bokserie antagen
Skrivande

Roliga länkar 75 mil till Berlin – vilken huvudkaraktär är du?

Ja, jag vet. Jag borde lägga krutet på att skriva något givande inlägg om skrivande. Och ange någon referens till något av mina egna verk så att jag kunde få in lite mer smygreklam och samla fler följare till sidan. Men i stället tänker jag att jag gör helt enkelt absurt öppen reklam och spexar till det med lite roliga länkar jag fått ihop till 75 mil till Berlin! Inte ens SEO-formatet ser jag över. Huvudlöst? Javisst, men också sanslöst kul! Häng med!

Vilken huvudkaraktär är du i 75 mil till Berlin?

Lagar du gärna mat? Hur kopplar du av? Och vilken roll tar du i en konflikt? Samuel, Freddie och Joakim har svarat på dessa frågor och några till. Om du svarar på några frågor på kviss.se så kommer du kunna se vem av huvudkaraktärerna i 75 mil till Berlin du är mest lik. Du behöver inte ha läst boken för att delta (men det blir helt klart roligare då)!

Quizet hittar du här. Dela gärna en kommentar kring vilken karaktär du blev!

roliga länkar 75 mil till berlin

Roliga länkar 75 mil till Berlin: Freddies favvo-recept!

roliga länkar 75 mil till berlin

Freddie och Annes punschkaka!

Grundreceptet är hämtat från Maria Öhrns cognacskaka i “Kladdkakor” (bakboken utgiven av ICA bokförlag 2006)

Ingredienser

75 g. smör
100 g. choklad (helst mörk)
100 g. mörk blockchoklad
3 msk starkt kaffe
3 msk punsch (i grundrecept, men Freddie tripplar alltid mängden)
2 ägg
1 dl strösocker
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Så här gör du:

Smörj och bröa en rund form med avtagbar kant. Smält smöret. Bryt i choklad i det smälta smöret. Rör i kaffe och ta alltihop från plattan. Rör tills chokladen smält. Efter att det svalnat – häll i punschen. Blanda. Vispa ägg och socker poröst. Rör i chokladsmeten i äggblandningen. Blanda mjöl och bakpulver som du sedan vänder ner i smeten. Blanda. Häll smeten i formen och släta ut. Grädda i 200 grader ca 12 minuter. Kontrollera kladdigheten.

roliga länkar 75 mil till berlin

Freddies schwarzwald

Freddie bakar oftast det mesta från grunden och utgår från recept likt det här när allt görs själv, både botten med nötter och egen maräng. Självklart med egna chokladflarn som skapas genom smält choklad som får torka på bakplåtspapper.

Men kan man tänka sig en liten fusklösning (jag hoppas Freddie aldrig läser det här) så finns det knappast något som är så enkelt att ångestbaka som en schwarzwald – dessutom har den ALLT som krävs för att dämpa din oro, dvs. mängder av grädde toppat med choklad! Så nu kör vi!

Ingredienser:

Färdig marängbotten (två delar)
5 dl grädde (ja, det blir lite mycket, men ös på!)
1 ask noblesse
1 apelsin (rivet skal plus saft)
Ev. lite kakao eller riven choklad att sprida ut på toppen.
Ev. några clementinbitar som garnering

Såhär gör du:

Vispa grädden ordentligt. Riv i skalet av en apelsin. Häll sedan i apelsinsaften också och blanda lite till. Dela på marängbotten och bred på ett ordentligt lager grädde. Lägg på nästa bottendel. Lägg på resten av grädden och släta ut den över kanterna. Garnera med noblessen och eventuellt några clementinbitar och/eller kakao/riven choklad. Voilá! Klart på mindre än tio minuter!

författarresearch faq

Roliga länkar 75 mil till Berlin - Avståndskalkylator till Berlin

Hur långt är det egentligen till Berlin? På den här länken kan du själv ta reda på hur långt det är mellan Berlin och valfri plats!

Den uppmärksamme kommer märka att avståndet mellan Berlin och Göteborg inte riktigt stämmer överens med titeln till boken. Men jag tror att jag låter Joakim i “75 mil till Berlin” besvara det påståendet:

  ”Hur långt är det till Berlin?” frågade hallänningen.
  ”Tiderna för avresa och ankomst står på hemsidan.”
  ”Jo, men jag undrar hur långt det är.”
  Joakim sträckte sig över kaffepölen, öppnade en webbsida och sökte fram en vägbeskrivning.
  ”Det är ungefär 75 mil mellan Göteborg och Berlin.”
  ”Jaha, men exakt då?” sa hallänningen.
  Hade Joakim möjligen snubblat in i en buskisfars?
  ”Det går inte att få mer exakt, det beror på vad man klassar som centrum också.”
  Han orkade inte påbörja en förklaring kring alla algoritmer som bedömde bästa rutt.

Och så var det så klart den petitessen att Google Maps också har ett annat förslag som stämmer bättre med titeln (som jag för övrigt norpade från ett riktigt bussreseföretags hemsida) … Det var ju det där med algoritmerna som sagt.

Ännu fler kul länkar!

Du vet väl att du kan följa killarna på Svenssons live från Berlin även på Instagram där de heter @svenssonsbuss

Missa inte heller inlägget där min förläggare Ebba Vult von Steyern berättar vad som fick henne att falla för “75 mil till Berlin”, men också vad hon letar efter i nya ljudboksmanus. Du hittar inlägget här.

Mer om 75 mil till Berlin

coverreveal 75 mil till Berlin

75 MIL TILL BERLIN, första delen i trilogin om Svenssons buss.
Release: 6 oktober 2022, ges ut av Saga Egmont som ljudbok och e-bok.

Finns bl.a. på Storytel (klicka här) eller Bookbeat (klicka här). Men du har också möjlighet att ladda ner den via nätbokhandlarna som digitala filer.

Samuel och hans barndomsvänner Joakim och Freddie bor av en ren slump i Berlin. Joakim vill egentligen återvända till Göteborg och jobbet som matematiker, medan Freddie drömmer om att komma in på en musikalutbildning i London. När Samuel kommer på idén att de ska starta ett bussbolag och anordna paketresor till Berlin är hans vänner därav lite motvilliga.

Allt eftersom deras företag Svenssons buss kommer igång sätts en rad av händelser i rullning som kommer att skaka om killarnas liv rejält. Vem är hon egentligen, den enda flickan som någonsin tackat nej till en träff med Samuel? Ska Freddie någonsin fatta mod att bjuda ut den danska receptionisten som han är övertygad om är hans livs kärlek? Och är Joakims vänskap med ingenjörsstudenten Daniel verkligen vad den utger sig för att vara?
Och den största frågan av allt – kommer det nystartade resebolaget splittra trion eller blir det den framgångssaga Samuel drömmer om?

“75 mil till Berlin” är en underhållande roman skriven med glimten i ögat. Men det är också en berättelse om relationer, vänskap och kärlek samt vikten av att kämpa för sin dröm.

Jenny Hansson är en svensk författare, skrivcoach och lektör. Hon skriver främst feelgood-böcker, och debuterade med romanen Mytomanen på Madeira (2022). Läs mer om hennes utgivningar på hennes författarhemsida jennyhansson.se, du hittar den här.

Tidigare utgivning

coverreveal mytomanen på madeira

Mytomanen på Madeira släpptes den 4 juli 2022 som ljudbok och e-bok på bokförlagen Lind & Co respektive Saga Egmont. Finns där ljudböcker och e-böcker finns. Bland annat hittar du den här:

Mytomanen på Madeira på Storytel (ljudbok och e-bok), klicka här.
Mytomanen på Madeira på Bookbeat (ljudbok och e-bok), klicka här.

Baksidestext: Rasmus är stjärnsäljare på resebyrå och livet leker. Men när flickvännen börjar längta efter villa, Volvo och vovve känns det plötsligt som en lysande idé att söka jobb som reseledare tillsammans med bäste vännen Patrik. Rasmus är flygrädd och har aldrig rest längre än till Nordnorge, så han och Patrik förbättrar varandras ansökningar med fantasifulla lögner. Till sin stora lycka får de jobb på Madeira men väl på plats har de nya arbetskamraterna hört talas om deras fantastiska meriter och de två vännerna får fullt upp med att upprätthålla fasaden. När Rasmus inleder en relation med den norska kollegan Leah är kaoset ett faktum.

Behöver du ytterligare hjälp och lotsning vidare i ditt skrivprojekt?

Behöver du ytterligare hjälp och lotsning vidare i ditt skrivprojekt? Jag hjälper dig gärna vidare i rollen som lektör eller skrivcoach, du hittar mina lektörstjänster här.

Nyhetsbrev

Missa inga nyheter på bloggen – prenumerera på mitt nyhetsbrev. 

Vanligtvis skickar jag ut ett inlägg per månad. Där delger jag nyheter på bloggen och reflekterar lite allmänt kring skrivande.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *