Birk Andersson Författarporträtt
Författarporträtt,  Skrivande

Författarporträtt – Birk Andersson

Birk Andersson debuterade år 2017 med boken Anarko haiku, verket efterföljdes 2018 av Mörk grön haiku, 2019 av Haiku åt folket och 2022 av Anarcho haiku. I dagens inlägg berättar Birk mer om utgivningen av sina alster och versmåttet (och konstformen) haiku! Varsågoda!

2016 arbetspendlade jag och hade tråkigt på bussen. Jag läste många böcker och råkade en morgon läsa en haikubok och tänkte direkt ”detta här kan jag göra”! Jag har tidigare skrivit i andra genrer; krönikor, rapporter och något dåligt roman-försök men haiku passar mig mycket bättre. Jag gillar utmaningen med att använda så få ord som möjligt och ändå få med så mycket som möjligt. 

“Jag läste många böcker och råkade en morgon läsa en haikubok och tänkte direkt “detta här kan jag göra!””

2017 kom min första bok ut; “Anarko haiku”. Jag skrev den på fyra månader efter att jag upptäckt haiku. 2018 kom nästa bok ut; ”Mörk grön haiku” som har miljö och klimat-tema. 2019 kom ”Haiku åt folket” ut. Den har även en del haiku som handlar om miljö/klimat men framför allt haiku om arbete och politik. 2022 kom ”Anarcho haiku” ut. Den innehåller mina bästa engelska haiku men har även ett litet konst-tema.

Jag är väl besatt av ord och tänker ständigt på ord med dubbla betydelser och olika ordlekar. Det är alltså utifrån orden jag börjar, medan de flesta andra som skriver haiku utgår från en bild/upplevelse. För varje bok har det tagit längre att få ihop ett lagom antal bra haiku, dels för att de jag redan skrivit om så många saker och inte vill repetera mig, dels för att jag nu inte pendlar och inte tar mig tid att skriva 2 timmar om dagen…

Birk Andersson författarporträtt haiku

Foto: Privat

Jag är utgiven via Fri press förlag och jag har själv stått för en del av kostanden för böckerna.

Med haiku och kanske dikter överlag så blir det mindre redigering från förlaget. De har däremot vid varje bok kommit med förslag på haiku som de vill ta bort eller redigeras. I de senaste böckerna har jag också med text, i form av t ex förord och de har då rättat till språkfel. Detta var speciellt välbehövligt i min senaste bok som var på engelska.

“För mig var det verkligen värt att testa olika genrer och det har sedan varit relativt framgångsrikt för mig att sprida den genren till andra områden.”

Eftersom jag inte kan leva på mitt författarskap så känns det svårt att ge tips men jag ska svara på frågan. För mig var det verkligen värt att testa olika genrer och det har sedan varit relativt framgångsrikt för mig att sprida den genren till andra områden. Jag har läst mina haiku på bokmässor, stand-up, musikfestivaler och demonstrationer mm. Jag har skrivit haiku anpassad för olika målgrupper men även t ex haft samma haiku publicerad i både smala Filosofisk tidskrift och folkliga Allers. Jag tror det har varit positivt för mig att ha ett ”storhetsvansinne” där jag vill skriva världens bästa haiku och inte anpassa mig till hur många andra gör, samtidigt att acceptera att jag kommer få väldigt svårt att leva på detta och att jaga ”framgång” på ett sätt där jag inte riskerar min hälsa eller ekonomi.

Ett huvudsakligt tips är att du verkligen får tänka dig för vad du är beredd att göra för att nå framgång. Är du kanske beredd att kanske motvilligt skriva i en de mest populära generna, att skriva texter som du egentligen inte vill. Är du beredd att målgruppsanpassa ditt skrivande? Är du beredd att lägga ner lika mycket eller mer tid på att marknadsföra dig på sociala medier och arrangera skrivarkurser mm? Är du beredd att åka tåg i ett par timmar till en bokmässa, sälja fyra-fem böcker, gå minus ekonomiskt och tänka att ”det var åtminstone exponering”? Är du villig att kontinuerligt sitta efter en lång arbetsdag och skriva samt skicka in dina texter till tävlingar, förlag och magasin trots många fler avslag än accepterande? Det är viktigt att tänka på vilken nivå som passar dig och att ”framgång” mäts olika och beror på så mycket mer än kvalitén på dina texter – kontakter, tur, trender, marknadsföring mm. 

Birk Andersson författarporträtt haiku

Foto: Privat

Mer om Birk Andersson

Var hittar man din/dina böcker: Jag säljer dem själv under uppläsningar och via min hemsida/sociala medier/mail för ”pris efter förmåga”. De finns även via förlagets hemsida och t ex på Bokus och Adlibris för fast pris. De finns även fysiskt på några ställen, t ex på antikvariatet Andys´s corner och bokcaféet Amalthea, båda i Malmö.

Skriver du på något nytt just nu? Jag sammanställer min nästa och antagligen sista haikubok som har arbetstiteln ”Sju sorters haiku” och som kommer att ha sju kapitel med just olika sorters haiku såsom ”mångtydiga”, ”komiska” och ”traditionella”. I förordet planerar jag att kort ta upp en sak som jag hittills undvikit, att skriva om vad haiku är. Men jag kommer undvika en lång introduktion om de olika japanska begreppen och hur haikun har utvecklats under historien och i stället förklara själva ordets betydelse; haiku kommer från haikai no ku, och betyder lättsam vers. Inget annat. Detta är alltså även en haiku, även om den inte följer alla ”regler”;

söndagsmorgon

ingen frukost i sängen

sa IKEA-personalen

Vad läser du själv för böcker? Nämn några favoriter: Just nu trädgårdsböcker eftersom jag har fått ett stort odlingsintresse och har ett par pallkragar. I övrigt ”samhällsvetenskap/filosofi” såsom; Att slå rot – Simone Weil, Epicurus and the Art of happiness – John Sellars samt Att ha eller att vara – Erich Fromm.

Hur den intresserade läsaren kommer i kontakt med Birk Andersson

Instagram och twitter: @anarkohaiku

Mail: birk.m.andersson@gmail.com

Hemsida: www.birkandersson.wordpress.com/

Facebook: Birk M Andersson

Birk Andersson Författarporträtt

Författarporträtt taget av Anna Lennartsson.

Vill du precis som Birk Andersson dela med dig av din författarresa i ett kommande författarporträtt?
Om du som läser detta har publicerat något (egentligen enda kravet för att få vara med) och känner att du kan tänka dig att berätta om din författarresa, så kontakta mig gärna! Då får du ett formulär tillbaka som du kan ha till grund när du skriver ihop ditt porträtt. Du når mig på jenny.hansson@midgardsormen.nu eller genom kontaktformuläret som finns här.


Årets första gäst var Kent Klint Engman
som berättar om sin egen utgivning av sina fantasyinspirerade böcker, besök gärna hans porträtt här. Kent har dessutom ställt upp och delat med sig av videor när jag ville illustrera hur en författare kan porträttera en karaktärs röst, kolla gärna in videorna i det här inlägget.
Petra Nyberg har skrivit den historiska romanen “Missgärningar”. Hennes porträtt hittar du här.
Boris Zetterlund har skrivit romanerna “Kabaré Vemod” och “Stumt ljus”. Hans porträtt finns här.
Lottie Barrklev har skrivit barnboken “Lille Lukas rymmer hemifrån” och även illustrerat utgåvan. Du hittar hennes mysiga porträtt här.
Monica Ivesköld har lång erfarenhet inom skrivarvärlden och har publicerat både facklitteratur och skönlitteratur, du hittar hennes porträtt här.
Thomas Alfredsson har gett ut kåseriboken “En äldre herre och hans väderspänningar” via egenutgivning, hans porträtt med glimten i ögat hittar du här.
Sabine Mickelsson är författare med en mängd noveller bakom sig, nu debuterar hon också med en barnbok och en fantasytrilogi. Läs hennes porträtt här.
Ellinor Wikman skriver kristen feelgood, du hittar hennes porträtt här.
Åsa Hallengård är feelgoodförfattare, du hittar hennes porträtt här.
Maria Bouroncle skriver true crime, hennes debutroman handlar om ett tidigare familjedrama i hennes egen släkt, du hittar porträttet här.

Förra årets gästskribenter finns nu samlade på den här samlingssidan, besök den gärna och kika in till några av mina härliga författarkollegor!

Nyhetsbrev

Missa inga nyheter på bloggen – prenumerera på mitt nyhetsbrev. 

Vanligtvis skickar jag ut ett inlägg per månad. Där delger jag nyheter på bloggen och reflekterar lite allmänt kring skrivande.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *