Skrivande

Bromance i litteraturen

När någon frågar vad jag skriver så svarar jag alltid feelgood. Det är en genre som oftast är tillräckligt etablerad för att folk ska ha hört talas om den (även om jag stött på undantag där också och då brukar jag förklara att det förenklat (och för att göra en parentes i parentesen VÄLDIGT FÖRENKLAT) innebär att boken ska ha ett lyckligt slut). På senaste åren har det dock blivit extremt populärt med subgenrer av olika slag. Egentligen tycker jag att det är sanslöst onödigt. För vad du kallar en bok eller vilken genre den har – ja, det är viktigt men inte ner på den millimeternivå som ibland görs. Nåväl. För att hänga med i tiden så är det väl ändå dags att presentera den genre jag verkligen skriver i på just den här detaljnivån. Och varför inte kalla genren för BROMANCE? För det är precis exakt just vad det handlar om (lägg också märke till hur exakt det verkligen blev med samma ord tre gånger i rad fast som synonymer).

bromance

Bromance är feelgood

I förra inlägget berättade jag om hur MYTOMANEN PÅ MADERIA kom till (du hittar det här). Egentligen var det alltså ett övningsprojekt i skrivandets hantverk som också senare ledde till bokkontrakt.

Genren jag anger när jag skickar in till förlag är feelgood. Men jag skriver också relationsromaner med romantisk twist. Alltså romantisk feelgood. Så långt är egentligen allt väl. Näst efter deckare och säkert en och annan drama eller sann, unik historia, så säljer feelgoodgenren väldigt bra. Men redan i förra inlägget beskrev jag hur min stil skiljer sig från de flesta feelgoodromaner som redan finns på marknaden.

Feelgood ska traditionellt:

  • Handla om en kvinnlig karaktär som har trassel med kärlekslivet. Alternativt en person av äldre årgång som utför något spektakulärt som inte är förknippat med göromål för den här ålderskategorin.
  • Utspela sig på en mysig plats i Sverige.

MYTOMANEN PÅ MADEIRA och även min kommande bok 75 MIL TILL BERLIN  har inget av det här, men uppfyller det andra som krävs av en feelgood, dvs. det strular en hel del innan det där feelgoodslutet som läsaren förväntar sig. Läsupplevelsen ska helt enkelt vara härlig och positiv (oavsett hur mycket det kör ihop sig, men det innebär inte att man ska spara på krutet vad gäller känslorna – snarare tvärtom).

Trots att jag fick en lista från det första förlaget som jag är utgiven på kring det här ovanstående, vad som krävs för att sälja riktigt bra så fortsatte jag ändå att skriva annorlunda. Det handlar inte bara om envishet – dvs. JAG VET BÄTTRE ÄN FÖRLAGEN. För det gör jag inte. Men jag tror dock att man med dylika listor begränsar sig lite mer än nödvändigt. En riktigt bra historia kan sälja ändå. (Och helt begränsande är inte förlagen heller, jag fick ju napp)

Men jag ska nu berätta om ett hål i feelgoodgenren som jag tror att fler skulle kunna fylla. Jag är inte unik. Det finns böcker av den här typen sedan innan (och även andra liknande undantag) men det finns däremot inte ett ord för den typ av litteratur som jag egentligen skriver – den som jag för mig själv kallar BROMANCE (stort tack till Nina, en av mina testläsare, som fick mig att inse att det här är det perfekta begreppet). Själva begreppet är vedertaget och jag skulle vilja påstå att det är rätt utbrett inom filmbranschen (även om man inte där heller enbart använder begreppet utan snarare sätter en etikett som komedi eller liknande). Men inom svensk feelgood är fenomenet överhuvudtaget inte lika utbrett.

Vad är då bromance i litteraturen?

Bromance är alltså i första hand en subgenre till feelgood helt enkelt. Men jag vill ange några annorlunda punkter på kravlistan:

  1. En manlig huvudkaraktär.
  2. Starka band till en (eller flera) andra manliga karaktärer i boken där man sinsemellan har en speciell jargong.
  3. En romantisk handling av något slag (dvs. det ska också vara en kärlekshistoria iblandat i det hela, märk väl att detta oftast inte behöver ingå som en länk i punkt 2 (även om det kan göra det), dvs. det behöver inte vara en kärlekshistoria mellan de manliga karaktärerna även om detta också skulle kunna funka utmärkt). Jag vill gärna göra detta till en (b)romance alltså!
bromance

Bromance är ett underskattat koncept i underhållningsbranschen – jag är övertygad om att det finns läsare där ute som gärna läser även om manliga huvudkaraktärer. En av de första sakerna som min förläggare sa när jag blev antagen med 75 MIL TILL BERLIN var ”Det skulle vara kul med fler manliga feelgoodläsare” och jag håller helt med! Jag vet att det finns en del män som läser feelgood redan i dag, en del flaggar med det och andra inte. Men detta tror jag är ett område som absolut kan växa, och dessutom skulle kunna bli en härlig variation i det annars mindre varierade deckarlandskapet som brett ut sig i varje bokhandel.

Bromance - ny genre eller bara flopp?

Nej. För dig som läser detta med rynkade ögonbryn. För att sammanfatta: Det här är inte ett aprilskämt. Jag är genuint övertygad om att det här är en subgenre med potential att växa.

Så vanlig traditionell feelgood med den där kvinnan som kommer till ett nytt ställe och faller handlöst för den snygge grannen (naturligtvis med en typisk svensk kust- eller inlandssjökuliss) kan alltså kasta sig i väggen? Absolut inte! Jag har en bok (ja, kanske två i ärlighetens namn) på gång på just det temat.

Men i ärlighetens namn – kan det inte vara lite trevligt med variation ibland?

Länktips - bromance

Spana gärna in huffposts artikel om “bromance-förhållanden” från litteraturen, du hittar det här. Dock är det relationerna som är i fokus och inte genren på boken, t.ex. nämns Darcy/Bingley från Stolthet och fördom och Frodo och Sam från Sagan om ringen. Ja ni fattar grejen.

Release Mytomanen på Madeira

coverreveal mytomanen på madeira

Release Mytomanen på Madeira: 4 juli 2022 som ljudbok och e-bok på bokförlagen Lind & Co respektive Saga Egmont. Finns där ljudböcker och e-böcker finns. Bland annat:

Mytomanen på Madeira på Storytel (ljudbok och e-bok), klicka här.
Mytomanen på Madeira på Bookbeat (ljudbok och e-bok), klicka här.

Omslag till ljudboken finns till vänster.

Baksidestext: Rasmus är stjärnsäljare på resebyrå och livet leker. Men när flickvännen börjar längta efter villa, Volvo och vovve känns det plötsligt som en lysande idé att söka jobb som reseledare tillsammans med bäste vännen Patrik. Rasmus är flygrädd och har aldrig rest längre än till Nordnorge, så han och Patrik förbättrar varandras ansökningar med fantasifulla lögner. Till sin stora lycka får de jobb på Madeira men väl på plats har de nya arbetskamraterna hört talas om deras fantastiska meriter och de två vännerna får fullt upp med att upprätthålla fasaden. När Rasmus inleder en relation med den norska kollegan Leah är kaoset ett faktum.

Självklart uppskattar jag om du lämnar ett omdöme i de tjänster som tillåter 🙂 Men mest av allt hoppas jag bara att du får en riktigt underhållande läs/lyssnarupplevelse!

coverreveal Mytomanen på Madeira e-bok

PS. Nu är den äntligen ute på kommande! 75 mil till Berlin ...

coverreveal 75 mil till Berlin

75 MIL TILL BERLIN, första delen i trilogin om Svenssons buss.

Release: 6 oktober 2022, ges ut av Saga Egmont som ljudbok och e-bok. Läs mer och bokmärk på t.ex. Storytel (klicka här).

Samuel och hans barndomsvänner Joakim och Freddie bor av en ren slump i Berlin. Joakim vill egentligen återvända till Göteborg och jobbet som matematiker, medan Freddie drömmer om att komma in på en musikalutbildning i London. När Samuel kommer på idén att de ska starta ett bussbolag och anordna paketresor till Berlin är hans vänner därav lite motvilliga.

Allt eftersom deras företag Svenssons buss kommer igång sätts en rad av händelser i rullning som kommer att skaka om killarnas liv rejält. Vem är hon egentligen, den enda flickan som någonsin tackat nej till en träff med Samuel? Ska Freddie någonsin fatta mod att bjuda ut den danska receptionisten som han är övertygad om är hans livs kärlek? Och är Joakims vänskap med ingenjörsstudenten Daniel verkligen vad den utger sig för att vara?

Och den största frågan av allt – kommer det nystartade resebolaget splittra trion eller blir det den framgångssaga Samuel drömmer om?

”75 mil till Berlin” är en underhållande roman skriven med glimten i ögat. Men det är också en berättelse om relationer, vänskap och kärlek samt vikten av att kämpa för sin dröm.

Behöver du ytterligare hjälp och lotsning vidare i ditt skrivprojekt?

Behöver du ytterligare hjälp och lotsning vidare i ditt skrivprojekt? Jag hjälper dig gärna vidare i rollen som lektör eller skrivcoach, du hittar mina lektörstjänster här.

Nyhetsbrev

Missa inga nyheter på bloggen – prenumerera på mitt nyhetsbrev. 

Vanligtvis skickar jag ut ett inlägg per månad. Där delger jag nyheter på bloggen och reflekterar lite allmänt kring skrivande.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *