research och bokens existensberättigande axel hellby
Författarporträtt,  Skrivande

Research och bokens existensberättigande – av Axel Hellby

Dagens inlägg är skrivet av Axel Hellby som är författare och skrivarpedagog. I juni 2022 publicerades spänningsromanen Sönderfall, uppföljaren Kritisk massa kommer under hösten. I dag reflekterar han kring begreppet research och vilken inställning till research som författare kan ha. Finns det något “rätt sätt”? Eller kan det bli bra ändå? Välkomna att ta del av Axels sköna inlägg Research och bokens existensberättigande!

Research och bokens existensberättigande

Rätt sätt, fel sätt, ditt sätt och mitt. För det mesta är vi öppna för olikheter. Skrivande är till sin natur så formbart och mångfacetterat att de allra flesta förstår att den enda rätta vägen inte existerar.

Det är fallet även med research. Fast i en eller annan artikel och skrivarhandledning kan man få för sig att research måste vara gjord på ett visst, särskilt vis. Du ska gå omsorgsfullt tillväga och besöka alla platser, läsa historiska dokument och skapa en egen databas som under arbetets gång gör dig till mindre expert i ämnet.

“Fast i en eller annan artikel och skrivarhandledning kan man få för sig att research måste vara gjord på ett visst, särskilt vis.”

Tillvägagångssättet har fördelar, för många är det rätt metod. Vad har du för glädje av ett grundligt förarbete, förutom det uppenbara i att läsaren blir trygg i känslan av att boken är övertygande

Skrivprocessen kan få sig en skjuts – det är bra för både intrig och karaktärsutveckling när du har ett digert material som kan inspirera till nya vändningar. Sen har du stor glädje av din databas med tusentals oanvända fakta när du ska möta läsare och göra PR. För alla blir imponerade och tycker om att höra att du har järnkoll.

sönderfall axel hellby

Jag håller i en distanskurs i skrivande på Åsa folkhögskola. En av många givande diskussioner under våren rörde research. Att man inte måste grunda sitt romanbygge med den betongplatta som seriös forskningsmetodik kan ge, stod klart för mig efter lektionen. Jodå, jag har deltagare som reser, pluggar, antecknar och katalogiserar för att bygga en i detalj uttänkt värld. Och det kommer att bli strålande!

Men jag har också deltagare som låter en gata heta ”gatan” och som struntar i vilka restauranger som stängde vilken tid under ett givet år, som skriver med en frihet i relation till detaljerna. Och det blir också fantastiskt.

Hur ska man veta vilken inställning man bör ha? Vad som passar en?

I min egen aktuella spänningsroman, Sönderfall, är temat kärnkraft. Det är väl ändå ett ämne som kräver research?

Absolut! Särskilt som jag började skriva boken i en känsla av att ämnet i den politiska debatten behandlas med alltför dumt plakatviftande: Kärnkraft är bra! Nej, dåligt! Slut på samtalet.

“Jag hade lätt kunnat studera i åratal och ändå inte närma mig experternas kunnande, det säger sig självt. “

Så jag började med att läsa.

Men hur mycket skulle jag studera? Vad var mitt mål med projektet?

Först och främst ville jag skriva en underhållande roman (egentligen två, andra delen kommer i höst). Sen hoppades jag också nosa på en aspekt som aldrig verkar synas i kärnkraftsdebatten men som tycks oundviklig när vi pratar vindkraft: hur påverkas vanligt folk av att leva med landets energilösningar?

Jag hade lätt kunnat studera i åratal och ändå inte närma mig experternas kunnande, det säger sig självt. När jag läst några böcker och artiklar tog jag alltså itu med skrivandet. Och åstadkom, hoppas jag, en spänningsroman om kärnkraft, våld och vanligt folk, som är rolig att läsa och som kanske väcker en eller annan fundering.

lektör pris

Sen var det läsarmötet, just i fråga om research kan det bli besvärligt. Om någon vet att du har gjort ”fel” – skrivit att Sveavägen sträcker sig i öst-västlig riktning genom Stockholm, t.ex. – ja, då kommer folk att påpeka det och kanske också känna att boken inte var lika bra.

En läsare (och god vän, som aldrig drar sig för att uttrycka åsikter) påpekade att jag närmade mig faktafel i fråga om svenska urantillgångar. Är jag nu illa ute? Nja, vi kunde enas (över en öl och en tallrik tapas, visserligen) om att jag inte gått över gränsen. Särskilt inte som det är en liten sak och som dessutom ligger i en replik. Men ändå, jag måste fundera igenom detaljerna.

“Om vi fortsätter att likna skrivande vid husbygge (vilket gränsar till klyschigt men ni förlåter mig kanske), så vill vi inte ha ett hus med tusen trånga rum, fullproppade med prylar.”

Deltagarna på min kurs har som sagt olika angreppsvinklar.

Några gör ingen research alls!

Om man inte räknar den viktigaste källan för oss alla: levt liv.

En sak som de dock är överens om är att en roman där research blir påtaglig, där sidorna dryper av detaljer från ens fanatiska forskning, den är inte bra.

Om vi fortsätter att likna skrivande vid husbygge (vilket gränsar till klyschigt men ni förlåter mig kanske), så vill vi inte ha ett hus med tusen trånga rum, fullproppade med prylar.

Nej, ett luftigt bygge med utsikt, det är bra att vistas i.

Det ger utrymme för de egna tankarna. Och när läsarens egna tankar saknas har en bok knappast något existensberättigande.

Research och bokens existensberättigande är skrivet av Axel Hellby.

research och bokens existensberättigande

Författarporträtten på Axel Hellby som skrivit dagens inlägg om atmosfär är privata.

Mer om Axel Hellby

Axel Hellby är författare och skrivarpedagog, som undervisar i kursen Skriva bok – från ax till limpa, en ettårig distanskurs på Åsa folkhögskola. Han har tidigare skrivit en litteraturhistoria för gymnasiet, en barnboksversion av Don Quijote. I juni 2022 publicerades spänningsromanen Sönderfall, uppföljaren Kritisk massa kommer under hösten. Det gör också en lärobok i poesi, skriven ihop med Johan Eriksson.

Sociala medier, kontakt mm.
Följ gärna Axel på Instagram: @hellby_skriver och läs en novell på hans hemsida. Han är också chefredaktör på tidskriften Trakten, kontakta redaktionen på redaktion@trakten.nu om du är sugen på att skriva.

Tidigare inlägg från gästskribenter

Tua Burlin gästbloggar om historisk dialog, del 1 finns här.
Tua Burlin gästbloggar om historisk dialog, del 2 finns här.
Research av Kjell Stjernholm finns här.
Emma Lind skriver om atmosfär i romanprojekt, inlägget finns här.

Självklart ska du inte missa de tidigare inläggen om research:
Introduktion till research hittar du här.
Mer om författarresearch finns här.
Författaren Kjell Stjernholm skriver om sin research i det här inlägget.
FAQ om författarresearch finns här.

Vill du precis som Axel Hellby gästblogga eller dela med dig av din författarresa i ett kommande författarporträtt eller inlägg?

Vill du gästblogga på valfritt tema? Du behöver inte vara utgiven. Då når du mig på jenny.hansson@midgardsormen.nu eller genom kontaktformuläret som finns här.

Om du som läser detta har publicerat något (egentligen enda kravet för att få vara med) och känner att du kan tänka dig att berätta om din författarresa, så kontakta mig gärna! Då får du ett formulär tillbaka som du kan ha till grund när du skriver ihop ditt porträtt. Använd kontaktinfon ovan.

Nyhetsbrev

Missa inga nyheter på bloggen – prenumerera på mitt nyhetsbrev. 

Vanligtvis skickar jag ut ett inlägg per månad. Där delger jag nyheter på bloggen och reflekterar lite allmänt kring skrivande.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *