Michaela von kügelgen författarporträtt
Författarporträtt,  Skrivande

Författarporträtt – Michaela von Kügelgen

Michaela “Kugge” von Kügelgen är aktuell med boken “Kickstarta ditt skrivande och hitta din skrivrutin”. I dagens porträtt berättar Michaela von Kügelgen om resan till att färdigställa boken som handlar om något som många författare, såväl aspirerande som etablerade, kämpar med: Att hitta sin skrivrutin. Det här är berättelsen om hur ett passionsprojekt blev en riktig bok! Häng med!

Fastän jag redan fem år gammal bestämde mig för att bli författare dröjde det till att jag fyllde 26 att jag verkligen började jobba för min författardröm.

Min dåvarande pojkvän och jag hade flyttat till Berlin där han skulle jobba heltid. Jag hade ett halvtidsjobb på distans och en klar tanke om att jag nu skulle skriva romanen. En mörk januarikväll öppnade jag ett nytt dokument på datorn och började skriva. Fastän jag är ”snabb” på att skriva och hade oändligt med tid tog det ett år för mig att skriva ett färdigt råmanus.

Jag visste helt enkelt inte vad jag höll på med.

“Jag visste helt enkelt inte vad jag höll på med.”

Trots att jag slukat böcker hela livet och skrivit en massa texter i mitt jobb som journalist hade jag ingen aning om hur man skriver en roman. Jag trodde att det var så enkelt som att man bara sätter sig ner och skriver.

Och till viss del är det också det, men under de senaste tio åren har jag lärt mig otroligt mycket om hantverket och om mig själv.

michaela von kügelgen författarporträtt

Foto: Jennifer Sandström

Skrivarkurser och störiga övningar

Så småningom började jag delta i skrivarkurser men det var något som störde mig varje gång. När jag uppmanades att skriva en text med vissa ingredienser, ofta ingredienser som inte passade in i mitt stora skrivprojekt, blev jag irriterad.

Jag hade ju inte kommit till kursen för att skriva om Britta och Göran som dök upp i mitt huvud under skrivövningen, utan för att lära mig mer om mina karaktärer och mitt sätt att skriva. Då såg jag inte värdet i att låta mitt undermedvetna dikta upp historier som jag skrev fram.

Nu älskar jag korta skrivövningar.

Så pass mycket att jag börjat hålla egna skrivarkurser för att inspirera och hjälpa andra framåt i sitt skrivande. När pandemin började skrev jag till min vän och författarkollega Ellen Strömberg och frågade om hon hade lust att anordna en onlinekurs tillsammans med mig. En helgkurs blev en längre sommarkurs och i januari 2021 fick jag idén för en egen kurs.

lektör pris

Ett passionsprojekt blev en riktig bok

Medan jag planerade kursen Kickstarta ditt skrivande insåg jag att de övningar och arbetsblad jag skapade kunde bli en bok. Våren 2021 rådde fortfarande rätt stränga coronarestriktioner i Finland och det fanns inte så mycket att sysselsätta sig med om kvällarna.

Vad gjorde jag? Jo jag jobbade som besatt med min idé.

Några månader senare gav jag ut boken via eget företag efter att ha gjort allt själv. Jag intervjuade fyra författare, jag gjorde layout i gratisprogrammet Canva, tänkte ut en fungerande helhet och laddade allt upp i en webbshop till försäljning.

“Några månader senare gav jag ut boken via eget företag efter att ha gjort allt själv.”

Ganska snabbt insåg jag att det hade varit roligare att skriva boken än att marknadsföra och sälja den. Det fanns en existerande slutprodukt men det var inte så många som kände till den. För mig hade processen varit en stund av galenskap, en vår full av skaparglädje.

Men någonstans fanns en tanke om att jag gärna skulle göra en ”riktig” bok av min idé. Sen nån gång. När jag är mer etablerad och jag hittar ett riktigt förlag som vill ge ut boken.

Aldrig hade jag trott att det skulle ske ett drygt år senare.

I oktober 2022 publiceras min första bok om skrivande hos det nya svenska förlaget People & Stories. Min förläggare Elin Ihreborn såg direkt potentialen i Kickstarta ditt skrivande och vi skrev snabbt på ett kontrakt.

Trots att jag hade min egenutgivna version att utgå ifrån har jag i stort sett skrivit om hela boken – och denna gång blev det åtta författarintervjuer med bland annat Monika Fagerholm, Sara Lövestam och Nina De Geer.

michaela von kügelgen kickstarta ditt skrivande

“Kickstarta ditt skrivande och hitta din skrivrutin” är den bok jag själv hade behövt när jag började skriva min debutroman i januari 2013 – och det är fortfarande den bok jag behöver när jag glider ut ur min skrivrutin och inte vet hur jag ska komma igång igen.

Det är en bok för alla som skriver och som vill skriva mer. Kanske är det en bok för just dig? Här kan du ladda ner ett smakprov om du vill kika på boken.

PS. Låter det som att min författarkarriär varit en dans på rosor? Det har det verkligen inte. Här kan du läsa ett inlägg om min snåriga väg till tvåboksförfattare.

Mer om Michaela von Kügelgen

Michaelas bästa tips till den aspirerande författaren: 

Vänta inte på det perfekta tillfället att börja skriva. Om all disk ska vara diskad, all tvätt tvättad och alla träningspass gjorda kommer rätt stund aldrig. Du behöver inte ens ha en idé, det enda du behöver är något att skriva på. Vet du inte var du ska börja kan du börja med följande mening: Löven rasslar i vinden när …

Var hittar man din/dina böcker:

Kickstarta ditt skrivande och hitta din skrivrutin (2022, People & Stories) hittar du här.
Nationen (2020, Förlaget M) hittar du här.
Vad heter ångest på spanska? (2017, Förlaget M) hittar du här.

Skriver du på något nytt just nu?

Parallellt med Kickstarta ditt skrivande och hitta din skrivrutin har jag jobbat med en feelgoodroman som utspelar sig på en fiktiv ö i Stockholms skärgård. Jag har också ett frö till en bilderbok och 35 000 ord skrivna på en deckare. Jag älskar att varva skrivprojekt, en paus från ett projekt brukar ofta ge ny inspiration när jag väl återvänder till texten.

Vad läser du själv för böcker? Nämn några favoriter:

Jag är en allätare när det kommer till böcker. Finlandssvenska Maria Turtschaninoff är en favorit och jag rekommenderar alla hennes böcker från djupet av mitt hjärta! Några nya favoriter är Veronica Sjöstrands serie om auktionshuset Rodin, Cecilia Klangs Kan innehålla spår av Tommy Roos och Cecilia Heikkiläs otroligt fina bilderbok Den sista utposten.

Hur den intresserade läsaren kommer i kontakt med Michaela von Kügelgen

Websida: https://michaela.fi/https:/

Instagram: @kuggekugge

Michaela von Kügelgen författarporträtt

Författarporträtten på Michaela von Kügelgen tagna av fotograf Jennifer Sandström.

Vill du precis som Michaela von Kügelgen dela med dig av din författarresa i ett kommande författarporträtt?
Om du som läser detta har publicerat något (egentligen enda kravet för att få vara med) och känner att du kan tänka dig att berätta om din författarresa, så kontakta mig gärna! Då får du ett formulär tillbaka som du kan ha till grund när du skriver ihop ditt porträtt. Du når mig på jenny.hansson@midgardsormen.nu eller genom kontaktformuläret som finns här.


Årets första gäst var Kent Klint Engman
som berättar om sin egen utgivning av sina fantasyinspirerade böcker, besök gärna hans porträtt här. Kent har dessutom ställt upp och delat med sig av videor när jag ville illustrera hur en författare kan porträttera en karaktärs röst, kolla gärna in videorna i det här inlägget.
Petra Nyberg har skrivit den historiska romanen “Missgärningar”. Hennes porträtt hittar du här.
Boris Zetterlund har skrivit romanerna “Kabaré Vemod” och “Stumt ljus”. Hans porträtt finns här.
Lottie Barrklev har skrivit barnboken “Lille Lukas rymmer hemifrån” och även illustrerat utgåvan. Du hittar hennes mysiga porträtt här.
Monica Ivesköld har lång erfarenhet inom skrivarvärlden och har publicerat både facklitteratur och skönlitteratur, du hittar hennes porträtt här.
Thomas Alfredsson har gett ut kåseriboken “En äldre herre och hans väderspänningar” via egenutgivning, hans porträtt med glimten i ögat hittar du här.
Sabine Mickelsson är författare med en mängd noveller bakom sig, nu debuterar hon också med en barnbok och en fantasytrilogi. Läs hennes porträtt här.
Ellinor Wikman skriver kristen feelgood, du hittar hennes porträtt här.
Åsa Hallengård är feelgoodförfattare, du hittar hennes porträtt här.
Maria Bouroncle skriver true crime, hennes debutroman handlar om ett tidigare familjedrama i hennes egen släkt, du hittar porträttet här.
Birk Andersson skriver haikudikter, spana in hans porträtt på den här länken!
Eva Frejemon debuterade som novellförfattare och är nu aktuell med en trilogi, läs mer om henne här.

Förra årets gästskribenter finns nu samlade på den här samlingssidan, besök den gärna och kika in till några av mina härliga författarkollegor!

Nyhetsbrev

Missa inga nyheter på bloggen – prenumerera på mitt nyhetsbrev. 

Vanligtvis skickar jag ut ett inlägg per månad. Där delger jag nyheter på bloggen och reflekterar lite allmänt kring skrivande.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *