schabloner och fördomar
Skrivande

Schabloner och fördomar (Schabloner del 2 med tips och tricks)

Jag snöade in litegrann på det här med schabloner och tänkte spinna vidare lite på temat i dag. Den här gången ska jag vrida det lite till schabloner och fördomar. För en schablon är ju rent krasst en person som vi förväntar oss att vi vet hur den ska bete sig utifrån något visst i hans eller hennes utseende eller någon annan form av tillhörighet.

Det här kommer nog inte bli världens bästa inlägg vad gäller röd tråd, men häng med så spånar jag alltså på temat schabloner och fördomar samt delar med mig av lite tips och tricks.

Fördomsfria läsare - finns det?

Som man känner sig själv känner man andra. När jag hör ordet fördomar så tänker jag nu för tiden alltid på Nanne Grönwalls låt med samma namn. Texten där är klockren. De flesta av oss tänker att vi inte alls är speciellt fördomsfulla. Egentligen. Men de flesta andra däremot…

Men om någon säger ordet pizzabagare till dig. Handen på hjärtat, ser du en blondin i högklackat som står och rullar degen? Datornörden – är hen en kvinna eller man?

Dina läsare kommer garanterat ha en blandad bakgrund, alla ser inte samma sak när du beskriver dina schablonkaraktärer i form av militärer, lärare eller doktorer. Men vissa egenskaper, karaktärsdrag och ibland också utseenden är så inpräntade i oss från barnsben att de flesta av oss ändå har en rätt lik bild av hur en schablon ser ut i många fall.

schabloner och fördomar

Schabloner och fördomar kan du som författare dra fördel av. Du kan rentav använda detta för att dra läsaren vid näsan!

Vänd på fördomarna - några exempel

Ett mycket simpelt trick, men som kan vara riktigt snyggt om det görs med fingertoppskänsla. Låt din karaktär hamna i en situation där denne förutsätter att den ska t.ex. träffa en person som den “vet” är på ett visst sätt – och som sedan visar sig vara helt annorlunda mot normen. Extra spännande blir det om personen dessutom visar sig tillhöra en grupp som karaktären tycker illa om av någon anledning. Homofoben träffar en homosexuell läkare, Det gamla mobboffret träffar mobbaren som numer tagit tag i sitt liv och blivit en hyvens person … ja, ni fattar grejen.

Fördomar om kön är sanslöst vanligt även i vår moderna samhälle. Hur jämställda vi än tror att vi är så får vi nog tänka en gång till. Detta kan absolut användas även i romanvärlden.

En man som ska till läkaren litar inte på kvinnliga doktorer, men har fått bra råd via en e-rådgivning. När han slutligen träffar läkaren personligen visar hon sig vara en kvinna. Hackern som sökt jobb på ett företag där manskultur råder är kvinna. Osv.

Ålder!

En ung kvinna som ska gifta sig behöver uppbackning och anlitar en bröllopsplanerare som är mycket aktiv och hip på sociala medier. Hon har nyligen fräst ifrån till både mamma och mormor om att den äldre generationen har för gammeldags idéer, men bröllopsplaneraren sköter allt med stil. Planeraren visar sig senare vara en äldre kvinna (vill man twista till ytterligare kan det även vara så att det är mormodern som driver företaget i hemlighet).

Karaktären kommer senare stå med skägget i brevlådan och inte riktigt inse hur denne inte kunde inse sanningen från första början.

gästbloggare

Jag har själv använt fördomsknepet, men kan inte ge ett konkret exempel utan att spoila för mycket av handlingen i mina böcker. Däremot snubblade jag lägligt nog på ett exempel på en riktigt gammal 80-tals bästsäljare, nämligen Tracys hämnd av Sidney Sheldon. Varnar för en spoiler (trots att jag väl knappast kan anklagas för det med tanke på att den är ett år äldre än jag).

I ett kapitel hjälps Tracy och hennes kumpan för stunden, Jeff, åt att bedra två av världens bästa schackspelare. Bedrägeriet går ut på att de utger Tracy för att vara en rik amerikanska som hävdar sig vara fantastisk på schack – men inte nog med det, hon vill också spela mot båda mästarna och hävdar att hon kan vinna. Männen är klassiskt vidriga och tror lågt om både Tracy som kvinna och hennes schackkunskaper. Båda männen spelar parallellt schack mot Tracy och vadslagningen blir et faktum. Ingen satsar på utmanaren, för mästarna måste väl vinna? Kruxet är bara att Tracy och Jeff ordnat det så att Tracy kan memorera mästarnas drag och eftersom de spelar i varsin sal (dvs. Tracy går emellan spelen) så speglar hon spelet. Dvs. mästarna möter egentligen varandra.

schabloner och fördomar

Exempel på schablonkaraktärer i romaner

Jag kopierar ett utdrag från förra inlägget om schabloner för att påminna lite om vad det kan finnas för kategorier. Lägger också till några nya, men det finns ju egentligen hur många som helst!

Egentligen kan de flesta typer av definierade grupper dyka upp som schablonkaraktärer, men här kommer några exempel:

Pensionärer
Barn/tonåringar
Studenter
Medelålders/medelålders män/medelålders kvinnor
Alla typer av yrkeskårer, t.ex. poliser, politiker, läkare
Raggare, synthare, emo-kultur eller andra grupperingar i samhället
Datanördar
Homosexuella (eller HBTQ-personer överlag)

I nästa inlägg om schabloner kommer jag att reflektera kring om det är möjligt att ha en schablonkaraktär som huvudkaraktär.

Dagens övning - schabloner och fördomar

Studera listan ovan (du kan gärna testa att göra en egen lista). Skriv upp vilka schablonroller som förekommer i ditt skrivprojekt. Hur porträtterar du dem? Behöver någon av dem fördjupas? Och i så fall på vilket sätt?

Studera din huvudkaraktär – är denne till någon den en schablon?

Om du ännu inte hunnit längre än tankestadiet i din roman: Vilka schabloner (om några) behövs i din roman?

Länktips - schabloner och fördomar

Jag har verkligen dammsugit internet efter andra bloggar eller hemsidor som tar upp det här fenomenet, men inte hittat någon bra att länka till. Tipsa mig gärna!

Om du inte redan läst föregående inlägg om schabloner så ska du så klart läsa det också, du hittar Schabloner del 1 här.

I inlägget om motsträviga karaktärer reflekterar jag kring att en karaktär som inte riktigt sitter kanske är för mycket av en schablon, kika gärna in här.

UTE NU!

KOMMANDE!

coverreveal mytomanen på madeira
coverreveal 75 mil till Berlin

Mina tidigare utgivningar hittar du i bokhyllan på min författarhemsida på jennyhansson.se/bocker. Jag har bland annat skrivit en av årets sommarplågor på ljudbokssidan: MYTOMANEN PÅ MADEIRA.

Under kommande finns också 75 MIL TILL BERLIN, en käck feelgoodroman i lite samma anda som MYTOMANEN PÅ MADEIRA. Dessutom den första delen i trilogin om SVENSSONS BUSS. Du kan redan nu bokmärka den i ljudbokstjänsterna, t.ex på Storytel. Just nu ligger den under kategorin romance, men det är en felmärkning som förlaget lovat åtgärda! (Inte för att det är minsta fel på romance eller för att det inte ingår romantik i boken, men feelgood är ändå en mer passande genre).

Behöver du ytterligare hjälp och lotsning vidare i ditt skrivprojekt?

Behöver du ytterligare hjälp och lotsning vidare i ditt skrivprojekt? Jag hjälper dig gärna vidare i rollen som lektör eller skrivcoach, du hittar mina lektörstjänster här.

Nyhetsbrev

Missa inga nyheter på bloggen – prenumerera på mitt nyhetsbrev. 

Vanligtvis skickar jag ut ett inlägg per månad. Där delger jag nyheter på bloggen och reflekterar lite allmänt kring skrivande.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *