Jan Andersson författarporträtt
Författarporträtt,  Skrivande

Författarporträtt – Jan Andersson

När jag gjorde karaktärsresearch till min bok “75 mil till Berlin”  så halkade jag in på svenska pipföreningens hemsida (Samuel, en av huvudkaraktärerna, röker ju pipa). Förutom matnyttig info om pipor så upptäckte jag också att det faktiskt finns någon som skrivit böcker både om hantverket men också en tidning som klubben ger ut och kåserier på samma tema. Jag hörde av mig till mannen bakom böckerna, Jan Andersson, och frågade om han kunde tänka sig att berätta om sitt skrivande. Och det ville han gärna! Så här kommer ett inlägg om pipor, skrivande och lite mer piprök helt enkelt!

Mitt intresse för att skriva har funnits med mig hela livet. Dock har huvuddelen av mitt författande varit knutet till ett annat intresse, hantverk. Ända sedan början på 80-talet har jag skrivit en lång rad artiklar om olika hantverkare, möbelsnickare, gitarrbyggare, knivmakare och även lite mer udda såsom skomakare och repslagare. Som en inbiten piprökare kanaliserades dock intresset efter hand till pipmakeri, ett hantverk som alla mina böcker handlar om.

Min första bok påbörjades i januari 2007. Några månader tidigare hade världens högst ansedde pipmakare gått bort. Eftersom han var svensk och dessutom en god vän, tyckte jag att han borde bli ihågkommen med en bok som berättar om hans livsgärning. Resultatet blev Bo Nordh – Pipemaker som utkom i maj året därpå.

“Mitt intresse för att skriva har funnits med mig hela livet. Dock har huvuddelen av mitt författande varit knutet till ett annat intresse, hantverk.”

Under förarbetet till boken besökte jag bland annat Chicago, där det varje år hålls en ”pipe-show” som samlar både professionella och entusiaster från hela världen. Huvudsyftet var att träffa de stora samlarna av Bos pipor, som är väl spridda jorden över. Året därpå var jag tillbaka för att saluföra boken och den fick ett mycket gott mottagande.

För att ge en bild av Bo Nordhs storhet i ”pipvärlden” kan nämnas, att det är sällsynt att någon av hans pipor säljs för under 100.000 kronor.

För böcker inom en så smal nisch som pipor, är det inte fråga om stora upplagor. Den första upplagan, utgiven på eget förlag, var på 500 exemplar. Den såldes dock slut på några månader och då kontaktades jag av ett amerikanskt förlag som ville ge ut en andra upplaga. Så blev det, men nu är även denna upplaga slutsåld.

Jan Andersson författarporträtt piprökning

Boken om Bo Nordh, liksom de två andra böcker jag skrivit om pipmakeri, är på engelska. Orsaken är att inom ett område som detta, måste man vända sig till en internationell läsekrets. Givetvis är det dock lätt att göra misstag då man skriver på ett annat språk, men lyckligtvis är jag god vän med en författare i USA som granskar texterna och rättar till mina språkliga grodor.

Förarbetena till min andra bok, Scandinavian Pipemakers, tog betydligt längre tid. Det finns nämligen cirka 50 aktiva pipmakare i de nordiska länderna av vilka ungefär hälften har pipmakeriet som heltidssyssla, övriga på deltid. Under dryga två år reste jag med tåg, bil och båt runt och besökte dem alla, gjorde intervjuer och tog massor med bilder. Det var en fantastiskt rolig tid och resultatet blev en bok i A4-format på drygt 300 sidor.

Glädjande nog har båda de nu nämnda böckerna även översatts till kinesiska.

Den tredje boken om pipmakaren Tom Eltang gick betydligt snabbare, framför allt beroende på att jag tidigare skrivit ett antal artiklar om honom.

Jan Andersson författarporträtt Sven Tveshag

En lite udda bok i sammanhanget är den enda bok jag skrivit på svenska. Bakgrunden till den är följande:

Då Svenska Pipklubben bildades år 1991 skaffade vi en logga föreställande en piprökande viking. Denne viking döptes till Sven Tveshag. Alltsedan dess har jag varje år skrivit en skröna om honom som skickats ut till medlemmarna i klubben. Sven Tveshag röker ständigt pipa, men utöver det inmundigar han stora mängder öl, vilket framgår i huvuddelen av kåserierna.

Av medlemmar i klubben blev jag anmodad att samla en del av dessa kåserier i bokform, och resultatet blev den lilla boken ”Oväntade besök av Sven Tveshag”.

Jan Andersson författarporträtt Rökringar

Jag gör bildredigering och layout till mina böcker själv, något jag tycker är mycket roligt. I den här typen av fackböcker är bilderna oerhört viktiga. En pipentusiast som köper en bok om sin hobby vill se många bilder på pipor, ju fler desto bättre.

På Svenska Pipklubbens hemsida (www.svenskapipklubben.se) kan man läsa mer om mina böcker.

Jag är nu 80 år gammal och kommer sannolikt inte att ge ut fler böcker. Men jag fortsätter att skriva artiklar och huvuddelen av dem publiceras i Svenska Pipklubbens tidning Rökringar, en skrift som utkommer fyra gånger om året och nu är inne på sin 31:a årgång.

Texten ovan är skriven av Jan Andersson, svenska pipklubben.

Utgivna böcker av Jan Andersson:

Bo Nordh – Pipemaker
Första engelska utgåvan 2008 (Eget förlag).
Andra engelska utgåvan 2009 (Briar Books Press, USA).
Kinesisk utgåva 2009 (Echo Hui).

Scandinavian Pipemakers
Första engelska utgåvan 2012 (Eget förlag).
Andra engelska  utgåvan 2012 (Briar Books Press, USA).
Kinesisk utgåva 2014 (Echo Hui).

Oväntade besök av Sven Tveshag
Första svenska utgåvan 2013 (Eget förlag).

Tom Eltang – It’s good to be a pipemaker
Första engelska utgåvan 2019 (Eget förlag).

Jan Andersson författarporträtt

Läs gärna mer om Jans böcker här.

coverreveal 75 mil till Berlin

Äntligen är första delen i Svenssons buss här! Där läser du mer om den piprökande Samuel och hans vänner i 75 mil till Berlin! Boken finns där ljudböcker och e-böcker finns. Bland annat på:

75 mil till Berlin på Storytel, klicka här.
75 mil till Berlin på Bookbeat, klicka här.
75 mil till Berlin på Nextory, klicka här.
75 mil till Berlin på Bokus, klicka här.

Läs gärna mer om den långa resan till färdigställt manus i det här inlägget.

Nyhetsbrev

Missa inga nyheter på bloggen – prenumerera på mitt nyhetsbrev. 

Vanligtvis skickar jag ut ett inlägg per månad. Där delger jag nyheter på bloggen och reflekterar lite allmänt kring skrivande.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *