det är resan och inte destinationen malin frandsen
Författarporträtt,  Skrivande

Det är resan och inte destinationen – av Malin Frandsen

Dagens inlägg är skrivet av Malin Frandsen som är aspirerande författare inom fantasygenren. I dag delar hon med sig kring några reflektioner om inspiration och världsbygge och hur det är att skriva som “ny” författare. Varsågod och ta del av Malins finstämda text Det är resan och inte destinationen som jag tror kommer bringa stor igenkänningsfaktor oavsett hur långt (eller mindre långt) du kommit i ditt skrivande!

Det är resan och inte destinationen

Jag har varit intresserad av skrivande så länge jag kan minnas och författardrömmen har någonstans alltid varit en självklarhet men det är inte förrän det senaste året jag faktiskt har kunnat ärligt fundera på att förverkliga den. En genuin inspiration har infunnit sig. Den har alltid funnits där, men på något sätt känns den inte längre så flyktig.

Inspiration, vad är vi utan det? Många gånger upplever jag att den kommer rusande som en ostoppbar vårflod som kastar sig huvudstupa över allt i sin väg, en vibrerande känsla inombords som gör att jag spretar åt alla håll men samtidigt inte kommer någonstans. Det finns inget jag önskar hellre än att kunna tygla den här känslan och leda den ner i mina fingrar för att få dem att fatta en penna eller placera sig vid tangentbordet, men ofta så lämnas the digitala arket framför mig blankt.

“Inspiration, vad är vi utan det? Många gånger upplever jag att den kommer rusande som en ostoppbar vårflod som kastar sig huvudstupa över allt i sin väg /…/”

Hur exakt det kommer sig att jag har vågat börja min resa — i mitt fall så handlar det om världsbygge och karaktärsskapande— vågar jag inte svara på men om jag får gissa själv, tror jag det handlar om budskap, att jag vet vad jag skulle vilja säga till eventuella läsare. Det och min inspiration, har mojnat till något som jag lättare kan använda för att skapa. En av de bästa känslor jag vet, är när inspiration kommer krypande, ungefär som kåda som långsamt tränger genom ådringarna på nyhyvlat trä och lämnar efter sig en väldigt distinkt doft.

det är resan och inte destinationen

Det är inte alltid lätt att veta i vilken ände man skall börja som ny författare.

Det som jag med säkerhet kan säga dock, är att ingen process är den andra lik. Måste man ibland tvinga sig att sätta sig ner och bara köra? Ja, absolut. Men det finns några andra saker jag snappat upp längs vägen, och vikten av dem. Glöm inte bort att läsa och tillåt dig att förlora dig i världar som får känslorna att storma. Se på filmer du älskar, starta upp ett tv-spel du redan klarat av men inte kan släppa. Gör research! Var inte rädd för att använda sig av sådant du är bekant med, vare sig det är scenarion, människor eller din omgivning.

Ibland är det man känner till mest, den bästa grunden att bygga på. Den finske, äldre mannen som äger det lilla livset nere på hörnet. Han har försökt sluta röka så länge du kan minnas och har alltid en otänd cigarett hängandes från mungipan. Han bjuder på sura remmar och pratar ofta om sin tid i Vita Huset. Kalkstensgrottorna en stenkast från den gamla kyrkan med anor från 1100-talet. Vatten droppar från de ojämna, chippade väggarna och uppe i taket har en familj med gråsparvar byggt sin sommartillflykt. Trots att det är mitt på dagen, är mörkret längst in i grottorna så tjock att man behöver en ficklampa för att se. Din första kyss, händer blygt hopflätade och fötter tätt ihop i en grönskande sluttning där inte ens den ljumma sommarkvällens surrande mygg kunde stjäla din uppmärksamhet från mjuka läppar och värmen in gropen av din mage.

“Ibland är det man känner till mest, den bästa grunden att bygga på. “

Resan du gör i ditt författarskap, anser jag, är viktigare än målet. Det är inte säkert att man kommer ända fram till slutet men varje steg längs vägen blir en upplevelse, en insikt eller ett lärande. Det är upp till oss att göra det bästa av det och förvalta vår inspiration, våra budskap, så som vi anser bäst. Det kanske viktigaste jag lärt mig, är att inte jämföra mig med andra. Att lita på mig själv. Det är med den inställningen jag går vidare på en ännu ej upptrampad stig, beredd att låta den ta mig framåt, oavsett var jag hamnar.

Det är resan och inte destinationen är skriven av Malin Frandsen, aspirerande författare.

det är resan och inte destinationen malin frandsen

Bilderna till “Det är resan och inte destinationen” är Malin Frandsens privata. På bilden ovan är Malin stationerad framför spelet “Last of Us” (PS2).

Vill du precis som Malin Frandsen gästblogga eller dela med dig av din författarresa i ett kommande författarporträtt eller inlägg?

Vill du gästblogga på valfritt tema? Du behöver inte vara utgiven. Då når du mig på jenny.hansson@midgardsormen.nu eller genom kontaktformuläret som finns här.

Om du som läser detta har publicerat något (egentligen enda kravet för att få vara med) och känner att du kan tänka dig att berätta om din författarresa, så kontakta mig gärna! Då får du ett formulär tillbaka som du kan ha till grund när du skriver ihop ditt porträtt. Använd kontaktinfon ovan.

Nyhetsbrev

Missa inga nyheter på bloggen – prenumerera på mitt nyhetsbrev. 

Vanligtvis skickar jag ut ett inlägg per månad. Där delger jag nyheter på bloggen och reflekterar lite allmänt kring skrivande.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *