Eva Frejemon författarporträtt
Författarporträtt,  Skrivande

Författarporträtt – Eva Frejemon

Eva Frejemon debuterade år 2009 med novellsamlingen Fragment. 2021 släpptes Allt är bara bra, första delen i en trilogi om Mia och hennes försök att hantera livet.  I dagens inlägg berättar Eva mer om sin författarresa som har varit både lång och krokig. Häng med!

Som många andra har jag skrivit länge, hela livet, drömt om att skriva mer men inte vågat, istället satsade jag på universitetsstudier, trodde jag först var tvungen att ”bli” något annat innan jag fick lov att börja skriva. Det som slutligen gjorde att jag tog steget var när min man började reta mig för att jag bara snackade om skrivandet, aldrig tog tag i det på riktigt. Det fick mig att söka in på Långholmens författarskola och därefter fortsätta på Författarskolan i Lund och nu har jag en magisterexamen i litterär gestaltning.

“[…] Jag köpte en läderinbunden anteckningsbok och började skriva ner vad jag såg omkring mig. Från början var jag så rädd att någon skulle läsa vad där stod, så jag skrev med minimala bokstäver.”

Min skrivprocess till hela trilogin började på en strand i Thailand 2017 då jag hade så långtråkigt och inte visste vad jag skulle göra om dagarna – så jag köpte en läderinbunden anteckningsbok och började skriva ner vad jag såg omkring mig. Från början var jag så rädd att någon skulle läsa vad där stod, så jag skrev med minimala bokstäver, knappt läsliga, men den boken fick följa med varje dag sedan dess, vad jag än gjorde och nu bär den på hela trilogin. När jag sedan sätter mig ner och för över allt på datorn blir det en sorts första sortering där jag kan se vad som hör hemma var.

Eva Frejemon författarporträtt

De hinder som ligger i vägen är de jag själv bär på, tvivel på om texten duger. Att varje dag ignorera den rösten och bara sätta sig ner och börja har varit min metod att komma vidare. Att skriva är som vilket jobb som helst, det är tvunget att ta tag i det varje dag, eller i alla fall fem dagar i veckan. För mig har det varit bra att ha fasta arbetstider från kl. 8 – 15.00.

År 2009 gav jag ut ”Fragment”, en samling noveller som på något mystiskt vis hänger samman, men består av en mängd gamla texter jag var tvungen att häva ur mig innan jag vågade ge mig i kast med något större projekt.

År 2021 kom ”Allt är bara bra” ut, den är första delen i en trilogi om Mia, och hennes försök att hantera livet. Den andra delen ”Spår i sanden” når förhoppningsvis bokhandeln innan jul detta år. Den tredje delen i trilogin ligger som en enorm osorterad hög på skrivbordet – och egentligen vill jag ha semester. 😉

“För mig har redaktörens arbete och den kommunikation vi haft om texterna varit mycket givande och lärorika. Att få vara i dialog om textens bästa är nyttigt.”

Fragment är en egenutgivning via Recito förlag och Allt är bara bra är utgiven på Ekström& Garay, vilka är ett hybridförlag.

Sedan kontraktet var skrivet med Ekström&Garay tog arbetet med redaktör och formgivare vid. För mig har redaktörens arbete och den kommunikation vi haft om texterna varit mycket givande och lärorika. Att få vara i dialog om textens bästa är nyttigt. Vi har en konstnär i släkten som designat bokomslaget vilket hon (Kim Larsson) gjort efter att hon läst hela manuset och det är en stor ynnest, tycker det ger boken än mer karaktär. Arbetet tog nog den tid det behövde, mycket ligger på mig och vilket driv, vilken tid jag själv kan avsätta för slutredigering. Jag är mycket nöjd med samarbetet.

Eva Frejemon allt är bara bra

Mer om Eva Frejemon

Evas bästa tips till den aspirerande författaren: 

Skriv utan att döma, lyssna inte på andra som ifrågasätter ditt val att skriva, och skriv mycket, och läs ännu mer av många olika författare!

Än viktigare är också att ignorera elaka tungor om vad som är ”rätt” eller ”fel” i den här branschen. Våga gå din egen väg!

Var hittar man din/dina böcker:

Mina böcker finns på Bokus, Adlibris, och bibliotek. Det går även att läsa mer om mig och beställa ett signerat exemplar från min websida FörfattarFarmen (www.forfattarfarmen.se)

Skriver du på något nytt just nu?

Just nu skriver jag på del tre i trilogin om Mia, jag arbetar med några fabler då vi har egen lantgård samt arbetar med en thriller där jag hunnit en fjärdedel.

Vad läser du själv för böcker? Nämn några favoriter:

Jag har svårt att nämna favoriter. Tycker många har något att ge, en del böcker får man ge lite mer tid än andra. Just nu brottas jag själv med ”På spaning efter den tid som flytt” av Marcel Proust utan större framgång. Men om jag måste nämna några favoriter så får det bli ”Gå vilse, en fälthandbok” av Rebecca Solnit, 1Q84 av Haruki Murakami och ”två” av Märta Tikkanen.

Hur den intresserade läsaren kommer i kontakt med Eva Frejemon

Websida: forfattarfarmen.se

Instagram: @forfattarfarmen

Har även en blogg: enpennagloder.blogg.se där jag har lagt upp små texter, tyvärr har jag inte haft tid att lägga upp nyare texter men å andra sidan har ju litterära texter sällan någon ålder.

Den 26 november medverkar jag på Torslanda bokmässa, Kulturhuset Vingen – Välkomna!

Eva Frejemon

Författarporträtt tagna av Perras foto.

Vill du precis som Eva Frejemon dela med dig av din författarresa i ett kommande författarporträtt?
Om du som läser detta har publicerat något (egentligen enda kravet för att få vara med) och känner att du kan tänka dig att berätta om din författarresa, så kontakta mig gärna! Då får du ett formulär tillbaka som du kan ha till grund när du skriver ihop ditt porträtt. Du når mig på jenny.hansson@midgardsormen.nu eller genom kontaktformuläret som finns här.


Årets första gäst var Kent Klint Engman
som berättar om sin egen utgivning av sina fantasyinspirerade böcker, besök gärna hans porträtt här. Kent har dessutom ställt upp och delat med sig av videor när jag ville illustrera hur en författare kan porträttera en karaktärs röst, kolla gärna in videorna i det här inlägget.
Petra Nyberg har skrivit den historiska romanen “Missgärningar”. Hennes porträtt hittar du här.
Boris Zetterlund har skrivit romanerna “Kabaré Vemod” och “Stumt ljus”. Hans porträtt finns här.
Lottie Barrklev har skrivit barnboken “Lille Lukas rymmer hemifrån” och även illustrerat utgåvan. Du hittar hennes mysiga porträtt här.
Monica Ivesköld har lång erfarenhet inom skrivarvärlden och har publicerat både facklitteratur och skönlitteratur, du hittar hennes porträtt här.
Thomas Alfredsson har gett ut kåseriboken “En äldre herre och hans väderspänningar” via egenutgivning, hans porträtt med glimten i ögat hittar du här.
Sabine Mickelsson är författare med en mängd noveller bakom sig, nu debuterar hon också med en barnbok och en fantasytrilogi. Läs hennes porträtt här.
Ellinor Wikman skriver kristen feelgood, du hittar hennes porträtt här.
Åsa Hallengård är feelgoodförfattare, du hittar hennes porträtt här.
Maria Bouroncle skriver true crime, hennes debutroman handlar om ett tidigare familjedrama i hennes egen släkt, du hittar porträttet här.
Birk Andersson skriver haikudikter, spana in hans porträtt på den här länken!

Förra årets gästskribenter finns nu samlade på den här samlingssidan, besök den gärna och kika in till några av mina härliga författarkollegor!

Nyhetsbrev

Missa inga nyheter på bloggen – prenumerera på mitt nyhetsbrev. 

Vanligtvis skickar jag ut ett inlägg per månad. Där delger jag nyheter på bloggen och reflekterar lite allmänt kring skrivande.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *