Flickan under eken nohiding förlag sommarsjälar 2022
Skrivande

Flickan under eken (eller hur en novell blev till)

Det är snart dags för release av NOHIDING Förlags novellantologi Sommarsjälar. Jag deltog i novelltävlingen och lyckades vinna en plats för min novell Flickan under eken. Och kanske är ni fler där ute än jag som undrar: Hur i hela världen gick det egentligen till?

En novelltävling med fantasytema

Temat för NOHIDING Förlags novelltävling under hösten 2021 var Sommarsjälar. Deadline var 1 januari 2022. Jag hade sett tävlingen skymta förbi då och då, men hade fullt upp med att oja mig över ett antal refuseringar som damp in för ett annat projekt. Någon gång i december kände jag att jag måste vända den negativa skrivtrenden där jag hade svårt att koncentrera mig på något annat än ett negativt tankesätt kring skrivandet. Det var då novelltävlingen dök upp i mitt huvud på nytt. Kanske skulle jag testa att skriva något helt annat än feelgood för en gångs skull.

författarresearch FAQ

Ovan: Omgivningarna vid slottsparken vid slottsruinen i Gräfsnäs.

Flickan under eken – en novell med övernaturliga inslag

Fantasygenren är inte helt obekant för mig. På gymnasiet gjorde jag mitt slutprojekt i årskurs tre om just fantasylitteratur: Där läste jag fyra böcker, sammanfattade de gemensamma punkterna och formulerade senare en novell med alla dessa ingredienser. Den novellen blev senare en roman. Och nej, du behöver inte börja googla. Den finns inte utgiven (den är allt för oredigerad och oläsbar än så länge, men vem vet om eller när den dyker upp igen). Jag hade redan tidigare intresserat mig för fantasygenren eller dess subgenrer, både i mitt eget skrivande och som läsare. Bäst tycker jag om litteratur som utspelar sig i vår värld men som har övernaturliga inslag. Sagan om Isfolket-serien är en sådan favorit. Och böckerna i den är ofta blandgenrer av någon sort. Ibland har de deckarinslag, ibland är de ren och skär romance. Några skräck. Men det övernaturliga löper som en röd tråd hela tiden.

Okej. Tillbaka till ämnet. Jag tänkte helt enkelt att jag skulle skissa på en novell med en hel del atmosfär, men som fortfarande utspelade sig i vår värld. Och var skulle man kunna sätta en sådan handling någonstans?

Det var då jag kom att tänka på Gräfsnäs.

Flickan under eken nohiding förlag sommarsjälar 2022

Ovan: Gräfsnäs Slottsruin

Gräfsnäs slottsruin

Som uppväxt i Vänersborg har jag besökt slottsruinen i Gräfsnäs (Alingsås kommun) väldigt många gånger. Ruinen ligger vackert belägen vid sjön Anten. Omgivningarna runtomkring slottsparken är helt magiskt fina! Det här är inte ett resereportage, men om du som läser detta inte varit där så rekommenderar jag verkligen ett besök till sommaren.

Slottet har också en spännande historia. Enligt sägnen uttalade en kvinna på 1500-talet en förbannelse över familjen som styrde slottet. Ingen skulle besitta slottet i mer än tre generationer och dessutom skulle byggnaden brinna tre gånger. Alltihop har slagit in.

Miljön och bakgrunden kändes således ganska klockren. Jag har ändrat en del detaljer och jag skriver aldrig i texten att det hela utspelar sig just i Gräfsnäs. Det skulle kunna vara en annan ruin med liknande förutsättningar. Men för mig är det viktigt att ha en klar bild över miljön. Och att vandra runt slottsruinen i Gräfsnäs är en besynnerlig upplevelse, det vilar en väldigt atmosfär över alltihop som är svår att beskriva. Vemod från en svunnen tid kanske. Och jag vill tro att jag lyckats förmedla den känslan även mellan raderna i novellen. Nuförtiden får man sällan gå in i ruinen, men ett tag stod alltihop öppet för det mesta på somrarna.

flickan under eken novell gräfsnäs

Till vänster ovan: En bild inifrån slottsruinen.
Till höger ovan: En bild utanför ruinen.

En huvudkaraktär utan tro på det övernaturliga

Med tanke på den spöklika bakgrunden behövdes en huvudkaraktär som vägde upp lite åt andra hållet. Och det var så Vidar kom till. En stabil kille med båda fötterna på jorden och som inte har speciellt mycket till övers för spökhistorier.

Vad händer när man sätter in en kille som han i en atmosfär som den på Gräfsnäs?

Ganska mycket skulle det visa sig.

Men eftersom Vidar knappast själv skulle besöka ett sådant ställe för att känna av vibbarna så fick jag helt enkelt se till att dra dit honom på annat sätt. Varför inte ordna en medeltidsmarknad där en kompis ska sälja saker? Kanske råkar kollegan bli sjuk och Vidar måste hoppa in – det är ju så vänner gör.

Ovan: En bild på ett av tornen i ruinen. Jag får nästan lite rysningar när jag tittar på den. Och då är bilden ändå tagen i dagsljus.

Flickan under eken

I slottsparken träffar Vidar Ebba, en flicka som verkar väldigt speciell. Och extremt blyg. Naturligtvis kan han inte undgå att bli nyfiken. Tillsammans upplever de mystiska upplevelser på området som får Vidar att vackla i sin tro på att det övernaturliga inte existerar.

Jag upplever det själv väldigt fint att spela på kontraster i litteratur, det är ofta sådant som skapar konflikter. Och konflikter är huvudingrediensen för att få till en bra handling. Ebba är således Vidars raka motsats.

Men när alltihop kryddas med lite kärlek så kan det väl inte bli fel?

hög tid att boka skrivarkurs
flickan under eken novellantologi

Ovan till vänster: Omgivningarna i Gräfsnäs slottspark. Så fantastiskt vackert!
Ovan till höger: Interiör från slottsruinen.

Så mycket mer tror jag inte att jag kan säga utan att avslöja för mycket. Jag hade inga större förhoppningar på novellen när jag skickade in den. I ärlighetens namn tänkte jag att det kanske skulle tilltala mer med en riktigt renrasig fantasynovell med alla de här ingredienserna som jag hittade under gymnasiearbetet. Men jag löpte ändå linan ut med min känsla och idé och plötsligt fick jag det där ”du är antagen”-mejlet som gick rakt in i hjärtat.

Coverreveal Sommarsjälar 2022

I NOHIDING Förlags antologi Sommarsjälar deltar jag med en novell. Release: Preliminärt 10/6 2022.

Novellen Flickan under eken handlar om Vidar som följt med en kompis för att stå på medeltidsmarknaden vid en slottsruin. Det går rykten om att ruinen är hemsökt men Vidar har aldrig trott på det övernaturliga. Under marknadsveckan träffar han Ebba, en flicka som är väldigt speciell och svår att komma inpå livet vilket triggar hans nyfikenhet. Tillsammans upplever de märkliga saker på området som får Vidar att vackla i sin tro. Finns det kanske något oförklarigt där ute ändå?

För mer information om antologin besök NOHIDING Förlags hemsida: https://nohidingforlag.com/

För mer information om mina pågående utgivningar besök gärna min författarhemsida, du hittar den här.

Länkar - Flickan under eken

Jag har tidigare skrivit ett inlägg om att delta i novelltävlingar, besök det gärna! Du hittar det här.

Veta mer om Gräfsnäs?
Gräfsnäsparkens egen hemsida med bland annat aktuella evenemang hittar du här.
På vastsvarige.com finns mer information om Gräfsnäs historia. Läs mer här.
På Alingsås hemsida finns också information om slottet och utflyktsmålet Gräfsnäs, läs mer här.
På Slottsguiden.se finns ännu mer info om Gräfsnäs plats i historien, här finns också mer fakta om bränderna. Du hittar den här.

Behöver du ytterligare hjälp och lotsning vidare i ditt skrivprojekt?

Behöver du ytterligare hjälp och lotsning vidare i ditt skrivprojekt? Jag hjälper dig gärna vidare i rollen som lektör eller skrivcoach, du hittar mina lektörstjänster här.

Nyhetsbrev

Missa inga nyheter på bloggen – prenumerera på mitt nyhetsbrev. 

Vanligtvis skickar jag ut ett inlägg per månad. Där delger jag nyheter på bloggen och reflekterar lite allmänt kring skrivande.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *