Ellinor Wikman
Författarporträtt,  Skrivande

Författarporträtt – Ellinor Wikman

Ellinor Wikman har vid det här laget vana av att skriva då hon har kämpat med sin hobby även i hårda tider. Hon har tidigare publicerat via Books on demand (dvs som egenutgivare). Nu har hon precis debuterat med sin första kristna feelgood på Sjöbergs förlag. Här kommer Ellinors härliga porträtt!

Allt började sommaren 2016 när jag bestämde mig för att lära mig mer om att skriva självbiografiskt. Ett första utkast av min självbiografi ”Barnlängtan” var klart när sommaren var slut, men jag hade ingen tanke på att ge ut boken.

Det var först 2019 som jag började längta efter att ge ut min självbiografi, men att skicka den till ett förlag fanns inte på kartan. Jag var inte helt nöjd med mitt manus, så jag tog hjälp av lektören Marita Brännvall.

“Det var först 2019 som jag började längta efter att ge ut min självbiografi, men att skicka den till ett förlag fanns inte på kartan. “


Jag började också skriva ”Mitt liv med endometrios”, en bok där tjugo kvinnor berättar om sitt liv med sjukdomen. Februari 2020 gav jag ut dessa två böcker via Books on demand.

En natt i mars 2020 drömde jag om en feelgoodhistoria och när jag gick en promenad kommande dag fick jag fler idéer och började skriva min första kortroman ”Caisas resa hem”. Sedan dess har jag gett ut fyra kortromaner och en novell via Books on demand. När jag skrev ”Caisas resa hem” började jag längta efter att ge ut en bok via förlag.

att gestalta genom dialog

Min mamma har en fantastisk fantasi och jag är tacksam att jag ärvt hennes kreativitet. Så snart jag lärde mig skriva började jag skriva långa berättelser i mina skrivböcker i skolan. Det var det absolut bästa jag visste. Men det skulle dröja fram tills jag var i tjugofemårsåldern innan jag började drömma om att skriva en bok. Jag gjorde halvhjärtade försök, men värken orsakad av min endometrios stod i vägen för mig och mitt skrivande. Under alla år har jag dock skrivit dagbok varje dag.

November 2019 hittade jag en behandling som gjorde mig blödningsfri och näst intill smärtfri. Min kreativitet hade hindrats så av smärtan, en smärta som jag hade tre av månadens fyra veckor. Plötsligt kunde jag sitta och skriva i timmar. Fantastiskt!

miljöbeskrivning

Jag skickade Caisas resa hem till tre kristna förlag i mars 2020. Jag skrev bokens råmanus på mindre än en månad. Både Pärlan förlag och Semnos förlag hörde av sig innan sommaren och erbjöd mig hybridlösning för utgivning av min bok.

När jag kontaktade det tredje förlaget, Sjöbergs Förlag, svarade de snabbt på mitt mejl. De berättade att det skulle ta ett år för dem att läsa mitt manus och höra av sig till mig.

I mars 2021 gav jag ut kortromanen ”Slussvaktarinnan i Töcksfors” och novellen ”Sommaren med farfar” via Books on demand. Jag hade glömt bort att jag sänt ”Caisas resa hem” till Sjöbergs Förlag. Men en dag i mars exakt ett år efter att jag skickat mitt manus till dem, så hörde förlagets redaktör Sharon Elbaz av sig. Sedan dess har det blivit många mejl oss emellan. En otroligt spännande resa.

Slussvaktarinnan i Töckfors Ellinor Wikman

Bild på slussvaktarinnan i Töcksfors. Omslag illustrerat av konstnären Pernilla Ulldahl. Fotograf Essfoto

Kortromaner är ett format som är mycket svårt att få utgivet via ett traditionellt förlag och jag trodde inte att det var möjligt för mig att skriva en längre roman. Sharon Elbaz mejlade mig våren 2021 och skrev att förlaget var intresserade av en kristen feelgood med mycket kärlek och personlig utveckling. Jag fick en bokidé och började skriva.

“Jag hade glömt bort att jag sänt ”Caisas resa hem” till Sjöbergs Förlag.” 

Jag hade precis varit sjukskriven pga. kraftiga stressymptom och det kändes viktigt för mig att få skriva en feelgood om just utmattning.

Den 8 juni 2021 var jag klar med mitt manus, efter att ha anlitat både lektör och korrekturläsare. Sex dagar efter att jag sänt mitt manus till Sjöbergs Förlag och redaktör Sharon Elbaz kom det efterlängtade mejlet där det stod Vi vill ge ut ditt manus. Lyckan var total! Vilken dröm!

Ellinor Wikman nya äventyr väntar

Ellinor Wikman. Fotograf Essfoto.

Jag är så otroligt nöjd med resultatet, boken som jag skapat tillsammans med förlaget, men resan från det där fantastiska mejlet till dagen när boken äntligen är här har stundtals känts väldigt lång.

När avtalet var påskrivet i slutet av juni, så tänkte jag: Nu tar vi semester och så jobbar vi med mitt manus i augusti. Men dagen efter att jag skrivit på kom utlåtandet från redaktören som en chock för mig. Det var så mycket som förlaget ville att jag skulle ändra eller utveckla. Jag som trodde att skriver man avtal, så är boken i princip klar, så fel jag hade.

“När avtalet var påskrivet i slutet av juni, så tänkte jag: Nu tar vi semester och så jobbar vi med mitt manus i augusti. Men dagen efter att jag skrivit på kom utlåtandet från redaktören som en chock för mig.”

Jag ser möjligheter istället för problem, men behövde en natt för att sova på saken innan jag kavlade upp ärmarna och började arbeta med att förändra och förbättra mitt manus.

Flera kloka människor sa när det var som tuffast: ”Det här är för ditt manus bästa. Förlaget vet vad som krävs.”

Efter tre redigeringsrundor under sommaren 2021 skrev Sharon Elbaz att vi var klara i augusti. Wow! Så roligt!

Ellinor wikman kanske vi möts igen

Ellinor Wikman – Kanske vi möts igen (Sjöbergs förlag)

Därefter blev det sex månaders väntan. Under tiden skrev jag en fristående uppföljare och ytterligare två manus.

Januari 2022 blev en helt fantastisk månad för mig som författare. Jag är så otroligt tacksam över att Sjöbergs Förlag vill satsa på ”Kanske vi möts igen” och Sharon Elbaz är en fantastisk redaktör.

Jag fick FEM omslagsförslag i januari och alla var vackra. Ett av dem kändes så rätt, men förlaget kunde inte lova att det omslag jag önskade var det de valde. En vecka senare fick jag ett färdigt omslag och förlaget hade gått på min linje och valt det omslag jag tyckte allra mest om. Helt fantastiskt!

Det var först när jag fick omslaget som allt kändes mer verkligt. Boken fick ett ansikte utåt.

Det jag och Sharon Elbaz gjorde under januari månad var också att korrekturläsa manus en sista gång. Då hade mitt manus vilat i sex månader och det var så roligt att läsa det igen. Det kändes som om jag läste en roman, som någon annan skrivit. Så häftigt.

I februari kom boken ut på förlagets hemsida. Jag och redaktören började planera för bokrelease och bokpaket till recensenter. Jättekul!

Ellinor WIkman kanske vi möts igen

Bild: Privat foto

Ellinor Wikmans bästa tips till den aspirerande författaren

Jag kan verkligen rekommendera alla som skriver att resa till platsen där berättelsen utspelar sig. Miljöbeskrivningarna blir så mycket mer trovärdiga. Det är så fint att få gå i karaktärens fotspår.

I ”Kanske vi möts igen” reser den utmattade småbarnsföräldern Jonna till Helsjöns folkhögskola för att delta i deras trädgårdsterapi. Jag var så tacksam att Helsjöns folkhögskola har en så fin hemsida, där jag fick så mycket information om miljön, men jag kände ändå att jag ville resa dit. Det är så viktigt för mig att jag gjorde den resan. Foton från platsen har fått vara mitt sätt att marknadsföra boken fram till den dag jag fick omslaget.

kanske vi möts igen ellinor wikman

Ellinor Wikman: Bild från Helsjön som jag använt som marknadsföring innan omslaget fanns.

Mer om Ellinor Wikman

Var hittar man dina böcker: Mina egenutgivna böcker finns i Books on demands bokshop. Min första bok utgiven av ett förlag, Sjöbergs Förlag, finns att köpa på deras hemsida. ”Kanske vi möts igen” är min debutroman, den första bok jag skrivit som inte är en kortroman.

Skriver du på något nytt just nu?

Jag får ständigt nya bokidéer och just nu utvecklar jag den fristående uppföljaren, där Jonnas dotter vuxit upp och snart slutar gymnasiet. I nästa bok är André, Benjamin och Nelly huvudpersonerna.

Det är så spännande att se vad som kommer hända i framtiden med allt jag skriver. Nu när jag blivit utgiven av Sjöbergs Förlag känns allt möjligt.


Vad läser du själv för böcker? Nämn några favoriter:
Jag skriver feelgood med sorgkant och är inspirerade av ALLA böcker skrivna av Caroline Säfstrand. Hennes senaste bok ”Vingården för vilda drömmar” är fantastisk.

Hur kan den intresserade läsaren komma i kontakt med dig?
Instagram: @ellinor_wikman_author

Facebook: https://www.facebook.com/Ellinor-Wikmans-b%C3%B6cker-500455680119480

Ellinor Wikman signerar Kanske vi möts igen

Källförteckning övriga bilder Ellinor Wikman

Författarfoto som omslagsbild: Privat

Vill du precis som Ellinor Wikman dela med dig av din författarresa i ett kommande författarporträtt?
Om du som läser detta har publicerat något (egentligen enda kravet för att få vara med) och känner att du kan tänka dig att berätta om din författarresa, så kontakta mig gärna! Då får du ett formulär tillbaka som du kan ha till grund när du skriver ihop ditt porträtt. Du når mig på jenny.hansson@midgardsormen.nu eller genom kontaktformuläret som finns här.


Årets första gäst var Kent Klint Engman
som berättar om sin egen utgivning av sina fantasyinspirerade böcker, besök gärna hans porträtt här. Kent har dessutom ställt upp och delat med sig av videor när jag ville illustrera hur en författare kan porträttera en karaktärs röst, kolla gärna in videorna i det här inlägget.
Petra Nyberg har skrivit den historiska romanen “Missgärningar”. Hennes porträtt hittar du här.
Boris Zetterlund har skrivit romanerna “Kabaré Vemod” och “Stumt ljus”. Hans porträtt finns här.
Lottie Barrklev har skrivit barnboken “Lille Lukas rymmer hemifrån” och även illustrerat utgåvan. Du hittar hennes mysiga porträtt här.
Monica Ivesköld har lång erfarenhet inom skrivarvärlden och har publicerat både facklitteratur och skönlitteratur, du hittar hennes porträtt här.
Thomas Alfredsson har gett ut kåseriboken “En äldre herre och hans väderspänningar” via egenutgivning, hans porträtt med glimten i ögat hittar du här.
Sabine Mickelsson är författare med en mängd noveller bakom sig, nu debuterar hon också med en barnbok och en fantasytrilogi. Läs hennes porträtt här.

Förra årets gästskribenter finns nu samlade på den här samlingssidan, besök den gärna och kika in till några av mina härliga författarkollegor!

Nyhetsbrev

Missa inga nyheter på bloggen – prenumerera på mitt nyhetsbrev. 

Vanligtvis skickar jag ut ett inlägg per månad. Där delger jag nyheter på bloggen och reflekterar lite allmänt kring skrivande.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *