atmosfär emma lind författare
Författarporträtt,  Skrivande

Om atmosfär – av Emma Lind

Dagens inlägg är skrivet av Emma Lind som nyligen debuterat med sin första feelgoodroman, “En man till Amanda”. I dag delar hon med sig tips kring hur du som författare kan skapa atmosfär i din text.

Om atmosfär

Hur skapar man en atmosfär som upplevs som så mysig att man som läsare vill dröja sig kvar där, länge, länge, kanske genom en hel bokserie?

Jag skriver feelgood och det finns några saker som man förutsätter att feelgoodläsare gillar. Husdjur, små butiker, en dammig bokhandel, ett litet samhälle vid havet … saker som bara genom att nämnas i samband med feelgood framkallar en viss stämning. Kulissen är viktig i alla böcker. Miljön, dofter, detaljer som sticker ut, ljud som bara finns just här – allt detta kan man jobba med.

“Miljön, dofter, detaljer som sticker ut, ljud som bara finns just här – allt detta kan man jobba med.”

Jag fick en gång tipset att börja varje nytt kapitel med ett par meningar om miljön, för att det inte ska glömmas bort. Min bok En man till Amanda har odling som kuliss. Allt som händer ackompanjeras av något växtrelaterat. Det kan vara en blommig klänning, en mönstrad tapet, sticklingar, jordsorter, humlor, rabarber som ska plockas etc. Till varje scen har jag funderat över hur jag kan förstärka atmosfären genom växterna. Och det verkar funka. Recensionerna hittills nämner ofta samma sak, att man kan känna doften av mylla och växtlighet genom boken.

atmosfär

Förutom att jag har en liten pallkrage med trasigt glastak så odlar jag inte särskilt mycket och jag är långt ifrån expert. Jag vet alltså inte vad jag pratar om, men det är inte så viktigt. För min huvudperson vet och genom små detaljer går det att skapa en illusion av att hon kan allt.

“Jag vet alltså inte vad jag pratar om, men det är inte så viktigt. För min huvudperson vet och genom små detaljer går det att skapa en illusion av att hon kan allt.”

Visst är det mysigt att känna doften av basilika och mynta, dra upp nyvakna rotfrukter ur jorden och skaka på dem så att jordklumparna yr. Det finns en tacksam koppling till att klara sig själv, att ge och få kärlek, att vara självständig och det är just det min huvudperson utvecklas mot. Men det måste naturligtvis inte vara odling som är din kuliss. Det kan vara bakverk, ett stall, ett katthotell, ett slott, en ö eller något annat mysigt. Det kan också vara ett fängelse, grottor, borgruiner, skelett eller något annat som sätter stämningen om man snarare än mysigt dras åt spänningslitteratur.

Ett tips är att på planeringsstadiet fundera över vilken roll miljön ska spela i din bok. På vilket sätt kan du använda detaljer för att förstärka huvudpersonens kamp, karaktärernas längtan, personligheter och farhågor? Tänk sedan miljön som en krydda som ska användas för att förhöja stämningen, inte tynga den med långa beskrivningar.

– Emma Lind

atmosfär emma lind

Författarporträtten på Emma Lind som skrivit dagens inlägg om atmosfär är tagna av Skoorell Photography.

Finns det något bättre än att se vårens primörer skjuta skott?

För Amanda som är uppvuxen bland morötter och tomatplantor på familjens handelsträdgård är svaret inte självklart. Hon längtar snarare efter varma klipphällar och ett glas rosé hos morfar i Ulebergshamn. Den tillvaron får hon en del av när hon återvänder hem från Göteborg för att sommarjobba. Framtidstvivel och kärleksbekymmer får stanna kvar i den lilla studentettan.

Men när en hemlighet slipper fram tar sommaren en oväntad vändning. Sakta går det upp för Amanda att den lilla västkustidyllen rymmer så mycket mer och att både morfar och hans gård erbjuder en plats där drömmar kan slå rot.

Boken finns som tryckt bok och ebok hos nätbokhandlare och på ett flertal bibliotek. Ljudbok kommer senare under året. 

Mer om Emma Lind

Emma Lind är författare, journalist, kommunikatör och copywriter. Hon tror att man är alla sina tidigare yrken, precis som man är alla sina åldrar. Emma är född 1978 och bor med sin stora familj på västkusten. Debutromanen handlar om det viktigaste som finns – att skapa möjligheter för kärlek att växa.

Instagram: @emma_lind_forfattare
webb: emmalind.se
Blogg: debutantbloggen.wordpress.com/emma-lind

Tidigare inlägg från gästskribenter

Tua Burlin gästbloggar om historisk dialog, del 1 finns här.
Tua Burlin gästbloggar om historisk dialog, del 2 finns här.
Research av Kjell Stjernholm finns här.

Vill du precis som Emma Lind gästblogga eller dela med dig av din författarresa i ett kommande författarporträtt eller inlägg?

Vill du gästblogga på valfritt tema? Du behöver inte vara utgiven. Då når du mig på jenny.hansson@midgardsormen.nu eller genom kontaktformuläret som finns här.

Om du som läser detta har publicerat något (egentligen enda kravet för att få vara med) och känner att du kan tänka dig att berätta om din författarresa, så kontakta mig gärna! Då får du ett formulär tillbaka som du kan ha till grund när du skriver ihop ditt porträtt. Använd kontaktinfon ovan.

Nyhetsbrev

Missa inga nyheter på bloggen – prenumerera på mitt nyhetsbrev. 

Vanligtvis skickar jag ut ett inlägg per månad. Där delger jag nyheter på bloggen och reflekterar lite allmänt kring skrivande.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *