att skriva biografier
Författarporträtt,  Skrivande

Dialogens styrka – av Tua Burlin (Dialog i historiska romaner del 2)

Dagens inlägg är skrivet av Tua Burlin som nyligen debuterat med den första delen i en historisk romanceserie, “Konungens sändebud”. I dag delar hon med sig av exempel och tips kring hur en författare kan tänka när kring det här med att skriva dialog i historiska romaner. “Dialogens styrka” är del 2 i Tuas inlägg om dialog i historiska romaner på bloggen, del 1 hittar du här.

Dialogens styrka

Nedan följer några textutdrag ur “Konungens sändebud” för att exemplifiera hur jag försökt omsätta teorierna till praktisk tillämpning.

Exempel: Titlar och tilltal

Numera säger vi du till alla, och för den moderna läsaren är det klumpigt att läsa dialog där tilltalet sker i tredje person eller med titlar som ”herrn” och ”frun”. Jag använder detta grepp för att sätta tidsandan, men sparsamt, mellan personer som inte känner varandra. För mitt kärlekspar blev det snabbt tröttsamt att låta Matilda säga ”herrn” i var och varannan mening. Jag beslöt att skriva om scenerna och tidigt ”städa undan” det formella tilltalet. Men hur skulle jag göra det historiskt trovärdigt? Lösningen låg nära till hands. Jag lät Matilda överanvända titeln på ett hånfullt och extra klumpigt sätt, vilket väcker Tronds irritation. Dessutom har han i denna scen ett tydligt syfte med att få henne att sänka garden: han behöver hennes hjälp. Det väver jag in i en inre tanke, som hjälper till att göra skiftet från formellt till informellt tilltal trovärdigt.

Konungens sändebud exempel

Dialogens styrka Exempel 2

Oavsett om man skriver historiskt eller i nutid, är dialog en fantastisk möjlighet att kontrastera det uttalade ordet mot inre tankar. Jag vill avsluta med ett exempel där Trond kämpar mot sin växande förälskelse för Matilda. Hon riskerar att dömas till döden för sina brott, och han försöker skydda sitt hjärta genom att hålla henne på avstånd. Hon å sin sida vill hemskt gärna uppleva att bli förförd innan hon dör. OBS: Tille är Matildas smeknamn, och i Tronds scener tänker han på henne vid detta namn.

Dialogens styrka exempel konungens sändebud

Hoppas att du fått några intressanta inblickar i hur dialog kan användas!

– Tua Burlin

dialogens styrka Tua Burlin
Konungens sändebud Tua Burlin

Året är 1543 och fogden Ulf har just blivit knivhuggen. Förövaren är den unga Matilda, som brutit sig in i borgen i Klippvreta för att finna bevis på fogdens planerade förräderi mot kungen. Men Matilda fångas i flykten och fängslas.

Riddare Trond är hemligt utsänd av kung Gustav Vasa och vistas i borgen under falsk flagg. Han anar att den unga fången har värdefull information och fritar henne. Matilda vägrar dock att berätta det hon vet för någon annan än kungen och tillsammans ger de sig av på en strapatsfylld ritt.

Det är inte bara fogdens knektar de måste undkomma och skydda sig ifrån. Heta – men otillåtna – känslor blossar upp allt häftigare mellan Trond och Matilda. Trond är en ökänd kvinnokarl, men en jungfru som Matilda är förbjuden mark. Matilda har lovat sina vapenbröder att inte ge sig åt en man. Men åtrån är stark, går den att motstå? Och hur kommer Gustav Vasa reagera på Matildas avslöjanden?

Konungens sändebud är lika fartfylld och spännande som romantisk. Detta är den första delen i en trilogi om Matilda och Trond.

Boken finns i inbundet format och som ljudbok. Uppläsare är Gunilla Leining.

Mer om Tua Burlin

Instagram tuaburlin
Facebook Tua Burlin
Hemsida tuaburlin.se

Debutantbloggen: På följande länk finns alla mina inlägg samlade i kronologisk ordning:

https://debutantbloggen.wordpress.com/tua-burlin/

Tidigare inlägg om att skriva dialog

Skönlitterär dialog – en introduktion, finns här.
Anföringstecken, finns här.
Talmarkörer och tempus, finns här.
Puls i dialog, hittar du här.
Att gestalta genom dialog, hittar du här.
Trovärdig dialog, hittar du här.
Tua Burlin gästbloggar om historisk dialog, del 1 finns här.
Att redigera dialog, finns här.

Vill du precis som Tua Burlin gästblogga eller dela med dig av din författarresa i ett kommande författarporträtt?
Om du som läser detta har publicerat något (egentligen enda kravet för att få vara med) och känner att du kan tänka dig att berätta om din författarresa, så kontakta mig gärna! Då får du ett formulär tillbaka som du kan ha till grund när du skriver ihop ditt porträtt. Du når mig på jenny.hansson@midgardsormen.nu eller genom kontaktformuläret som finns här.

Nyhetsbrev

Missa inga nyheter på bloggen – prenumerera på mitt nyhetsbrev. 

Vanligtvis skickar jag ut ett inlägg per månad. Där delger jag nyheter på bloggen och reflekterar lite allmänt kring skrivande.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *