recensera mytomanen på madeira
Skrivande

Recensera Mytomanen på Madeira?

Få av er som frekvent följer mig via bloggen eller någon social media har missat att min debutroman Mytomanen på Madeira blir e-bok i regi av bokförlaget Saga Egmont. Och nu närmar sig releasen med stormsteg! Och för dig som verkligen inte kan bärga dig så finns det en annan möjlighet, kanske är du sugen på att recensera Mytomanen på Madeira?

Mer om Mytomanen på Madeira

Baksidestext:

Rasmus jobbar som säljare på en resebyrå med lysande omdömen. Men han har en hemlighet. Bilden på skrivbordet, där han världsvant poserar framför Mount Rushmore, är hundra procent fejk. Den längsta resan Rasmus någonsin har gjort var till Nordnorge. Han är ju livrädd för att flyga.

När Rasmus flickvän börjar drömma om ett Svensson-liv, samtidigt som bästa vännen Patrik ska skilja sig, blir det startskottet på ett riktigt skruvat äventyr. Plötsligt verkar det nämligen som världens bästa idé att söka jobb som reseledare på Madeira! Tillsammans sätter sig vännerna ner för att fila på sina ansökningar, som snart innehåller fler fantasifulla lögner än sanningar. Men vad gör väl en vit lögn eller två på ett CV? Ganska mycket, ska det snart visa sig, när de som nyblivna reseledare till slut landar på Madeira. Ryktet om deras otroliga meriter har spridit sig bland kollegorna. Nu är det upp till bevis.

Med en bekymmerslöst uppmålad fasad, utan en tanke på några konsekvenser, är det som upplagt för kaos på den portugisiska ön. Inte heller blir det bättre av att den norska kollegan Leah fångar Rasmus intresse – och snart nog även hans hjärta …

coverreveal mytomanen på madeira

Recensera Mytomanen på Madeira - Vad behöver du göra?

Kan du möjligen slå några av mina testläsare i deras jakt på uppmuntrande kommentarer? (Läs gärna igenom texten längre ner för några kommentarer kring tidiga läsares åsikter kring romanen)

Det hela är mycket enkelt. Jag har ett antal ex av e-boken som jag ber bokförlaget skicka över någon gång i juni. Du läser boken och recenserar på sedvanligt sätt i dina sociala medier. Eller där du når ut till folk.

Du anmäler intresse till mig via PM på sociala medier (eller kommentar på dagens insta-inlägg) eller skickar ett mejl till mig via kontaktformuläret som du hittar här. Om intresset blir större än det antal e-böcker jag får från förlaget går jag enligt principen först till kvarn!

PS. För att undvika anklagelser om fejkade recensioner så gäller samma jävsregler som för domare om du vill recensera Mytomanen på Madeira. Du hittar dem i Rättegångsbalken 4 kap. 13 §
PS2: (Dock kan denna regel undantas genom en fantastiskt bra muta!).

recensera mytomanen på madeira

Sagt om Mytomanen på Madeira

De flesta som lämnar in och blir antagna med ett manus har väl skrivit ett blivande mästerverk?

Tja … Det enda som egentligen står klart är att MYTOMANEN PÅ MADEIRA redan innan släpp samlat på sig ett antal åsikter…

Paralleller till Jönssonligan och Sällskapsresan

Nej. Jag är inte så förmäten att jag själv jämför mig med några av de största svenska filmunderverk som släppts (och ja, jag vet att Jönssonligan har en dansk förlaga). Men redan när Lind & Co. antog romanen drog de paralleller till Sällskapsresan, de bad mig även att förstärka dessa drag innan slutlig inlämning om jag hade lust. Och det klart jag hade.

En av mina tidiga testläsare skriver såhär:

“Grundidén är ganska kul och känns som en mix mellan Jönssonligan och Sällskapsresan  där huvudpersonen snubblar omkring insnärjd i sina lögner i en solig medelhavsmiljö. Rasmus och Patrik har vissa likheter med Sickan och Vanheden när de med växlande resultat trixar sig fram i tillvaron med hjälp av halvsanningar och lögner.” – TESTLÄSARE 1

recensera mytomanen på madeira

Trovärdighet

Jag skriver ibland på bloggen om det här med trovärdighet och att det är viktigt att läsaren kan förstå karaktärens motiv. Det blir dock vissa gånger smärtsamt uppenbart att man har misslyckats. Eller inte? När testläsaråsikterna går isär är det inte lätt att veta vilka förändringar som bör göras, speciellt inte när det handlar om trovärdighet för HELA STORYN!

I det stora hela tycker jag boken var väldigt underhållande och välskriven, träffsäkra och roliga liknelser som jag ofta log åt.  Texten flöt på fint och jag fastnade ingenstans. Tycker texten känns proffsigt skriven liksom. Karaktärerna känns trovärdiga. /…/Tack hur som helst för en underhållande läsning och jag läser gärna fler saker av dig 🙂 – TESTLÄSARE 2

“Först och främst – du skriver otroligt drivet och när man läser så flyter det bara på. Väldigt roligt att läsa, framförallt mot slutet.” – TESTLÄSARE 3

“Handlingen i korthet: ”En huvudperson tar lätt på sanningen, fejkar jobb på ö och inleder relation.” Detta  kan  säkert  vara spännande/småroligt för en yngre läsare tror jag men för mig  känns handlingen  lite tunn. Själva utgångspukten – att fejka ett jobb på det sättet som görs – känns osannolikt och är inte riktigt trovärdigt.” – TESTLÄSARE 1

röster om mytomanen på madeira

Karaktärer

Att läsaren kan relatera till minst en karaktär i boken är superviktigt (och då helst huvudkaraktären). Jag har själv pausat filmer och lagt bort böcker för att huvudkaraktären helt enkelt inte funkar för mig. Så det borde väl vara superenkelt att få till en karaktär som alla gillar om man vet om detta?

Nedan delar jag några omdömen om karaktärer som testläsarna angett om huvudkaraktären Rasmus och hans bäste vän Patrik. Som vanligt är de helt överens!

“Patrik är rent ut sagt ”taskig” mot Rasmus. Känns som ungdomar under 20.” TESTLÄSARE 3

“Jag uppfattade så definitivt inte Patriks handling som elak utan jag tänkte att det var en del av deras bromance-fasoner. Det sägs ju att vanliga kompisar är man hövlig mot men mot de allra bästa vännerna kan man tillåta sig välmenade otrevligheter utan att det blir konstigt. DOCK är det inte alls som “fattar” sånt och kan ta illa upp såklart.” – TESTLÄSARE 2

“Rasmus känns för mig inte direkt trovärdig. Jag stör mig lite på honom och hans bortförklaringar.” – TESTLÄSARE 1

coverreveal mytomanen på madeira

Dialog

Jag har flera gånger på bloggen berättat att jag ofta driver mina handlingar framåt med dialog. Så där måste väl alla vara överens om att det är top notch helt enkelt!?!

“Det är mycket dialog mellan personerna vilket kan tilltala en yngre publik men det kan bli lite enahanda. Vissa kapitel har en del berättande inslag som är mycket roligare att läsa än dialoger, enligt min mening. En mix av båda är bra. Personligen föredrar jag dock mer berättande och mindre dialog.” – TESTLÄSARE 1

“Sen måste jag berömma dig för det många dialogerna – kanske är det dom som driver historien fram så fort. Lättlästa och motiverade.” – TESTLÄSARE 2

hög tid att boka skrivarkurs

Sammanfattningsvis om du vill recensera Mytomanen på Madeira

Om du är sugen på att recensera MYTOMANEN PÅ MADEIRA så får du alltså vara beredd på att romanen kan ha problem med karaktärer, trovärdighet, dialog och tja … allt utom språk faktiskt. ALLA testläsare har varit överens om att boken är välskriven.

Du behöver med andra ord inte förvänta dig ett episkt mästerverk, men jag hoppas att du kanske trots allt får några avkopplande timmar från omvärlden.

PS. Jag har ju faktiskt ändrat en del i texten både efter synpunkter från testläsare och förlag efter dessa kommentarer mottogs. Men grundidén finns kvar.

Recencera Mytomanen på Madeira - länkar

Hur var det nu med det där med trovärdighet? Alla människor är ju superärliga jämt! Eller!?!

Klicka här för att lyssna på ett helt underbart klipp från Hamish & Andy som har ett radioprogram i Australien. De ringer upp en helt random person och ber killen ställa upp som referens för ett jobb. Tror ni han nappar?

Paolo Macchiarini var totalt ärlig innan han började experimentera med syntetiska strupar. Eller inte. Läs mer om fallet på SVT:s hemsida genom att klicka här.

En av mina absoluta favoritfilmer är Catch Me If You Can med Leo DiCaprio och Tom Hanks. Den är baserad på Frank Abagnale Jr:s lögner från början till slut. Faktum är att handlingen och huvudkaraktären också till viss del inspirerat mig till MYTOMANEN PÅ MADEIRA. För det är bara för kul när Frank ska försöka rodda alla möjliga situationer som han egentligen inte har en susning om hur det funkar. Läs mer på IMDB:s hemsida här. (Och när min man säger att det inte är trovärdigt att karaktärer kan falla direkt för varandra hänvisar jag alltid till bankscenen med Frank här. Nej, det är kanske inte trovärdigt, men med rätt karaktär i huvudrollen funkar det ändå naturligtvis!)

Och slutligen ett annat helt fiktivt exempel. Mister Bean åker till Los Angeles och låtsas vara doktor i konst (ja, det är säkert inte helt korrekt term, men ni fattar vad jag menar). Det ger upphov till en massa tokigheter. Läs gärna mer om Bean – den totala katastoffilmen här. (Bara titeln säger rätt mycket, eller hur!?!)

Smaken är som baken helt enkelt.
Och för författare som går i försvarsställning för sitt alster finns det också bot! Jag har tidigare skrivit om fenomenet i det här inlägget som handlar om att hantera kritik av bokmanus, klicka här för att läsa det.
Det handlar också om att hitta rätt testläsare till sitt manus, en läxa som jag lärt mig den dyra vägen. Du hittar inlägg om testläsare här.

hög tid att boka skrivarkurs

Mer om Mytomanen på Madeira

Romanen är sökbar på Storytel redan nu, spana gärna in och bokmärk! Du hittar länken här. Ljudboken släpps den 4 juli 2022. När Mytomanen på Madeira blir e-bok är preliminärt e-bokssläpp samma dag.

På min författarsida finns också information om mina böcker och medverkan i antologier. Kika gärna in, ni hittar sidan här.

Huvudkaraktären Rasmus dyker upp som exempel lite då och då i mina blogginlägg, i inlägg nummer två i följetongen om karaktärer berättar jag mer om hur han kom till, du hittar inlägget här.
I inläggen om dialog delar jag ett exempel från första kapitlet i MYTOMANEN PÅ MADEIRA i den del som handlar om att gestalta genom dialog, du hittar det här.

Någon gång ska jag också berätta mer om hela skrivprocessen och tillkomsten av boken, jag lovar!

Behöver du ytterligare hjälp och lotsning vidare i ditt skrivprojekt?

Behöver du ytterligare hjälp och lotsning vidare i ditt skrivprojekt? Jag hjälper dig gärna vidare i rollen som lektör eller skrivcoach, du hittar mina lektörstjänster här.

Nyhetsbrev

Missa inga nyheter på bloggen – prenumerera på mitt nyhetsbrev. 

Vanligtvis skickar jag ut ett inlägg per månad. Där delger jag nyheter på bloggen och reflekterar lite allmänt kring skrivande.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *