tillkomsten av mytomanen på madeira
Skrivande

Tillkomsten av Mytomanen på Madeira

I morgon är det dags för ljudboks- och e-bokssläpp av MYTOMANEN PÅ MADEIRA. Det är liksom fortfarande en ganska otrolig tanke att något som jag skrivit nu kommer delas med alla som vill ta del av mitt verk. Jag kan till och med så smått börja kalla mig författare. Kanske. I dagens inlägg berättar jag därför lite mer om tillkomsten av Mytomanen på Madeira (naturligtvis utan spoilers). Så välkomna in bakom kulisserna!

recensera mytomanen på madeira

Tillkomsten av Mytomanen på Madeira

Jag får ganska ofta frågan hur lång tid det tog att skriva Mytomanen på Madeira. Det är egentligen en ganska irrelevant fråga och jag kommer strax återkomma till varför.

Mytomanen på Madeira är en idé som jag påbörjade runt 2012. En början till idé om en kille som på fejkade meriter fick jobb som reseledare. Men mycket var annorlunda då mot den version som kommer er till del i morgon.

Det var aldrig någon självklarhet att jag skulle skriva feelgood. Och när jag började är jag inte ens säker på att begreppet användes så frekvent. Dessutom är det en del klassiska feelgooddrag som min roman inte ens kryssar av.

Feelgood ska traditionellt:

  • Handla om en kvinnlig karaktär som har trassel med kärlekslivet. Alternativt en person av äldre årgång som utför något spektakulärt som inte är förknippat med göromål för den här ålderskategorin.
  • Utspela sig på en mysig plats i Sverige.

Det finns naturligtvis fler krav på en feelgood än så här. Dessutom finns det nu för tiden också en hel del subgenrer till begreppet. Men allt det där är ju inte så relevant. Egentligen. Huvudsaken är att man försöker få till en jävligt bra bok som många vill läsa. (Och just det sistnämnda får vi väl se hur väl det kommer klaffa med min bok

tillkomsten av mytomanen på madeira

Nåja. Sommaren 2020 skickade jag en roman, 75 mil till Berlin, till ett antal traditionella förlag. Jag fick enbart tillbaka standardrefuseringar. Där och då bestämde jag mig för att gå en skrivkurs. Detta har jag berättat om i ett annat inlägg. Nu var det vinna eller försvinna som gällde. Jag fick en av de sista platserna till Jorun Modéns författarkurs 1 den hösten och förstod inte hur lyckligt lottad jag var förrän efteråt. Köerna ringlar normalt sett långa till hennes kurser och jag hade turen att halka in på ett bananskal.

Jag förstod dock snart att jag hade en bit kvar till att lyckas författa en text som andra ville läsa och som ett förlag skulle tycka tillräckligt bra om för att vilja bekosta utgivningen av. Och nederlaget efter 75 mil till Berlin var alldeles för färskt. Den behövde vila. Det var då jag grävde fram en gammal början på en roman, det som så småningom skulle bli Mytomanen till Madeira.

Enligt teorin och grunderna i författarkursen skrev jag på Mytomanen på Madeira. Lärde mig nya saker. Skrev om. Läste skrivarhandböcker. Skrev om. Lyssnade på skrivarpoddar. Skrev om. Anmälde mig till fler författarkurser. Skrev om igen. Under julen 2020 testläste några personer Mytomanen på Madeira (och lite mer om vad de tyckte kan du läsa om i ett tidigare inlägg, du hittar det här) och sedan skrev jag om lite igen. Efter det testade boken vingarna hos förlagen. Och så småningom fick jag napp hos Lind & co som ville ge ut boken som ljudbok. I ett senare skede  fick jag ett förlag även till min Berlin-bok och då lyckades jag också få sålt rättigheten för e-boken för Mytomanen på Madeira.

tillkomsten av mytomanen på madeira

Min lärprocess till ett läsbart manus finns alltså i Mytomanen på Madeira. Den är på inget sätt perfekt. Men det är en underhållande roman. I eget tycke i alla fall. Och jag är faktiskt stolt över den.

Det korta svaret på frågan hur lång tid den tog att skriva är alltså ett år. Men vägen fram till ett läsbart manus är betydligt längre än så. Det tog mig över 10 år innan jag fick ett tillräckligt färdigt utkast till 75 mil till Berlin för att ett förlag skulle tacka ja till antagning. Men det ska jag också berätta om en annan gång.

Flera av er är också nyfikna på miljöerna och handlingen i MYTOMANEN och hur den kom till. Jag har ibland till exempel fått frågan om jag varit i resebranschen. Men varför inte följa upp den frågan lite senare i sommar 🙂

Men det här med att MYTOMANEN PÅ MADEIRA inte uppfyller en del av vad de punkter som förlagen oftast tycker krävs av en feelgood då? Tja, någon gång måste man ju testa vingarna. Och jag tycker det funkar utmärkt med en manlig huvudkaraktär, faktum är att jag via en testläsare även tycker att det är dags för en ny feelgoodsubgenre – BROMANCE! För det är precis det namn som passar bäst här – och även på mina tre kommande feelgoodböcker. Mer om detta i ett eget inlägg – som jag lovar inte kommer dröja allt för länge!

Ja, det blev lite spretigt det här inlägget. Men mer om hur skrivprocessen gått till vet ni ju redan en del om – för jag delar ju flitigt med mig här på bloggen.

Mytomanen på Madeira

coverreveal mytomanen på madeira

Ovan: Omslaget till ljudboken.

Release: 4 juli 2022 som ljudbok på bokförlaget Lind & Co. Kommer finnas där ljudböcker finns. Den finns nu sökbar på Storytel, klicka här.

PS. Du vet väl att du kan vinna ett exemplar av e-boken i en tävling på Instagram? Jag heter @jennyviolahansson (eller så klickar du här). Följ instruktionerna från inlägg som publicerades 23/6.

Baksidestext:

Rasmus är stjärnsäljare på resebyrå och livet leker. Men när flickvännen börjar längta efter villa, Volvo och vovve känns det plötsligt som en lysande idé att söka jobb som reseledare tillsammans med bäste vännen Patrik. Rasmus är flygrädd och har aldrig rest längre än till Nordnorge, så han och Patrik förbättrar varandras ansökningar med fantasifulla lögner. Till sin stora lycka får de jobb på Madeira men väl på plats har de nya arbetskamraterna hört talas om deras fantastiska meriter och de två vännerna får fullt upp med att upprätthålla fasaden. När Rasmus inleder en relation med den norska kollegan Leah är kaoset ett faktum. hjärta …

Några testläsare om MYTOMANEN PÅ MADEIRA

“Grundidén är ganska kul och känns som en mix mellan Jönssonligan och Sällskapsresan  där huvudpersonen snubblar omkring insnärjd i sina lögner i en solig medelhavsmiljö. Rasmus och Patrik har vissa likheter med Sickan och Vanheden när de med växlande resultat trixar sig fram i tillvaron med hjälp av halvsanningar och lögner.” – TESTLÄSARE 1

I det stora hela tycker jag boken var väldigt underhållande och välskriven, träffsäkra och roliga liknelser som jag ofta log åt.  Texten flöt på fint och jag fastnade ingenstans. Tycker texten känns proffsigt skriven liksom. Karaktärerna känns trovärdiga. /…/Tack hur som helst för en underhållande läsning och jag läser gärna fler saker av dig 🙂 – TESTLÄSARE 2

“Först och främst – du skriver otroligt drivet och när man läser så flyter det bara på. Väldigt roligt att läsa, framförallt mot slutet.” – TESTLÄSARE 3

research till romanprojekt

Mer om Mytomanen på Madeira

På min författarsida finns också information om mina böcker och medverkan i antologier. Kika gärna in, ni hittar sidan här.

Huvudkaraktären Rasmus dyker upp som exempel lite då och då i mina blogginlägg, i inlägg nummer två i följetongen om karaktärer berättar jag mer om hur han kom till, du hittar inlägget här.
I inläggen om dialog delar jag ett exempel från första kapitlet i MYTOMANEN PÅ MADEIRA i den del som handlar om att gestalta genom dialog, du hittar det här.

Behöver du ytterligare hjälp och lotsning vidare i ditt skrivprojekt?

Behöver du ytterligare hjälp och lotsning vidare i ditt skrivprojekt? Jag hjälper dig gärna vidare i rollen som lektör eller skrivcoach, du hittar mina lektörstjänster här.

Nyhetsbrev

Missa inga nyheter på bloggen – prenumerera på mitt nyhetsbrev. 

Vanligtvis skickar jag ut ett inlägg per månad. Där delger jag nyheter på bloggen och reflekterar lite allmänt kring skrivande.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *