coverreveal 75 mil till Berlin
Skrivande

Att fånga läsaren – exempel på krok

8 maj 2021 lade jag ut ett av de första inläggen här på bloggen – och det handlade om att hitta början på sin bok (eller att hitta en krok). I dagens inlägg kommer jag att dela med mig av ett litet smakprov från första kapitlet i min feelgoodroman “75 mil till Berlin” som har premiär nu på torsdag. Jag kommer att analysera min egen text utifrån de råd och tips jag ger i inlägget från maj 2021. Kommer jag lyckas att fånga läsaren? Det vill säga … tycker du att jag lyckats hitta kroken? Kanske, kanske inte. Men spännande blir det, eller hur!?!

(Och du, du har väl inte missat det tidigare inlägget om att hitta en krok, du hittar det här).

att fånga läsaren

DDR-museet ligger precis vid kanten av Spree och strandpromenaden bland turistbåtarna är fantastisk! Mittemot tronar siluetten av domkyrkan.

Första delen av texten från "75 mil till Berlin"

Samuel lyfte upp den vita bakelittelefonens lur och stack pekfingret i nian på nummerskivan. Det tickade några gånger när han förde skivan till högsta läget. Han höll andan, ville inte släppa taget. Men klockan hade passerat museets stängningsdags. Dessutom borde han redan ha varit på plats i bowlinghallen. Det underbara smattrandet då skivan åkte tillbaka till utgångsläget fyllde rummet. Telefonen plingade till då han lade luren på plats igen. Samuel gjorde ett sista svepande med blicken över de gulspräckliga tapeterna innan han reste sig från den bruna tygsoffan.

Stegen ekade i lokalen när han gick mot utgången, fortplantade sig vidare i golvet. För bara en kvart sedan hade det varit fullt av folk i gångarna som dragit i skåpsknopparna och klämt och känt på innehållet i dem. Samuel passerade grindarna till souvenirbutiken. Han stannade vid vykortsståndet. Motiven föreställde alltifrån politiska 80-talsbudskap till moderna vyer över Berlins skyskrapor. Han sneglade mot disken. Den blonda expediten betjänade en kund som inhandlade en frukostbricka med motiv av Marx, Engels och Lenin. Han rynkade på ögonbrynen. Vem i hela fridens namn ville avnjuta frallor, ost och löskokta ägg i det sällskapet?

Efter att mannen försvunnit var Samuel och blondinen ensamma kvar i lokalen, sånär som på tonåringarna som lekte rallyförare i sätet på den beigea Trabanten.

Han kikade fram bakifrån vykorten och harklade sig.

”Hej Samuel”, sa kvinnan på engelska. Hon lindade en hårslinga runt fingret. ”Redan tillbaka? Var inte du här i onsdags?”

Att han aldrig mindes vad hon hette. Men namnbrickan talade om det. Lena. Det måste han komma ihåg.

”Jo.” Samuel drog handen genom den blonda, vaxade luggen. Han fortsatte på sin knaggliga engelska. ”Mycket folk i dag.”

Kvinnan lutade sig fram så urringningen blev djupare.

”Ja, det har varit lång kö till Trabin hela dan.”

Samuel log självsäkert, hade inte haft något emot att avsluta en dejt med henne i baksätet på den östtyska bilen. Med tanke på hur hon tittade på honom, som om han var en isglass hon just fått tag i under en av årets hetaste dagar, skulle hon förmodligen inte ha något emot det.

Blondinens välvårdade naglar smattrade mot glasdisken.

”Jag har aldrig förstått vad du arbetar med?”

Samuel plockade upp en penna som låg bredvid kassaapparaten.

”Jag … eh … nej, jag …”

Han kunde inte gärna säga att han närmade sig trettio och inte längre hade något jobb.

”Vi söker guider.” Hon pekade på en lapp vid disken. ”Är du intresserad?”

Samuel studerade annonsen. Tänk den som kunde vandra runt hela dagarna bland prylarna därinne. Vilken dröm. Han snurrade runt pennan mellan fingrarna, undvek expeditens blick.

”Jag … har tyvärr några andra projekt på gång.”

Kvinnan snuddade hans hand då hon satte ut STÄNGT-skylten. Svetten trängde fram under armarna. Det var olidligt hett i lokalen. Skulle han fråga om han fick bjuda på ett glas? Han drog handryggen över pannan. Tanken lockade just nu, men han skulle definitivt ångra sig när han inte kunde återkomma till museet som han brukade.

författarresearch

The one and only – trabanten på DDR-museet!

Analys av början till "75 mil till Berlin" - att fånga läsaren

Det är en ganska gedigen checklista för vad som borde vara med i en början. Avsnittet ovan fortsätter en liten stund till, men jag vill inte gärna spoila hela kapitlet i inlägget – ni får läsa eller lyssna klart på vad som händer. Om ni har någon nyfikenhet kvar?

Jag kommer att gå igenom och analysera min början utifrån punkterna som anges i inlägget från maj 2021. Egentligen är inte jag rätt person för att göra bedömningen om jag lyckas med att fånga läsaren – men jag gör en så objektiv genomgång som möjligt.

  • Sätta tonen för din bok Tja, jag skulle nog ändå säga att det inte är någon som kan missa att vi inte rör oss i t.ex. en deckare och att tonen är ganska käck.
  • Introducera en karaktär. Det går knappast någon förbi att karaktären som introduceras är Samuel. Han följer med från rad 1. Läsaren får någon att hänga fast vid och knyta an till direkt.
  • Sätt din omgivning och tid. Var är vi? Vilket år? Exakt nämns det ju inte, men även om det börjar med en bakelittelefon så står det ganska snart klart att vi ändå rör oss i en modern miljö. Eller hur? Även omgivningen Berlin etableras snabbt och det undgår nog inte någon att Samuel besöker DDR-museet? 
  • Börja inte innan din egentliga början. Handlingen är ganska rakt på och jag tror ingen av er upplever någon tung bakgrundsifo som drar ner tempot? Du drivs hela tiden vidare i läsningen. Det här är dock ett vanligt nybörjarfel och i mitt första utkast från 2012 (vilket också kvarstod till versionen jag hade 2020) började handlingen mycket tidigare innan huvudkaraktärerna ens nådde Berlin. Jag har strukit över 100 sidor för att få boken på rätt köl. Varför tar vi en annan gång.
  • Väck nyfikenhet.Att fånga läsaren, speciellt i början av en bok, är ingen lätt uppgift. Men det är viktigt med “kroken”, dvs. någon fråga som läsaren ställer sig själv och gör att hen blir nyfiken på att läsa vidare. Varje krok som får en lösning måste hela tiden få en ny. Redan början av kapitlet vill jag att läsaren ska ställa sig ett antal frågor: Vad gör Samuel på museet? Varför är han där efter stängningsdags? Vad ska han göra på bowlinghallen? Varför ljuger han om att han har massa projekt på gång? Osv. Jag pepprar på med frågor och när läsaren får svaret, ställs minst en ny.
svenssons buss hemsida

Dagens inlägg blev alltså både reklam för boken och ett exempel på hur jag tänker när jag utformar kroken för att fånga läsaren i mina första kapitel. Om jag lyckas eller inte är upp till respektive läsare och lyssnare att bedöma, men personligen är jag nöjd med den här början.

En person som blev krokad av början är min förläggare Ebba Vult von Steyern. Och henne kommer ni träffa i ett förlagsporträtt redan i morgon tisdag. Missa för guds skull inte när hon berättar vad Saga Egmont letar efter i sina inkomna manus (eller vad hon tycker om första delen i min feelgoodtrilogi).

Länkar - att fånga läsaren

Du hittar Svenssons buss hemsida här: jennyhansson.se/svenssonsbuss

Jag har tidigare skrivit flera inlägg om att hitta sin början, just eftersom jag tycker att detta är så viktigt innan ett förlagsinskick!

Att hitta sin början (eller att hitta sin krok), länkar inlägget igen trots att det stod med i början, du hittar det här.
Det här med prologer, del 1 hittar du här.
Det här med prologer, del 2 hittar du här.

Pia Lerigon har på sin hemsida också ett inlägg som handlar om att hitta början på sin bok som är väl värt att läsa, du hittar det här. Pia Lerigon och Johannes Vivers producerar också tillsammans poddcasten “Skrivdrömmar” där de delar med sig av skrivtips, jag rekommenderar hela podden varmt men inlägget om att hitta den perfekta början är riktigt bra. Det är avsnitt 26 och finns där poddar finns, men du hittar det också här.

Mer om 75 mil till Berlin

svenssons buss

75 MIL TILL BERLIN, första delen i trilogin om Svenssons buss.
Release: 20 oktober 2022, ges ut av Saga Egmont som ljudbok och e-bok.

Finns att bokmärka på bl.a. Storytel (klicka här) eller på Bookbeat (klicka här). Men kommer att finnas på alla strömningstjänsterna eller som nedladdningsbar fil i nätbokhandlarna!

Handling: Samuel och hans barndomsvänner Joakim och Freddie bor av en ren slump i Berlin. Joakim vill egentligen återvända till Göteborg och jobbet som matematiker, medan Freddie drömmer om att komma in på en musikalutbildning i London. När Samuel kommer på idén att de ska starta ett bussbolag och anordna paketresor till Berlin är hans vänner därav lite motvilliga.

Allt eftersom deras företag Svenssons buss kommer igång sätts en rad av händelser i rullning som kommer att skaka om killarnas liv rejält. Vem är hon egentligen, den enda flickan som någonsin tackat nej till en träff med Samuel? Ska Freddie någonsin fatta mod att bjuda ut den danska receptionisten som han är övertygad om är hans livs kärlek? Och är Joakims vänskap med ingenjörsstudenten Daniel verkligen vad den utger sig för att vara?

Och den största frågan av allt – kommer det nystartade resebolaget splittra trion eller blir det den framgångssaga Samuel drömmer om?

”75 mil till Berlin” är en underhållande roman skriven med glimten i ögat. Men det är också en berättelse om relationer, vänskap och kärlek samt vikten av att kämpa för sin dröm.

Läs mer om Jenny Hanssons utgivningar här.

Behöver du ytterligare hjälp och lotsning vidare i ditt skrivprojekt?

Behöver du ytterligare hjälp och lotsning vidare i ditt skrivprojekt? Jag hjälper dig gärna vidare i rollen som lektör eller skrivcoach, du hittar mina lektörstjänster här.

Nyhetsbrev

Missa inga nyheter på bloggen – prenumerera på mitt nyhetsbrev. 

Vanligtvis skickar jag ut ett inlägg per månad. Där delger jag nyheter på bloggen och reflekterar lite allmänt kring skrivande.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *