biografiskrivande
Skrivande

Skicka manus till förlag – några tips

Jag har sedan tidigare skrivit några inlägg kring det här med att det är viktigt att bland annat ha en vass start, men jag tänkte att det förmodligen kunde vara bra att specificera några fler punkter kring vad som kan vara bra att tänka på innan det är dags för dig att skicka manus till förlag

Skicka manus till förlag - en checklista

Nedan delar jag de tips jag har samlat ihop av egen och andras erfarenhet av att skicka manus till förlag. Ställ gärna frågor längst ner bland kommentarerna om du har några!

1. Se till att du väljer RÄTT förlag till din bok. Läs på vad förlaget ger ut för typ av litteratur. MEN som om inte det vore nog så gäller det i dag att också kika igenom vad för typ av förlag det handlar om, det finns förutom traditionella förlag en hel uppsjö hybridförlag i dag (en del förlag klassar sig som både och). På ett hybridförlag får du själv bekosta hela eller delar av utgivningen. Vissa förlag lindar in detta väldigt väl, så läs på! Jag har tidigare skrivit ett inlägg om vilka vägar som finns till utgivning, du hittar det här.

2. Har du verkligen gjort ditt bästa? Läst igenom tills du spyr på texten? För det är vad som krävs. Minst. Jag har tidigare skrivit om min egen redigeringsprocess i det här inlägget.

2. Har du använt lektör och/eller testläsare och sedan redigerat igen? Annars gör det och återvänd till punkt 1. Det är otroligt viktigt att få någon annans ögon på texten. Det är ingen garanti för utgivning, men det ökar dina chanser.

3. Följebrevet. Är det viktigt? Ja. Är det korta svaret. Jag ska fördjupa detta i något kommande inlägg, men de korta punkterna: Kort och koncist med fokus på ditt manus och inte så mycket på dig själv. Tidigare skriverfarenhet eller någon erfarenhet som påverkat manuset? Nämn det i så fall, men kort och koncist. Håll dig till max en A4-sida.

4. Kontrollera hur förlaget vill ha texten. De flesta tar emot via mejl nu för tiden, men några få vill fortfarande ha en utprintad text. Läs på kring formatering och om det är word-fil eller pdf som gäller. Du gör ett seriösare intryck om du visat att du lagt tiden på att läsa på hur förlaget vill ha inskicket. (Stort tack till Ingrid för att du uppmärksammade mig på att specificera det här!)

skicka manus till förlag

4. Ha tålamod. Det kan ta lång tid att få svar från ett förlag, upp till flera månader faktiskt. Väntetiden kan ibland ha att göra med att manuset går vidare till någon annan på förlaget eller en lektör. Eller så har de bara helt enkelt mycket att göra. Eller så är du bortglömd. Alla scenarier är möjliga.

5. Ha inte för stora förhoppningar. De flesta får nej. Även bra manus blir ofta refuserade då konkurrensen är stor. Det är här det gäller att ha tålamod. Skriv om. Skriv nytt. Skicka igen. Har du skickat samma manus förut? Byt titel, annars kan du bli bortrensad av vissa förlag redan vid registreringen av inkommet manus. Det tar normalt sett tid att bygga en författarkarriär och det är vanligast att debutanter hamnar på små eller mellanstora förlag, i vissa genrer är det också allra vanligast att komma in som ljudboksdebutant för att efter några ytterligare manus landa andra typer av kontrakt.

6. Ha inte för stora förhoppningar. Igen? Ja, den här gången gäller det royalty och förskottsbetalningar. Man blir inte rik på att ge ut en bok om man inte kallar sig typ Jonas Jonasson och råkar skriva årtiondets bästsäljare.

dialog i historiska romaner

Jag vill återigen betona vikten av ett välskrivet och välvässat manus. Ju bättre ditt manus är då det kommer till förlaget, desto större chans att den inte hamnar i manuspapperskorgen direkt. Småmissar gör naturligtvis alla, men försök rensa bort dem du kan. Häng inte läpp om du har dyslexi eller någon annan svårighet med språket, en bra berättelse är alltid värd att skrivas! Däremot bör du vara inställd på att redigeringsarbetet kan ta tid och att du kanske behöver hjälp med att se över ditt språk.

Länktips - skicka manus till förlag

Jorun Modén som driver forfattarkurs.se har skrivit ett jättebrainlägg om när hon anser att ett manus är redo för lektör, det funkar utmärkt som kontroll av dig själv inför ett förlagsinskick. Du hittar hennes inlägg här.

I det här inlägget skriver jag om när det är dags att anlita lektör, kanske inte riktigt lika vasst som Joruns inlägg ovan. Men ändå läsvärt och också en bra kontroll innan det är dags att skicka manus till förlag.

I det här inlägget skriver jag om testläsare och varför jag anser att alla författare borde använda sig av dessa.

Mytomanen på Madeira

coverreveal mytomanen på madeira

Mytomanen på Madeira finns som ljudbok och e-bok på bland annat:

Mytomanen på Madeira på Storytel (ljudbok och e-bok), klicka här.
Mytomanen på Madeira på Bookbeat (ljudbok och e-bok), klicka här.

Men det går också bra att köpa nedladdningsbara filer på nätbokhandlarnas hemsidor!

Baksidestext: Rasmus är stjärnsäljare på resebyrå och livet leker. Men när flickvännen börjar längta efter villa, Volvo och vovve känns det plötsligt som en lysande idé att söka jobb som reseledare tillsammans med bäste vännen Patrik. Rasmus är flygrädd och har aldrig rest längre än till Nordnorge, så han och Patrik förbättrar varandras ansökningar med fantasifulla lögner. Till sin stora lycka får de jobb på Madeira men väl på plats har de nya arbetskamraterna hört talas om deras fantastiska meriter och de två vännerna får fullt upp med att upprätthålla fasaden. När Rasmus inleder en relation med den norska kollegan Leah är kaoset ett faktum.

Självklart uppskattar jag om du lämnar ett omdöme i de tjänster som tillåter 🙂 Men mest av allt hoppas jag bara att du får en riktigt underhållande läs/lyssnarupplevelse!

PS. Nu är den äntligen ute på kommande! 75 mil till Berlin ...

coverreveal 75 mil till Berlin

75 MIL TILL BERLIN, första delen i trilogin om Svenssons buss.

Release: 6 oktober 2022, ges ut av Saga Egmont som ljudbok och e-bok. Läs mer och bokmärk på t.ex. Storytel (klicka här).

Samuel och hans barndomsvänner Joakim och Freddie bor av en ren slump i Berlin. Joakim vill egentligen återvända till Göteborg och jobbet som matematiker, medan Freddie drömmer om att komma in på en musikalutbildning i London. När Samuel kommer på idén att de ska starta ett bussbolag och anordna paketresor till Berlin är hans vänner därav lite motvilliga.

Allt eftersom deras företag Svenssons buss kommer igång sätts en rad av händelser i rullning som kommer att skaka om killarnas liv rejält. Vem är hon egentligen, den enda flickan som någonsin tackat nej till en träff med Samuel? Ska Freddie någonsin fatta mod att bjuda ut den danska receptionisten som han är övertygad om är hans livs kärlek? Och är Joakims vänskap med ingenjörsstudenten Daniel verkligen vad den utger sig för att vara?

Och den största frågan av allt – kommer det nystartade resebolaget splittra trion eller blir det den framgångssaga Samuel drömmer om?

”75 mil till Berlin” är en underhållande roman skriven med glimten i ögat. Men det är också en berättelse om relationer, vänskap och kärlek samt vikten av att kämpa för sin dröm.

Behöver du ytterligare hjälp och lotsning vidare i ditt skrivprojekt?

Behöver du ytterligare hjälp och lotsning vidare i ditt skrivprojekt? Jag hjälper dig gärna vidare i rollen som lektör eller skrivcoach, du hittar mina lektörstjänster här.

Nyhetsbrev

Missa inga nyheter på bloggen – prenumerera på mitt nyhetsbrev. 

Vanligtvis skickar jag ut ett inlägg per månad. Där delger jag nyheter på bloggen och reflekterar lite allmänt kring skrivande.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *