Sabine Mickelsson
Författarporträtt,  Skrivande

Författarporträtt – Sabine Mickelsson

Sabine Mickelsson har främst deltagit i olika novellantologier och publicerat några veckotidningsnoveller, men hösten 2022 debuterar hon med bilderboken Gåblin och de vilda dammråttorna (Visto förlag, målgrupp 3–6), tätt följt av första boken i hennes urban fantasy-trilogi (Seraf förlag, målgrupp unga vuxna och vuxna). Här kommer hennes inspirerande porträtt!

 

Bokstäver har alltid fascinerat mig, det är kanske det närmaste magi vi kommer i vår vardag. Jag minns hur jag stod och tittade på krumelurerna som täckte ett av stadens butiksskyltfönster, och det där pirret som uppstod när jag insåg att jag kunde tyda dem. Att de bildade ett ord. Där och då föddes ett slags intresse som tog sig uttryck i fantasifulla skoluppsatser och egna världar. Tack och lov hade jag mycket stöd hemifrån: föräldrar som högläste både böcker och serier, en farmor som lyssnade till precis allt vad jag skrev och en bästa vän som engagerade sig i alla mina manusförsök.

“Hur många gånger har jag inte tvivlat på mig själv och om jag alls kan skriva? “


Min skrivprocess har nog varit en knölig och krokig väg, från tre refuserade manus och en lång skrivpaus till två bokkontrakt inom ett par månader. Hur många gånger har jag inte tvivlat på mig själv och om jag alls kan skriva? Hur ofta har jag inte varit för trött för att orka ta ett manus hela vägen, på grund av sådant som skett på det privata planet? Men jag har aldrig gett upp. Är det något jag vill tipsa andra aspirerande författare om, så är det att våga vara envis. Hitta nya sätt att närma dig processen. Hitta det sätt som fungerar för just dig.

Sabine Mickelsson Gåblin och de vilda dammråttorna

Bilderboken Gåblin och de vilda dammråttorna har ett hybridkontrakt och vuxenfantasyn ges ut traditionellt. Det känns enormt värdefullt att få pröva på båda sätten.

Utgivningsprocessen har sett rätt lika ut för båda böckerna, trots att de ges ut på olika vis. Båda texterna har blivit testlästa och fått sig en lektörsgenomgång innan förlagen tog sig an dem, följt av redaktörsgenomgång och korr. Bilderboken har inneburit mest arbete, trots sina få sidor. Jag har samarbetat med en illustratör, vilket drog ut på tiden eftersom vi båda jobbade med bilderna. Den har också tagit fler rundor via redaktören (totalt sex genomläsningar). Nästa steg för bilderboken är att den ska skickas till tryck och jag ser verkligen fram emot att få hålla en fysisk kopia i handen. Vuxenfantasyn är halvklar, kan man säga. Den ska ännu bearbetas i samarbete med redaktör, innan det är dags för korrläsare och sättning. Men omslaget är spikat och det är superläckert!

att skriva biografier

Sabine Mickelssons bästa tips till den aspirerande författaren

Jag lyckades ju redan smyga in några tips, men vi upprepar dem: var envis och hitta det sätt som fungerar för just dig. Pröva ex. att anmäla dig till en skrivkurs eller låna skrivhandböcker på biblioteket. Och en skrivgemenskap kan vara guld värd. (Själv räknar jag både farmor och bästa vännen till gemenskapen, men även skrivkurskompisar och alla som jag träffar via de sociala medier där jag är aktiv.)

Mer om Sabine Mickelsson

Var hittar man din/dina böcker: Mina böcker kommer att finnas i alla de stora nätbokhandlarna, hos förlagen och fantastikbokklubben.se, och man kan även beställa dem via mig.

Skriver du på något nytt just nu? Jag jobbar vidare på del två och tre till vuxenfantasyn, men sitter även på ett manus för mellanåldern (en berättelse som fick bli kvar i skrivbordslådan när jag behövde fokusera på de projekt jag redan hade kontrakt för).

Vad läser du själv för böcker? Nämn några favoriter: Jag är svag för fantasy, pusseldeckare, barnböcker (ja, man kan absolut läsa barnböcker som vuxen), historiska berättelser och memoarer. Några klassiker är böckerna om Narnia och allt av Agatha Christie. Just nu läser jag också rätt mycket av Holly Black och Sarah J. Maas.

Hur kan den intresserade läsaren komma i kontakt med dig?

Hemsida: https://www.sabinemickelsson.com/
Instagram: https://www.instagram.com/authorsabinem/

Facebook: https://www.facebook.com/authorsabinem

TikTok: https://www.tiktok.com/@authorsabinem

mytomanen på madeira blir e-bok

Källförteckning bilder Sabine Mickelsson

Författarfoto: Josefin Westin Photography

Vill du precis som Sabine Mickelsson dela med dig av din författarresa i ett kommande författarporträtt?
Om du som läser detta har publicerat något (egentligen enda kravet för att få vara med) och känner att du kan tänka dig att berätta om din författarresa, så kontakta mig gärna! Då får du ett formulär tillbaka som du kan ha till grund när du skriver ihop ditt porträtt. Du når mig på jenny.hansson@midgardsormen.nu eller genom kontaktformuläret som finns här.


Årets första gäst var Kent Klint Engman
som berättar om sin egen utgivning av sina fantasyinspirerade böcker, besök gärna hans porträtt här. Kent har dessutom ställt upp och delat med sig av videor när jag ville illustrera hur en författare kan porträttera en karaktärs röst, kolla gärna in videorna i det här inlägget.
Petra Nyberg har skrivit den historiska romanen “Missgärningar”. Hennes porträtt hittar du här.
Boris Zetterlund har skrivit romanerna “Kabaré Vemod” och “Stumt ljus”. Hans porträtt finns här.
Lottie Barrklev har skrivit barnboken “Lille Lukas rymmer hemifrån” och även illustrerat utgåvan. Du hittar hennes mysiga porträtt här.
Monica Ivesköld har lång erfarenhet inom skrivarvärlden och har publicerat både facklitteratur och skönlitteratur, du hittar hennes porträtt här.
Thomas Alfredsson har gett ut kåseriboken “En äldre herre och hans väderspänningar” via egenutgivning, hans porträtt med glimten i ögat hittar du här.

Förra årets gästskribenter finns nu samlade på den här samlingssidan, besök den gärna och kika in till några av mina härliga författarkollegor!

Nyhetsbrev

Missa inga nyheter på bloggen – prenumerera på mitt nyhetsbrev. 

Vanligtvis skickar jag ut ett inlägg per månad. Där delger jag nyheter på bloggen och reflekterar lite allmänt kring skrivande.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *