du precis som Monica Ivesköld dela med dig av din författarresa i ett kommande författarporträtt?
Om du som läser detta har publicerat något (egentligen enda kravet för att få vara med) och känner att du kan tänka dig att berätta om din författarresa, så kontakta mig gärna! Då får du ett formulär tillbaka som du kan ha till grund när du skriver ihop ditt porträtt. Du når mig på jenny.hansson@midgardsormen.nu eller genom kontaktformuläret som finns här.


Årets första gäst var Kent Klint Engman
som berättar om sin egen utgivning av sina fantasyinspirerade böcker, besök gärna hans porträtt här. Kent har dessutom ställt upp och delat med sig av videor när jag ville illustrera hur en författare kan porträttera en karaktärs röst, kolla gärna in videorna i det här inlägget.
Petra Nyberg har skrivit den historiska romanen “Missgärningar”. Hennes porträtt hittar du här.
Boris Zetterlund har skrivit romanerna “Kabaré Vemod” och “Stumt ljus”. Hans porträtt finns här.
Lottie Barrklev har skrivit barnboken “Lille Lukas rymmer hemifrån” och även illustrerat utgåvan. Du hittar hennes mysiga porträtt här.

Förra årets gästskribenter finns nu samlade på den här samlingssidan, besök den gärna och kika in till några av mina härliga författarkollegor!

Nyhetsbrev

Missa inga nyheter på bloggen – prenumerera på mitt nyhetsbrev. 

Vanligtvis skickar jag ut ett inlägg per månad. Där delger jag nyheter på bloggen och reflekterar lite allmänt kring skrivande.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *