Nybörjarkurs skönlitterärt skrivande
Skrivande

Anföringstecken (eller det här med att skriva dialog del 2)

Dagens inlägg är uppföljaren till introduktionen om dialog förra veckan. Eftersom jag själv älskar att skriva dialog så kommer det bli ett antal i följetongen. Förmodligen skulle jag till och med kunna få ihop en egen liten bok om just dialogteknik… Nåja, innan jag spårar ur för mycket ska jag introducera dagens ämne, nämligen anföringstecken.

(Och skulle det vara så att du känner lite som jag – att det här ämnet gör dig lite sömnig. Kika in igen nästa vecka, då blir det lite mer livat när jag går in på området talmarkörer…)

Anföringstecken i Sverige – citattecken eller talstreck

Rubriken säger det mesta, det första du som författare bör göra innan du skriver dialog är att välja om du vill skriva repliker med citattecken eller talstreck. Den uppmärksamme följaren av bloggen har redan märkt att jag personligen använder citattecken (jag delade ju ett exempel från MYTOMANEN PÅ MADEIRA förra veckan). Min uppfattning är att just citattecken överväger i de flesta böcker som publiceras, åtminstone i skönlitteratur för vuxna. När det kommer till barnböcker är det dock lite vanligare med talstreck.

för egenutgivare

Spelar det någon roll vilket anföringsteknik författaren väljer?

Det korta svaret är nej. Men du bör lära dig de regler som finns för att skriva på det sätt du väljer. Det är nämligen en hel liten djungel. Eftersom det redan finns så många bra sidor med exempel på regler för detta så länkar jag några nedan i stället för att hitta på egna. Det absolut allra viktigaste är dock att du inte blandar de båda anföringsteknikerna!

Alltså:

“Välkommen hem”, sa Lotta. “Tårtan står uppdukad i köket.”

eller

– Välkommen hem, sa Lotta. Tårtan står uppdukad i köket.

Fler exempel, och långt mer utförliga än jag själv nånsin skulle få till, finns i länkarna!

anföringstecken

Hur lär man sig använda anföringstecken korrekt?

Dels kan man läsa på exempel (länkar som sagt några sidor nedan där inläggsförfattarna har bra koll på detta), men det bästa sättet för att lära sig ett hantverk är naturligtvis att utöva det! När jag lärde mig skriva repliker med citattecken och var osäker på hur något skulle anges så hämtade jag en utgiven bok och bläddrade i den tills jag hittade samma typ av replik där.

Nästa vecka ska jag (äntligen) börja skriva om hantverket dialog ordentligt. Temat på det inlägget är talmarkörer och tempus! Men innan dess får ni inte missa veckans gästporträtt skrivet av Thomas Alfredsson som via egenutgivning publicerat sina kåserier! Kika tillbaka på tisdag så finns hans porträtt uppe.

Länktips - anföringstecken

Berättarskolan skriver om det här med att välja mellan cittatecken och talstreck, du hittar inlägget här.
En matnyttig artikel om anföringstecken på Wrinspos hemsida där det också finns exempel på för- och nackdelar med respektive sätt. Inlägget finns här.
Mycket bra inlägg om formalian kring anföring med citattecken finns på Eva Sahlströms hemsida, du hittar inlägget här.
Överkursen om att skriva dialog finns på Anna Gables hemsida, fullt av formalia och bra tips! Du hittar inlägget här.

Fler delar i följetongen om dialoger:
Skönlitterär dialog – en introduktion, finns här.
Talmarkörer och tempus, finns här.
Puls i dialog, hittar du här.
Att gestalta genom dialog, hittar du här.
Trovärdig dialog, hittar du här.
Tua Burlin gästbloggar om historisk dialog, del 1 finns här.
Tua Burlin gästbloggar om historisk dialog, del 2 finns här.
Att redigera dialog, finns här.

Dagens övning - anföringstecken

Se över dialogen i ditt eget manus och kontrollera så att du antingen använder citattecken ELLER talstreck. Markera också passager där du är osäker på om du återgett tecken eller liknande på rätt sätt. Läs på och åtgärda.

PS. Mytomanen på Maderia har fått släppdatum...

Du har väl inte missat att min ljudbok nu har fått både omslagsillustration och uppläsare samt finns sökbar på Storytel? Läs mer här.

Behöver du ytterligare hjälp och lotsning vidare i ditt skrivprojekt?

Behöver du ytterligare hjälp och lotsning vidare i ditt skrivprojekt? Jag hjälper dig gärna vidare i rollen som lektör eller skrivcoach, du hittar mina lektörstjänster här.

Nyhetsbrev

Missa inga nyheter på bloggen – prenumerera på mitt nyhetsbrev. 

Vanligtvis skickar jag ut ett inlägg per månad. Där delger jag nyheter på bloggen och reflekterar lite allmänt kring skrivande.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *